18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAnticoncepţionalele crează infertilitate temporară. Vezi când trebuie să renunţi la pastile ca...

Anticoncepţionalele crează infertilitate temporară. Vezi când trebuie să renunţi la pastile ca să rămâi însărcinată

Înainte de a rămâne însărcinată, este bine să adopţi un stil de viaţă sănătos şi să-ţi pregăteşti organismul pentru un copil. Efectuează un set complet de analize înainte de concepţie pentru a preveni şi trata posibilele afecţiuni cu repercusiuni asupra stării de sănătate a cuplului, dar mai ales, asupra sănătăţii unui viitor bebeluş.

Înainte de orice altceva, atunci când te-ai decis să faci un copil, trebuie să mergi la medicul ginecolog. El îţi poate face o serie de analize de bază şi îţi poate da câteva sfaturi esenţiale ca să-ţi pregăteşti organismul pentru sarcină.

Nu mai folosi anticoncepţionale cu minim două luni înainte de concepţie

Asigură-te din timp că ai un doctor obstetrician bun, care îţi cunoaşte trecutul medical şi care poate să răspundă la toate întrebările. Una dintre îngrijorările majore ale femeilor care folosesc anticoncepţionale este siguranţa sarcinii, având în vedere că până de curând s-a crezut că există un risc de avort spontan sau malformaţii congenitale în cazul în care sarcina apare imediat după renunţarea la pastile.

„Nu există niciun pericol pentru bebeluş sau pentru mamă dacă se întâmplă ca femeia să rămână însărcinată imediat după renunţarea la pastilele anticoncepţionale. Singura problemă care se pune astăzi este aceea că medicul s-ar putea să nu mai estimeze corect data aproximativă a naşterii şi vârsta gestaţională”, spune specialistul.

Medicul ginecolog te poate sfătui când trebuie să renunţi la pilulele contraceptive. Multe femei au o perioadă de infertilitate după întreruperea pastilelor anticoncepţionale şi acest lucru trebuie luat în calcul în planificarea sarcinii.

„Este posibil ca perioada infertilă cauzată de anticoncepţionale să dureze între două luni şi un an de zile, în funcţie de pastilele utilizate. Femeia trebuie însă să elimine şi celelalte cauze ale infertilităţii: o infecţie pelviană care deteriorează sau blochează oviductele, endometrioză (o parte din ţesutul endometrial este în exteriorul uterului), alte probleme legate de ovulaţie precum ovulaţia neregulată”, explică Andreea Stănescu, specialist în cadrul centrului Lucky Bebe.

De obicei, medicul recomandă ca femeile să aştepte primul ciclu menstrual după întreruperea pastilelor anticoncepţionale pentru a rămâne însărcinate.

Efectuează un set complet de analize înainte de concepţie

Efectuarea unui set de analize corect pre-concepţie ar trebui să fie obligatoriu pe lista de priorităţi a unei femei care planifică să rămână însărcinată.

„Efectuarea unui screening corect le scuteşte pe viitoarele mame de îngrijorări inutile în timpul sarcinii. Unele infecţii congenitale cum ar fi rubeolă, infecţia cu virusul citomegalic, toxoplasmoza, sifilisul sunt infecţii care dacă sunt contractate în anumite perioade de sarcină prezintă riscul de a produce avorturi, moartea fătului în uter sau malformaţii fatale”, declară medicul Andreea Stănescu.

Infecţiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Printre complicaţiile ce se pot instala în lipsa tratamentului adecvat se numără şi avortul spontan. Din acest motiv diagnosticul precoce, înainte de concepţie şi tratarea corectă a ambilor parteneri previne apariţia acestor complicaţii.

„Pentru diagnosticarea infecţiilor cu Chlamydia se poate recurge la teste serologice sau la detectarea directă a antigenului în secreţiile genitale. Prezenţa anticorpilor de tip IgA se asociază întotdeauna cu o infecţie activă”, eplică Stănescu.

Printre alte analize curente recomandate a fi efectuate pre-concepţie se numără şi hemograma, utilă în special pentru diagnosticarea anemiilor (cel mai frecvent a anemiei feriprive, a betatalasemiei minor sau a altor hemoglobinopatii).

Efectuarea grupului sanguin şi a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importantă pentru a evalua riscurile de incompatibilitate. De asemenea, serologia pentru HIV ar trebui efectuată la ambii parteneri.

Adoptă o dietă sănătoasă din perioada preconcepţiei

Alimentaţia are un rol important asupra fertilităţii, aşa că în perioada preconcepţiei o femeie trebuie să urmeze o dietă sănătoasă, bazată pe fructe, cereale integrale şi legume.

Studiile ştiinţifice arată că există un aliment care creşte fertilitatea şi anume stridiile, datorită cantităţii mari de zinc pe care o conţin. Zincul este important pentru menţinerea optimă a nivelului de hormoni reproductivi din sânge. Alimentele bogate în vitamine E şi acid folic influenţează, de asemenea, pozitiv fertilitatea.

„Pentru a îmbunătăţi şansele de a rămâne însărcinată, femeia trebuie să urmeze o dietă sănătoasă şi echilibrată, care să cuprindă toate grupele de alimente cu multe legume şi fructe, este bine de evitat consumul de cafea şi alcool precum şi prăjelile, zahărul, dulciurile concentrate”, declară Andreea Stănescu, specialist în cadrul centrului Lucky Bebe.

Renunţă la fumat cu şase luni înainte de concepţie

Mulţi specialişti spun că femeia ar fi bine să renunţe la fumat cu minim şase luni înainte de momentul concepţiei unui bebeluş, iar dacă sarcina nu a fost planificată, imediat cum află că este însărcinată. Acelaş sfat este valabil şi pentru partenerul ei de viaţă. Femeia gravidă nu ar trebui să stea în încăperi unde se fumează, deoarece efectele nocive ale tutunului se produc şi prin fumatul pasiv.

„Efectele pe termen scurt pot fi sarcini extrauterine, care periclitează supravieţuirea bebeluşului şi care poate afecta iremediabil întregul aparat reproductiv al femeii. După naştere, copilul a cărei mamă a fumat în timpul sarcinii poate să prezinte diferite probleme psihice şi fizice, scădere în greutate, dificultăţi de dezvoltare şi în învăţare, probleme de oxigenare ale diferitelor ţesuturi”, spune specialistul de la Lucky Bebe.

Alte efecte nocive a fumatului în timpul sarcinii ar fi: pneumoni frecvente în primul an de viaţă al copilului, bronşite şi autism. Pot să apară, de asemenea, malformaţii precum buza de iepure sau probleme legate de bolta palatină (cerul gurii deschise).

Sportul practicat regulat, un somn odihnitor şi eliminarea stresului cotidian pot mări, de asemenea, şansele de a rămâne însărcinată. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă