22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialAnchetă ONU privind folosirea armelor chimice în Siria

Anchetă ONU privind folosirea armelor chimice în Siria

Organizația Națiunilor Unite (ONU) ar putea constitui un grup de experți pentru a identifica persoanele care se află la originea atacurilor cu clor în Siria, după ce secretarul de stat american, John Kerry,  a estimat joi că a ajuns la un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov în acest sens, potrivit Agerpres

”Am discutat, de asemenea, pe marginea unei rezoluții a ONU și cred că am ajuns de fapt la un acord care ar putea face ca această rezoluție să fie votată în scurtă vreme și să fie demarat un proces care ar permite tragerea la răspundere”, a declarat Kerry, a doua zi după o întrevedere cu Lavrov în Malaezia.

În iulie, SUA au propus Consiliului de Securitate al ONU să însărcineze o echipă de experți cu identificarea celor responsabili de atacurile cu gaz de clor în Siria, atacuri atribuite de occidentali forțelor președintelui Bashar al-Assad.

Potrivit proiectului de rezoluție propus de Washington, această misiune, numită ‘mecanism comun de anchetă’, ar fi compusă din experți ai ONU și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Ea va fi însărcinată cu ”identificarea, pe cât posibil, a indivizilor, entităților, grupurilor și guvernelor care au organizat, susținut sau comis aceste atacuri”.

Misiunea va fi pusă în funcțiune pentru un an, cu posibilitatea extinderii duratei, și ar urma să elaboreze un prim raport în maxim 90 zile de la începutul anchetei sale.

Citește și: Primul atac lansat de SUA în Siria de la o bază din sudul Turciei

Guvernul sirian, la fel ca alte state membre ale ONU, va trebui să coopereze plenar cu experții, furnizându-i ”orice informație pertinentă” și oferindu-le acces la fața locului în zonele unde au fost comise aceste atacuri chimice.

Parisul, Londra și Washington au acuzat regimul sirian că desfășoară atacuri cu clor. Moscova afirmă, la rândul său, că nu există nicio dovadă tangibilă a vinovăției aliatului său sirian.

Siria ar fi trebuit să-și distrugă arsenalul chimic în termenii unui acord ruso-american, încheiat în septembrie 2013. Însă OIAC a conchis că gazul de clor a fost utilizat în mod repetat și sistematic ca armă chimică în Siria.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă