27 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeSpecialANALIZĂ. Programul electoral al PSD este un Copy-Paste după cel al USL....

ANALIZĂ. Programul electoral al PSD este un Copy-Paste după cel al USL. Dragnea propune în 2016 ce a promis Ponta în 2012 și nu a fost capabil să facă, deși a guvernat și a avut o majoritate parlamentară zdrobitoare

Programul de guvernare pe care ­partidul ­condus de Liviu Dragnea vrea să îl pună în ­practică dacă va câștiga alegerile ­parlamentare din ­decembrie conține proiecte asumate de pe vremea guvernului condus de Victor Ponta. Asumate, dar neîncepute.

Liderii PSD își dovedesc înclinația spre plagiat. Mai bine zis, spre autoplagiat. Mari proiecte de investiții nu au fost nici măcar începute de guvernul condus de Victor Ponta, deși au fost promise în Programul cu care a câștigat alegerile în decembrie 2012. La patru ani distanță, PSD a decis să le mai promită o dată. 

Eșec la autostrăzi, mai băgăm o fisă

Social-democrații au lansat, în noiembrie 2016, „Programul de guvernare a Partidului Social Democrat – măsuri pentru mediul de afaceri”. Colorat ca un papagal, plin de grafice, cifre și obiective, programul de guvernare pe următorii patru ani al PSD prevede la capitolul „Principalele investiții în infrastructura rutieră” realizarea ­Coridorului IV, Constanța – Nădlac (Lugoj-Deva-Sibiu-Pitești – Inel 0 București) pen­tru suma de 3,4 miliarde de ­euro. 

Exact același lucru era promis de guvernul USL al lui Victor Ponta în Programul “România puternică”, asumat, în mai 2012 alături de liberalii conduși de Crin Antonescu (PNL a ieșit de la guvernare în februarie 2014, iar Ponta a continuat să conducă Guvernul până în noiembrie 2015). La capitolul marile proiecte de investiții stătea scris în programul cu care USL a câtigat, în 2012, peste 70% din voturi: “Finalizăm autostrada București – Arad pentru a lega România de Europa”. Nu doar că nu a fost finalizată, dar graba lui Ponta de a inaugura, în timpul campaniei prezidențiale din 2014, porțiunea de autostra­dă Cunța-Săliște a dus la pră­bușirea acesteia.

Promisiunea din 2016 a PSD de finalizare a “Inel 0 Centura București” a apărut și în programul de guvernare USL din 2012, doar că scris mult mai simplu: “finalizăm Centura București la profil de autostradă”. Potrivit Master Planului pentru Transport, devenit lege, deci obligatoriu pentu orice guvern, Centura Bucureștiului va fi finalizată prin 2030.

Nea Liviu în rol de Meșter Manole

Partidul condus de Liviu Dragnea spune, în 2016, că va termina “Autostada Ploiești – Brașov”  care a mai fost promisă în 2012 și de Victor Ponta sub numele: “Finalizăm Autostrada București-Ploiești-Brașov (tronsonul Brașov-Predeal-Comarnic)”. Ponta a zis la acea dată că are un fix cu această porțiune de autostradă și că dacă în 2016 nu va fi finalizată el nu va mai candida la alegerile parlamentare. În acest moment, porțiunea de autostradă nu are constructor, după trei încercări și tot atâtea eșecuri. În schimb, Ponta se află pe listele PSD de Dolj pe un loc eligibil la Camera Deputaților.

Ponta, în 2012, ca și Liviu Dragnea în 2016 au promis că vor termina Autostrada Transilvania, unde doar procurorii DNA lucrează la capacitate maximă (se investighează modul în care, în 2003, a fost semnat contractul cu Bechtel), iar porțiunea Suplacu de Barcău-Borș a rămas luna aceasta fără constructor. 

Ponta a promis în 2012 că, în timpul mandatului său, va demara construcția Autostrăzii Târgu Mureș – Iași pe care, în acest moment, nu se întâmplă nimic: „Lucrãrile la autostrada Târgu Mures – Iași vor începe în anul 2020. În prezent, investiția este blocată în faza studiilor de fezabilitate, care, în anul 2014, au fost scoase la licitație publicã în vederea revizuirii. Singurul contract atribuit, pentru segmentul Târgu Mureș – Ditrău, este suspendat pentru că, inițial, alocarea trebuia să fie făcută din fonduri ale UE 2007-2013, iar acum trebuie schimbată încadrarea”, scria Monitorul de Vrancea. Dar orice eșec al guvernării Ponta este bun de trecut în programul de guvernare al PSD din 2016: “Finalizăm autostrada Târgu Mureș – Iași pentru 2,9 miliarde de euro”. De ce nu s-au realizat, totuși, aceste proiecte asumate de Ponta în 2012: din cauza incompetenței și a faptului că s-a furat, a fost răspunsul lui Liviu Dragnea oferit la un post de televiziune.

Să intrăm cu toții în Schengen

În 2012, Ponta promitea: dezvol­tăm Portul Constanța ca “port regional strategic în participare la Stategia Dunării”. Patru ani mai târziu, Liviu Dragnea dedică portului Constanța un întreg capitol: “includerea în rețeaua de autostrăzi maritime (un fel de strategie a Dunării a lui Ponta n.red), creșterea capacității cu 50%, modernizarea porturilor adiacente Ovi­diu, Mangalia, Basarabi” și alte 3-4 promisiuni maritime de adormit copii.

Ponta a fost mai modest: “Ridicarea Aeroportului Otopeni la standarde Schengen”. ­Liviu Dragnea îi dedică un capitol întreg unde promite “un terminal nou de pasageri, refacerea căii de rulare, extinderea platformei de staționare avioane, parcarea nouă, autogară de autobuze”…. Ce mai, fix îndeplinirea standardelor Schengen ale lui Victor de acum patru ani.

În urmă cu patru ani, Ponta promitea: „să dezvoltăm infras­tructura de acces către obiectivele turistice”. PSD promite, în 2016, că va trece la ”reabilitaea infrastructurii de acces în zonele cu impact turistic semnificativ”. Să înțelegem că în trei ani și jumătate de guvernare, Ponta în loc să refacă, a distrus accesul la frumusețile patriei?

Ca și Ponta și Dragnea va lucra la extinderea rețelei de distribuire a energiei electrice. Pentru că Ponta nu a reușit să asigure independența energetică a României (promisă în 2012), noul PSD-2016 promite că va demara construcția de hidrocentrale, care “să contribuie la asigurarea rezervei de putere, cerință imperativă a Sistemului de Energie European”.

The New PSD: migrația ­medicilor poate fi oprită

În 2016, PSD promite “zero impozit pe profit pentru centrele de dezvoltare-cercetare (activități de cercetare-inovare)”. Ponta promitea în 2012: “scutirea pe perioada de cinci ani a dividentelor reinvestite în cercetare-dezvoltare-inovare”.

Ponta promitea înființarea unei firme în trei zile. Liviu Dragnea promite că o vom înființa într-una singură.

În guvernarea Ponta nu s-a rea­lizat  “o relaţie mai strânsă şi o mai mare compatibilitate între şcoală şi piaţa muncii” (pro­misiune 2012). Strategii social-democrați au promis, în 2016: “licee care să funcționeze după o programată axată în special pe ore de antreprenoriat care vor asigura o calificare mai bună pentru tineri”.

La capitolul sănătate, Liviu Dragnea promite "pe lângă acest complex gigant (spital regional Carol Davila cu 2.500 de paturi – n.red.) discutăm de 8 spitale regionale noi care să fie similare cu acest complex pe o dimensiune mai mică – în jur de 1.000 de paturi. (…) Vor fi reabilitate și modernizate ­restul de spitale județene, care nu au fost reabilitate, de asemenea 100 de ambulatorii de specialitate și 250 de unități de primire-urgențe“. În 2012, Ponta pro­mitea: „oprim migrația medicilor: sprijinim investițiile în construcția de spitale noi”. În 2014, ministrul sănătății în Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu, vorbea primul des­pre deschiderea în regim de urgență a spitalelor regionale.

Programul din 2016 al PSD este mai colorat, atent la detalii (cifre, grafice care cresc până la cer în guvernarea PSD și scad sub zero în anii de guvernare a adversarilor politici) pentru că bătălia electorală este mai strânsă decât în urmă cu patru ani. Promisiunile rămân același. O schimbare de formă, dar cu același fond.

Promisiuni

Proiecte asumate de Victor Ponta în 2012

Acestea nu au fost realizate dar au apărut din nou în programul de  ­guvernare al PSD din 2016:

 

 • Autostrada București-Nădlac
 •  Autostrada Transilvania
 •  Centura București
 •  Licee cu profil profesional
 •  Zero taxe în cercetare-inovare
 •  Scurtarea perioadei pentru ­realizarea unei firme
 •  Modernizarea Aeroportului ­Otopeni
 •  Modernizarea portului Constanța
 •  Construcția de spitale noi
 •  Acces facil la obiective turistice.

Noutăți

 • Ce nu i-a trecut prin minte lui Ponta, dar promite Dragnea
 • 30 de aeronave noi pentru Tarom
 • Reabilitarea plajelor
 • Revitalizarea turismului balnear și a Deltei Dunării
 • 2% din PIB pentru Apărare
 • Eliminarea taxei de mediu la mașini
 • TVA zero la locuințe.
Cele mai citite
00:01:08

VIDEO: Italia expune sute de artefacte furate care au fost recuperate

Autoritățile italiene au prezentat miercuri (31 mai) obiecte furate care au fost recuperate și repatriate din Londra, în cadrul unei operațiuni desfășurate de Ministerul...

Un avion de vânătoare chinez a șicanat un avion de recunoaştere militar american

Pilotul unui avion de vânătoare chinez a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere militar american care opera deasupra Mării...

Oficiile Poştei Române vor fi închise joi şi luni

Toate oficiile din mediile urban şi rural ale Poştei Române vor fi închise joi şi luni, iar în zilele de vineri şi sâmbătă acestea...
Ultima oră
Pe aceeași temă