12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialANAF: Sorin Blejnar nu i-a cunoscut niciodată pe acuzatorii lui

ANAF: Sorin Blejnar nu i-a cunoscut niciodată pe acuzatorii lui

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a organizat miercuri seară o conferinţă de presă prin care reprezentanţii instituţiei au ţinut să-l dezvinovăţească pe şeful ANAF Sorin Blejnar. Asta după ce un funcţionar din cadrul aceleaşi instituţii a declarat, anchetat de DNA pentru că ar fi primit o mită de 1,8 milioane de euro, că banii din această infracţiune îi erau destinaţi chiar lui Sorin Blejnar.

“Apreciem că sunt tipice pentru persoanele puse sub acuzare aceste încercări de a  transfera responsabilitatea pe umerii persoanelor care i-au acuzat”, a precizat un reprezentant al ANAF.

“Sorin Blejnar nu a cunoscut nici în mediul personal, nici în cel profesional aceste persoane care îl acuză”, mai precizează sursa citată.

Un funcţionar din ANAF, Gavrilă Nicolae Adrian, a fost reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. El este acuzat că a luat mită în valoare de 1,8 milioane de euro. Împreună cu acesta mai este anchetat şi un avocat din Baroul Bucureşti, Stăncescu Cătălin. Aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

În perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar. Exista riscul blocării conturilor de către ANAF din cauza neplăţii TVA. la termen, către stat.

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denunţat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrilă susţine că banii ceruţi de cei doi ar fi trebuit să ajungă la “un şef mare de la vamă”, pentru că se apropiau alegerile.

ANAF mai comunică faptul că “în perioada 2009 – 2010, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor au finalizat mai multe acte de control la mai multe societăţi implicate în această speţă, fiind stabilit un prejudiciu total în valoare de 357 milioane euro adus bugetului general consolidat, constând în cea mai mare parte din accize şi taxă pe valoare adăugată”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă