16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAmenda record pentru un fabricant maghiar de vitamine afiliat Scientologiei

Amenda record pentru un fabricant maghiar de vitamine afiliat Scientologiei

O firma maghiara producatoare de vitamine si afiliata Scientologiei a fost amendata de catre autoritatile maghiare responsabile cu reglementarea competitiei cu suma record de 368500 de euro. Aceasta amenda, cea mai ridicata impusa vreodata in Ungaria, a fost decisa de agentia pentru competitie (GVH) dupa ce s-a ajunsa la concluzia ca firma Free Choice Ltd.a doctorului Gábor Lenkei isi insela cu buna stiinta clientii. Dupa  anuntarea deciziei, doctorul Lenkei a publicat in mai multe ziare anunturi publicitare platite in care se plangea ca GVH nu ia in seama opiniile adevarate ale consumatorilor. GVH a subliniat insa ca Free Choice Ltd. este inregistrata ca firma alimentara si ca nu a solicitat niciodata sa fie recunoscuta ca firma farmaceutica.

Strategia comerciala a firmei consta in a le inmana clientilor documente narand in detaliu "minunile" pe care le puteau face amestecurile ei de vitamine. Se vorbea acolo despre orbi care si-au recapatat vederea, despre pacienti cu diabet care n-au mai avut nevoie de insulina, dureri de cap disparute definitiv si femei care au ramas in mod miraculos gravide luand vitaminele firmei. Minunile erau detaliate si in cartile doctorului Lenkei, publicate pe cont propriu si distribuite in reteaua sa de magazine.

Lenkei, care se descrie drept un cercetator (care a incercat sa vindece HIV dandu-le bolnavilor sa bea apa distilata magnetizata) isi asigura clientii ca medicamentele produse de marile firme farmaceutice internationale nu fac decat sa ii otraveasca, dar ca in schimb vitaminele sale sunt adevaratul remediu pentru orice boala.

Gratie acestei campanii, firma Free Choice Ltd. a avut in 2007 beneficii de 10 milioane euro, iar un an mai tarziu de 6 milioane, posedand 19 magazine si o retea de distribuire la domiciliu, cu comenzi pe internet.

Dr. Lenkei este unul din cei mai mari suporteri financiari ai bransei maghiare a Scientologiei. Adeptii acestei secte fondate de raposatul scriitor de literatura stiintifico-fantastica Ron Hubbard cred ca se pot "purifica" ingurgitand cocteiluri de vitamine la limita overdozei si platind pentru costisitoare sedinte terapeutice si lungi perioade de sedere in sauna.

Desi uriasa in termini absoluti, amenda nemaiauzita de 368.500 de euro este totusi cu mult sub pragul de 10% din veniturile net pe care il permite legea maghiara in asemenea cazuri.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă