10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Turciei la Paris a pãrãsit Franţa

Ambasadorul Turciei la Paris a pãrãsit Franţa

Ambasadorul Turciei la Paris, Tahsin Burcuoglu, a părăsit Franţa vineri dimineaţă, la o zi după ce Ankara a îngheţat cooperarea politică şi militară cu Parisul, a anunţat purtătorul de cuvânt al reprezentanţei diplomatice, Engin Solakoglu, citat de AFP şi Mediafax.

“Ambasadorul s-a întors pentru consultări. El şi familia sa au luat zborul de la 7.40 (8.40, ora României)” şi va fi în Turcia după-amiază, a declarat Solakoglu, la o zi după adoptarea de către Adunarea Naţională franceză a unui proiect de lege care pedepseşte negarea genocidului armean.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat joi suspendarea vizitelor bilaterale, rechemarea pentru consultări a ambasadorului Turciei în Franţa şi a adăugat că “exerciţiile militare comune cu Franţa şi toate activităţile militare cu această ţară au fost anulate”, pentru a protesta faţă de adoptarea acestui text.

Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală.

Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publică a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie aprobat şi de Senat. Franţa a recunoscut în anul 2001 existenţa genocidului armenilor din perioada 1915-1917.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă