19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Turciei la Paris a pãrãsit Franţa

Ambasadorul Turciei la Paris a pãrãsit Franţa

Ambasadorul Turciei la Paris, Tahsin Burcuoglu, a părăsit Franţa vineri dimineaţă, la o zi după ce Ankara a îngheţat cooperarea politică şi militară cu Parisul, a anunţat purtătorul de cuvânt al reprezentanţei diplomatice, Engin Solakoglu, citat de AFP şi Mediafax.

„Ambasadorul s-a întors pentru consultări. El şi familia sa au luat zborul de la 7.40 (8.40, ora României)” şi va fi în Turcia după-amiază, a declarat Solakoglu, la o zi după adoptarea de către Adunarea Naţională franceză a unui proiect de lege care pedepseşte negarea genocidului armean.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat joi suspendarea vizitelor bilaterale, rechemarea pentru consultări a ambasadorului Turciei în Franţa şi a adăugat că „exerciţiile militare comune cu Franţa şi toate activităţile militare cu această ţară au fost anulate”, pentru a protesta faţă de adoptarea acestui text.

Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală.

Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publică a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie aprobat şi de Senat. Franţa a recunoscut în anul 2001 existenţa genocidului armenilor din perioada 1915-1917.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă