13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorii SUA şi Marii Britanii au împărţit MÂNCARE oamenilor străzii din București

Ambasadorii SUA şi Marii Britanii au împărţit MÂNCARE oamenilor străzii din București

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi cel al Marii Britanii, Paul Brummell, au împărţit, miercuri, la Gara de Nord, mâncare caldă și haine oamenilor fără adăpost, informează Mediafax.

Persoanele defavorizate au așteptat şi două ore la coadă, așezându-se încă de dimineață să prindă o supă de pui, întrucât numărul porțiilor a fost limitat.

Miercuri la prânz, în fața unor rulote amplasate în zona Gării de Nord din Capitală, într-un perimetru de câțiva metri pătrați, sute de oameni fără adăpost așteptau la coadă să primească o porție de mâncare – supă de pui caldă și o bucată de pâine.

După ce așteptau chiar și câteva ore la coadă, oamenii se așezau la două mese lungi, din lemn, amplasate lângă cele două corturi, și mâncau în liniște porția primită.

Violeta, care de o lună și jumătate locuiește în gară împreună cu băiețelul ei de patru ani, stătea retrasă într-un colț al mesei. Ea a spus că singurul care s-a bucurat de supa caldă a fost copilul și, cu lacrimi în ochi, se uită la el cum mănâncă. A primit un singur tichet de masă şi a preferat să ştie că micuţul va avea ceva cald în stomac pentru prima dată în ultima săptămână.

“Ieri am terminat ultimii bani, am scos şi alocaţia băiatului, puţini câţi au fost, s-au dus. Băiatul are nevoie de multe, el cere, nu pot să nu îi iau de mâncare. Acum, nu ştiu ce vom face, a venit frigul iar în gară ne va fi aproape imposibil să mai locuim” a povestit femeia.

Mulți dintre cei care s-au aşezat la coadă sunt în aceeași situație – trăiesc pe stradă, din mila trecătorilor, iar supa de pui este prima masă caldă de care se bucură în ultima vreme. S-au așezat la rând încă de dimineaţă, în speranţa că vor prinde o porţie de mâncare. Pe unii însă, foamea şi frigul i-au făcut să-şi piardă răbdarea, iar jandarmii prezenţi au fost nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele.

Numărul porţiilor de supă a fost limitat, doar 300 de oameni primind mâncare.

“Anul trecut, din păcate, nu am avut pentru toţi, e greu pentru că nu ştii exact numărul celor care se vor prezenta, noi încercăm să dăm tuturor care vin, vom încerca anul viitor să facem măcar 350 de porţii”, a declarat Ian Tilling, unul dintre fondatorii asociaţiei Casa Ioana, care a organizat evenimentul pentru al treilea an consecutiv.

Persoanele defavorizate au fost întâmpinate de ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi de cel al Marii Britanii, Paul Brummel, care aveau pe cap căciuli roșii, de Moș Crăciun. Aflați într-un cort, cei doi ambasadori, cu polonicele în mână, umpleau cu ciorbă casolete pentru persoanele care așteptau la rând.

Oamenii, deşi nu ştiau exact cine sunt cei doi diplomați, şi-au putut da seama totuși că sunt persoane importante, având în vedere numărul mare al forțelor de ordine. Le-au zâmbit şi s-au grăbit apoi să-și caute un loc unde să stea să mânânce.

“Cred că această iniţiativă a Casei Ioana este ceva bun pentru aceşti oameni, să le dai supă şi haine este un ajutor pentru ei. M-au impresioant condiţiile în care trăiesc şi deşi ştiu că acest gest este doar unul simbolic, mă bucur că măcar putem face atât”, a declarat ambasadorul Marii Brititanii.

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a spus că problema oamenilor fără adăpost este prezentă şi în SUA și că a dorit să se implice în această acţiune pentru a arăta respect comunităţii din care face acum parte.

”Am vrut să venim la această acţiune, atât eu, cât şi ambasadorul Marii Britanii, pentru a arăta repsect comunităţii în care trăim acum, am rămas impresionat de cât de gustoasă este supa pregătită”, a afirmat ambasadorul Hans Klemm.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă