16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA: sediu nou şi cozi mai scurte pentru vize

Ambasada SUA: sediu nou şi cozi mai scurte pentru vize

Noul sediu al reprezentanţei SUA la Bucureşti, care se va deschide în Băneasa săptămâna viitoare, va avea 17 ghişee pentru cei care vor viză de Statele Unite.

Din 14 septembrie, Ambasada SUA va închide sediul din centrul Capitalei şi îşi va relua activitatea într-o nouă clădire din zona Băneasa. Noua adresă a reprezentanţei SUA la Bucureşti este Bulevardul Liviu Librescu nr. 4-6, stradă denumită în onoarea profesorului de origine română de la Universitatea Virginia Tech care a murit în timp ce încerca să salveze viaţa studenţilor săi în timpul atacului din aprilie 2007.

Ambasada are o intrare separată pentru cei care vor să obţină vize de Statele Unite de la secţia consulară. Cele 17 ghişee, în spatele cărora se vor afla 30 de angajaţi consulari, precum şi sala de aşteptare încăpătoare au scopul de a reduce timpul de aşteptare pe care-l petrec la ambasadă cele 250 de persoane care depun cerere de viză în fiecare zi. Numerele de telefon ale ambasadei nu se vor schimba, pentru a nu îngreuna accesul cetăţenilor români la serviciile consulatului.

Cost: 100 milioane dolari

„Această construcţie ecologică este importantă pentru relaţia dintre SUA şi România. Suntem mândri de ea”,  a spus ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, la inaugurarea de ieri a noii reprezentanţe. Investiţia a atins suma de 100 milioane de dolari, din care mai mult de jumătate au reprezentat contribuţie directă la economie românească: materialul de construcţii provine din carierele din România şi peste 1.500 de muncitori români au lucrat aici.

Noul sediu se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare închiriate de la firma Băneasa Investments, controlată de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

„Noi am apelat la Ministerul Afacerilor Externe, care a cerut oferte. A fost preferată aceasta, din proprietatea Băneasa Investments”, a spus pentru România liberă directorul de proiect al clădirii, Jorge Vasquez, potrivit căruia contractul de închiriere a terenului se întinde pe 99 de ani.

Staţia de autobuz „Ambasada SUA”

Construcţia, promit oficialii reprezentanţei, respectă un design prietenos cu mediul: 200 de copaci plantaţi în curtea sediului, vopselele şi materialele ecologice, tehnologii pentru reducerea consumului de apă şi căldură.

Cei care doresc să ajungă la Ambasada SUA sunt sfătuiţi să folosească mijloacele de transport în comun. Noua reprezentanţă nu oferă locuri de parcare pentru cetăţenii care vin la secţia consulară. Aceştia pot ajunge aici cu autobuzul 301, care opreşte în faţa reprezentanţei, în staţia pe care RATB a denumit-o „Ambasada SUA”.

Securitatea clădirii va fi asigurată de puşcaşi marini şi de o firmă românească specializată.  

Din cele 100 milioane de dolari investite în noul sediu al Ambasadei SUA, 60 milioane au reprezentant contribuţie directă la economia românească.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...
Ultima oră
Pe aceeași temă