16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada Olandei: Avem ÎNGRIJORĂRI privind "susţinerea şi ireversibilitatea REFORMELOR" în România

Ambasada Olandei: Avem ÎNGRIJORĂRI privind “susţinerea şi ireversibilitatea REFORMELOR” în România

Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la Schengen, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti. În privinţa raportului Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Olanda “păstrează unele îngrijorări referitoare la susţinerea şi ireversibilitatea reformelor”, potrivit Realitatea.net.

“Olanda nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Poziţia Olandei va fi stabilită înaintea următorului Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne, în strânsă colaborare cu alte state membre. Olanda salută progresul făcut de România aşa cum a fost analizat în raportul MCV, însă păstrează unele îngrijorări referitoare la susţinerea şi ireversibilitatea reformelor, precum şi la faptul că o serie de recomandări şi condiţionalităţi nu au fost încă implementate. În următoarele săptămâni vor avea loc consultări cu alte state UE. După acestea, împreună cu Parlamentul se va stabili poziţia Olandei”, precizează Ambasada Olandei.

Ministerul român al Afecerilor Externe, a anunţat săptămâna trecută, în urma unei vizite a lui Titus Corlăţean la Haga că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV. “Ministrul olandez al Afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, a precizat un comunicat al MAE.

Următorul Consiliu European pe Justiţie şi Afaceri Interne va avea loc pe 6-7 martie, la Bruxelles, iar oficialii români speră într-o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen, după ultimele eşecuri la acest capitol.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a arătat că trebuie luptat “până la Consiliul JAI” din 6-7 martie pentru o decizie favorabilă României şi că nimeni “spune astăzi, mâine, poimâine” că s-a rezolvat situaţia. De asemenea, el a arătat că punctul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui să fie pe agenda Consiliului JAI. “În mod normal, va fi pe agendă, nu există niciun element până în prezent, care să contrazică”, a mai spus ministrul de Externe, potrivit Mediafax.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie. Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen, potrivit Agerpres.

În paralel, la Bucureşti s-a iscat o dispută privind forma scrisorii pe care România ar trebui să o trimită liderilor statelor UE pentru a obţine sprijin privind aderarea.

La Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu un draft al unei scrisori care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în replică, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este “superfluu”, el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

Cele mai citite

Allen Coliban(USR) îl provoacă pe George Scripcaru(PNL-PSD) la o dezbatere privind viitorul Brașovului

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, care candidează pentru un nou mandat, l-a provocat, sâmbătă, la o dezbatere privind viitorul oraşului pe principalul său...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă