15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialAmator de whisky? Află cum poţi să îl foloseşti în bucate

Amator de whisky? Află cum poţi să îl foloseşti în bucate

Aroma subtilă, dulceagă şi uşor caramelizată a whisky-ului poate face diferenţa între o mâncare bună şi una gustoasă. Adăugaţi puţin whisky peste carnea de vită sau ciupercile cu sos, dar şi în prăjituri sau fructe caramelizate pentru o aromă specială.

Una din zonele în care se găteşte cu mult alcool şi, în special, whisky este sudul Statelor Unite. Secretul bucatelor din sud stă în îmbinarea discretă dintre aromele dulci şi cele acrişoare, explică Lynne Tolley, autoare de cărţi de bucate cu whisky.

Americanii din sud preferă reţetele simple, care se fac repede şi sunt hrănitoare, folosind alimente din propria grădină. Ei consumă multă carne de vită, legume proaspete, pâine de porumb şi turtiţe, nuci pecan, piersici şi alte fructe specifice zonei. Din bucătăriile lor nu lipseşte însă niciodată o sticlă de whisky.

„Europenii sunt obişnuiţi să gătească cu vin şi bere, dar rareori se gândesc să folosească whisky la mâncăruri. Acesta este însă un ingredient grozav, care poate înlocui, de exemplu, esenţa de vanilie în prăjiturile făcute în casă, precum şarlota sau crema de caramel, sau poate fi adăugat în frişca sau crema cu care se ornează prăjiturile pentru o da o aromă specială“, spune autoarea Lynne Tolley, care este şi degustătoare de whisky. 

Doar trei linguri de whisky la o prăjitură

Gurmanzii trebuie totuşi să ­folosească cu moderaţie whisky-ul la reţetele de prăjituri, avertizează experta de origine americană. Nu există riscul de a provoca o beţie, dar poate tăia frişca sau crema.

„Este indicat să se folosească doar trei-patru linguri de whi­sky la o prăjitură şi astfel toată lumea, inclusiv copiii, pot savura o bucată fără riscul de a deveni ameţiţi“, este sfatul lui Lynne Tolley.

Mere caramelizate cu whisky

Lynne Tolley a inventat sute de reţete de prăjituri cu whisky, dar mărturiseşte că preferata ei este una foarte simplă, respectiv merele caramelizate. Pentru a realiza acest desert, aveţi nevoie de: trei linguriţe cu unt, şase căni cu mere verzi decojite şi tăiate bucăţele, zahăr după gust şi 250 ml de whisky. Topiţi untul într-o tigaie, la foc mediu. Căliţi uşor merele în unt, până prind puţină culoare, în jur de cinci minute. Adăugaţi zahărul şi whisky-ul. Conti­nuaţi să amestecaţi încă cinci minute, până când sucul lăsat de mere se îngroaşă. Serviţi merele calde.

Pasiune pentru whisky

Lynne Tolley a moştenit pasiunea pentru whisky din gene­raţie în generaţie. Ea este însăşi stră-strănepoata celebrului producător de whisky Jack Daniel şi degustătoarea oficială a ­distileriei din Lynchburgh, Tenne­ssee. Pe lângă sutele de reţete cu whisky, Lynne Tolley este inventatoarea primului whisky care se bea cald – Winter Jack. Reţeta are la bază o băutură pe care stră-străbunica ei o pregătea în casă în timpul iernii şi conţine whisky Jack Daniel’s No.7, la care s-au adăugat suc de mere, dar şi mirodenii delicioase precum cuişoare, nucşoară sau scorţiş­oară. 

Pui în foietaj

Această reţetă este specialitatea restaurantului Miss Mary Bobo’s Boarding ­House din Lynchburgh, Tennessee, condus de Lynne Tolley (foto).

Ca să gătiţi reţeta ca la carte, aveţi nevoie de aproximativ un pui de un kilogram, o ceapă mare, o rădăcină de ţelină, o linguriţă cu sare, 250 g. făină,  apă şi piper, 250 ml. apă, sare şi piper, după gust. Pentru foietaj, aveţi nevoie de două căni cu făină, o linguriţă cu sare, două linguri cu untură şi un sfert de cană cu apă rece, şapte linguri ulei.

Puneţi puiul la fiert, împreună cu ceapa, ţelina şi sarea. Acoperiţi integral puiul cu apă. Când fierbe în clocot, daţi focul mai mic şi lăsaţi să fiarbă în continuare la foc mic, până ce puiul devine fraged (aproximativ o oră). În timp ce puiul se fierbe, puteţi face foietajul.

Foietajul se obţine din două părţi. Pentru prima compoziţie, aveţi nevoie de şapte linguri cu ulei, 10 linguri cu apă şi făină. Faceţi un aluat care să poată fi întins. Pentru a doua compoziţie, trebuie să amestecaţi două linguri cu untură cu şapte linguri cu făină. Amestecaţi.

Se întinde primul aluat şi apoi, cu o lingură, întindeţi peste el a doua compoziţie. Împachetaţi-l şi apoi întindeţi-l din nou. Repetaţi procedura de mai multe ori, apoi puneţi-l la rece 30 de minute.

Scoateţi puiul şi lăsaţi-l la răcit, dezosaţi-l şi depelaţi-l. Întindeţi puiul în tavă. Scoateţi ceapa şi ţelina din cratiţă, măsuraţi zeama şi păstraţi trei căni.

Combinaţi 50 g de făină cu 50 ml de apă într-un vas. Amestecaţi până ce obţineţi o pastă. Adăugaţi zeama fierbinte, amestecaţi până ce amestecul se uniformizează şi presăraţi sare şi piper, după gust.

Acoperiţi apoi puiul cu aluatul scos de la rece şi coaceţi la 400 de grade, aproximativ 30 de minute (până când foietajul se rumeneşte).

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă