21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAmăgiţi de investitorul suedez

Amăgiţi de investitorul suedez

Minerii de la Băiţa vor intra în greva foamei. Cei 172 de angajaţi ai minei din Bihor nu şi-au primit banii pe luna februarie şi martie. Mineral Mining, firma care administrează mina, a trimis 119 angajaţi în şomaj tehnic, în timp ce 53 dintre angajaţi lucrează zilnic pe promisiuni. Angajaţii sunt în impas. Pe de-o parte, ar vrea să nu meargă la lucru până nu-şi primesc banii, pe de altă parte, sunt conştienţi că în cazul în care nu evacuează apa din mină, în maximum 24 de ore, apa ar mătura satele din vecinătatea minei (Fânaţele şi Nucetul).

„Aşa este constituţia minei. Dacă nu evacuăm apa din mină, se sparge iazul de acumulare, care ţine şi hala de steril, în care există milioane de metri cubi de apă”, a explicat Doru Filip, unul dintre maşiniştii minei.

„Am cerut statului român să intervină în remedierea problemei. Am făcut sesizări la Prefectură, la primul-ministru, la Ministerul de Externe, la SRI, la Ministerul Comerţului şi la Preşedenţie, dar toţi ne-au răspuns că problema ţine de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. ITM-ul i-a amendat, însă pe noi asta nu ne încălzeşte cu nimic”, a spus Alexandru Iştoc, liderul sindicatului minerilor din Băiţa.  

Angajaţii Mineral Mining sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna februarie. Cei 172 de angajaţi ai Mineral Mining din Băiţa ameninţă cu noi acţiuni de protest. Aceştia nu şi-au primit salariile aferente lunilor februarie şi martie. Mai mult decât atât, 119 mineri au fost trimişi în şomaj tehnic. Aceştia ameninţă că după Paşte vor intra în greva foamei. „După nenumăratele proteste pe care le-am organizat în luna februarie şi la intervenţiile prefectului Gavrilă Ghilea, abia ne-am primit salariile pe lunile decembrie şi ianuarie. De bonurile de masă, angajatorii au uitat însă. Din 26 februarie, săptămânal, am luat legătura cu administratorul suedez al Mineral Mining, Per-Goran Carlsson, pentru că presimţeam că angajaţii vor rămâne fără salarii de Paşte.

De fiecare dată am fost amăgiţi cu tot soiul de promisiuni. Ba ne-au spus că mai au o rundă de negocieri cu investitorii străini, ba că ne vor da banii în săptămâna care urmează. L-am sunat vinerea trecută şi ne-a spus că ar trebui să ne bucurăm că ne-au dat salariile pe ianuarie şi decembrie. Alteori ne-a spus că investitorii cu care poartă negocieri vor să vadă cât de loiali sunt angajaţii minei pe timp de criză. E un mincinos! Până nu ne vedem banii în conturi nu mai credem în nici o promi¬siune. Vom intra în greva foamei. Altă variantă nu avem”, a declarat Alexandru Iştoc, liderul de sindicat al mineri¬lor de la Băiţa. Acesta crede că şansele ca minerii să-şi primească banii sunt foarte slabe.  „I-am cerut să vină în ţară, să stea de vorbă cu noi şi să ne spună dacă închide mina sau nu. Ne-a spus că va veni atunci când vor veni şi investitorii. I-a trimis directorului general un comunicat pe care să-l transmită angajaţilor. Comunicatul nu ţine de foame, nici de miel de Paşte sau de haine”, a mai spus Alexandru Iştoc.   

DISPERARE

Au rămas fără bani

„Suntem disperaţi. Nu avem nici un ban. Majoritatea avem copii mulţi, soţiile noastre nu lucrează şi am ajuns în situaţia în care trăim doar din alocaţia copiilor. Nu avem nici o altă sursă de venit. Ne-am angaja în altă parte, dar nu avem unde. Frigiderul nostru este gol şi peste două zile sunt Paştile”, s-a plâns Doru Filip, unul dintre maşiniştii minei. Directorul Minei de la Băiţa, Petru Jude, îi asigură pe angajaţi că îşi vor primi banii în cel mai scurt timp.

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...

ANPC, amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții de fructe și legume

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat amenzi de aproape patru milioane de lei în urma controalelor făcute în prima jumătate a lunii trecute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă