24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialAm putea asista la un nou record al nivelului scăzut al Dunării

Am putea asista la un nou record al nivelului scăzut al Dunării

Seceta din ultimele săptămâni are ca efect un nivel scăzut al apelor Dunării, cu mult sub cotele înregistrate în această perioadă a anului. Ieri, cota în Portul Galaţi era de 139 cm, cu 3 cm mai mică decât cea înregistrată sâmbătă şi era preconizată pentru astăzi o cotă de 136 cm, cu numai cinci centimetri mai mare decât cota de 131 cm înregistrată în ianuarie 2012, care a reprezentat cel mai scăzut nivel al Dunării din cele înregistrate în luna ianuarie în ultimii 17 ani.

Potrivit prognozei Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), sunt înregistrate scăderi ale cotelor apelor Dunării pe întreg sectorul Zimnicea – Tulcea, iar la Gruia şi Turnu Severin sunt înregistrate scăderi de 18-19 cm, ceea ce impune concluzia că în zilele următoare am putea înregistra un nou record al nivelului scăzut al Dunării în această perioadă a anului.

Pe sectoarele din amonte de Baziaş, de la Linz la Smederevo, sunt înregistrate oscilaţii mici ale nivelului apelor Dunării, cu scăderi şi creşteri de până la 8 centimetri. Debitul Dunării este la Galaţi de 3.780 mc/s, la jumătate faţă de debitul înregistrat de obicei în această perioadă a anului.

La intrarea în ţară, la Baziaş, Dunărea are un debit de 3.400 mc/s, cu mult sub media multianuală a lunii ianuarie, care este de 4.950 mc/s. Potrivit prognozei INHGA, în zilele următoare este previzibilă o uşoară creştere a debitului şi nivelului Dunării, până la debitul de 3.980 mc/s pe care hidrologii îl estimează că ar putea fi atins în zona Galaţi pe data de 16 ianuarie, când şi nivelul Dunării ar putea creşte până la 158 centimetri. Dar dacă în săptămânile viitoare nu vor fi precipitaţii, nivelul Dunării ar putea scădea în continuare, ceea ce le-ar crea multe dificultăţi navigatorilor de pe Dunărea Fluvială, pentru că ar exista riscul blocării navelor la praguri.

În ianuarie 2012, când a fost înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii şaptesprezece ani, bacurile care traversează Dunărea trebuiau să facă un ocol de câţiva kilometri pentru a evita un prag periculos aflat în zona traseului obişnuit.

 

 

 

Cele mai citite

Folosirea energiei solare la Galați

Instalarea panourilor fotovoltaice în zona Galați este o soluție excelentă pentru a reduce costurile cu energia electrică și a sprijini sustenabilitatea mediului. Avantajele includ...

Polițiștii și procurorii fac peste 150 de percheziții, în dosare cu prejudicii de peste 30 de milioane lei

Polițiștii și procurorii români au efectuat peste 150 de percheziții domiciliare în ziua de joi, 30 mai 2024, aceasta fiind cea de-a patra zi...

Sebastian Burduja: Menținerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă

Menţinerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă, dar e corect să ne preocupăm încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă