15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial"Am auzit împuşcături. Un tânăr alerga plin de sânge spre spital"

“Am auzit împuşcături. Un tânăr alerga plin de sânge spre spital”

Cel mai grav atac armat asupra unor civili petrecut în România a avut loc, ieri, în centrul Bucureştiului, într-un complex comercial. Gheorghe Vlădan, şofer în cadrul Policlinicii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), a descins într-un coafor şi a tras mai multe focuri de armă. Ţinta atacatorului era chiar soţia sa – Floriana -, angajată în acea unitate, care a şi decedat.

Celelalte victime au fost împuşcate doar pentru că se aflau în acel loc la momentul nepotrivit, iar una dintre ele a murit în ambulanţă, în drum spre spital. Poliţiştii au stabilit că agresorul a acţionat din răzbunare şi pe fondul unei stări de gelozie. De altfel, soţia lui Vlădan introdusese acţiune de divorţ, următorul termen urmând a fi miercuri.

Agresorul a aşteptat în linişte venirea poliţiei

Soţul uneia dintre victime a povestit că Gheorghe Vlădan ar fi terorizat în mai multe rânduri angajatele coaforului, făcând scandal, promiţându-le că le va alunga clienţii şi ameninţân-du-şi soţia. Aceasta l-ar fi reclamat, în mai multe rânduri, la poliţie pentru că ar fi agresat-o, iar în 2005 bărbatul ar fi fost cercetat pentru violenţă domestică, dar până la urmă a fost achitat. O frizeriţă din coafor, unde a avut loc atacul armat, a relatat că prima persoană împuşcată de Gheorghe Vlădan a fost casiera, care a fost nimerită în cap, apoi soţia agentului, după care a tras în restul persoanelor din unitate.Un martor a declarat că bărbatul care a deschis focul nu avea armă asupra lui în momentul în care a ieşit din coafor.

El a mai povestit că a auzit şase bubuituri, dându-şi seama că sunt împuşcături, apoi a văzut un tânăr plin de sânge ieşind din unitate şi alergând către Spitalul Floreasca. Un alt martor ocular a povestit că, la puţin timp după ce a deschis focul, agresorul a băgat arma la piept şi „s-a refugiat” în clădirea din stânga salonului de cosmetică, care ar aparţine Electrica. Ucigaşul a aşteptat în linişte venirea poliţiei şi s-a predat. În apropiere a fost găsit un autoturism Smart, care apare în declaraţia de avere a lui Vlădan şi pe care poliţia l-a sigilat imediat. De asemenea, s-a găsit şi arma crimei, un pistol de calibru de 9 mm. Vlădan a fost a fost reţinut sub acuzaţiile de omor calificat şi deosebit de grav.

Victima şi călăul: o familie bogată

La scurtă vreme după tragedie, alte nouă persoane angajate sau cliente în coaforul din Complexul Perla, din centrul Capitalei, au primit îngrijiri de la echipajele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, întrucât au intrat în panică, au leşinat sau au avut oscilaţii mari ale tensiunii arteriale. Ancheta în cazul masacrului din Bucureşti a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Atacul a avut loc la ora 17.30, angajatul MAI intrând în coafor, unde a tras spre opt persoane. Suspectul a fost reţinut la scurt timp şi audiat, iar arma a fost recuperată. Bărbatul avea permis de port albă, el având un pistol cu calibru de nouă milimetri”, a menţionat Marius Iacob, şeful procurorilor de la ICCJ.

Familia Vlădan nu era una săracă. Gheorghe Vlădan, autorul masacrului de ieri din Capitală, era şofer pe o ambulanţă a Policlincii Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar cei doi soţi primiseră mai multe moşteniri care le-au ridicat nivelul de trai. Astfel, potrivit declaraţiei de avere depusă de Gheorghe Vlădan pe site-ul MAI, familia deţinea două terenuri în Teleorman şi Prahova, o casă în Bucureşti de 150 metri pătraţi şi trei maşini, dintre care un Mercedes şi un BMW.

Soţia sa, pe lângă faptul că lucra la coaforul unde a fost ucisă, presta şi servicii de coafură ca persoană fizică autorizată.

RĂNIŢI

„Pacienţii au răni la membre”

Trei dintre victimele atacului, un bărbat şi două femei, au fost transportate de urgenţă la Spitalul Floreasca. „Pacienţii sunt în stare stabiliă. Unul dintre ei a fost împuşcat în zona hemitoracelui drept, iar glonţul a ieşit pe partea cealaltă fără a atinge organe importante. Un alt pacient a fost împuşcat în abdomen, glonţul rămânându-i în organism şi va fi supus unei operaţii. În fine, la a treia persoană, glonţul a venit dinspre dreapta spre stânga corpului, însă din fericire, din nou nu a atins organe vitale”, a precizat medicul de la Unitatea de Primire Urgenţe. Celelalte trei victime au fost transportate la Spitalul Elias. „Pacienţii nu au voie să stea în picioare, întrucât au răni la membre. Ei vor fi investigaţi şi apoi vor fi operaţi pentru extragerea corpurilor străine”, au explicat şi medicii de la această unitate.

PORTRET

Era angajat la MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat că „personajul” care a deschis focul la coaforul din complexul Perla este poliţist din 2007, angajat din sursă externă. „E un personaj, că nu pot să îi mai spun «poliţist», din 2007, angajat din sursă externă. Astea sunt datele până acum. Am dispus şefului Poliţiei Române. Chestorul Popa este deja acolo. Parchetul General face anchetă, aşteptăm rezultatele. Mergem mai departe cu ancheta, să vedem de ce s-a ajuns aici”, a spus ministrul Berca, la plecarea de la şedinţa de plen a Senatului.

SIMILITUDINI

SUA, atacuri armate fără precedent

De-a lungul vremii, televiziunile au prezentat imagini dramatice cu oameni care au căzut victime unor atacuri armate care au avut loc în stradă, în campusuri universitare sau în magazine. Cele mai mediatizate au avut loc în SUA.

decembrie 2007: Un tânăr de 19 ani, înarmat cu o puşcă de asalt ucide opt persoane într-un centru comercial din Omaha, în Nebraska înainte de a se sinucide.

decembrie 2008: Un bărbat deghizat în Moş Crăciun deschide focul asupra participanţilor la o petrecere, ucigând nouă persoane. Ulterior, acesta se sinucide.

martie 2009: O persoană cu probleme psihice ucide zece persoane, între care mama sa, în trei oraşe din Alabama, înainte de a întoarce arma asupra sa.

aprilie 2009: Un bărbat de origine vietnameză deschide focul într-un centru de primire pentru imigranţi din statul New York, provocând moartea a 13 persoane.

ianuarie 2010: Un bărbat ucide opt persoane în Virginia (est), apoi se predă după ce este urmărit de 150 de poliţişti.

iulie 2011 Oslo. Un tânăr a deschis focul la o întrunire a unui partid politic, ucigând 80 de persoane.

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...
Ultima oră
Pe aceeași temă