16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAlianta, la rascruce

Alianta, la rascruce

Alianta PNL-PD scartaie din toate incheieturile. Cei doi parteneri nu-si mai ascund disensiunile. Ceea ce ii tine inca impreuna este asteptarea verdictului Comisiei Europene in privinta datei aderarii la UE. De altfel, intreaga scena politica romaneasca este extrem de agitata, principalii actori jucandu-si rolurile cu nervozitate.
Partidul Democrat este in ofensiva fata de toti, adversari si aliati. In ceea ce priveste adversarul principal – Partidul Social Democrat – obiectivul urmarit de PD pare a fi clar si de inteles. Presedintele Boc urmeaza ' la lettre un scenariu bine articulat care urmareste discreditarea pana la compromitere completa a celui mai important lider pesedist, Adrian Nastase. Daca vor cadea in plasa si altii, cum sunt Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu, cu atat mai bine pentru PD si Alianta. Pentru realizarea acestui obiectiv, principalul instrument la indemana este Parchetul, adica Daniel Morar, seful DNA. Pentru a fi mai credibil in campania sa contra lui Adrian Nastase, Daniel Morar face tot posibilul sa para impartial, punand in prim-plan actiunea judiciara impotriva liderului liberal, Dinu Patriciu. Daca ar fi ales un fruntas din PD, dovada de impartialitate ar fi fost si mai convingatoare. Daniel Morar pare a fi perseverent, inclusiv in comiterea unor erori de procedura penala, ceea ce pune sub semnul intrebarii fie pregatirea profesionala a procurorilor care conduc ancheta impotriva lui Patriciu, fie sinceritatea intregii campanii anticoruptie.
In ceea ce il priveste pe Adrian Nastase, ancheta pare a avansa, insa cat timp Camera Deputatilor nu va fi aprobat cererea procurorilor de a-i perchezitiona imobilele unde liderul pesedist isi are domiciliul nu se poate spune ca ancheta se va incheia cu succes. Un vot negativ in Camera, la fel ca in Comisia juridica, poate bulversa atat ancheta, cat si raportul de forte din Parlament, votul respectiv putand fi interpretat ca un vot anti-Basescu si anti-Alianta D.A.
Ofensiva democratilor impotriva propriilor aliati, adica Partidul National Liberal, este mult mai bine condusa si cu sanse de reusita mai mari. Pe acest front, obiectivul este clar Ð absorbirea PNL. Justificarea acestui obiectiv, si anume crearea unei puternice forte politice de centru-dreapta, este plauzibila si pare a fi inteleasa de majoritatea simpatizantilor Aliantei D.A. Si in acest caz, democratii lucreaza pe baza unui scenariu bine pus la punct.
Prima mutare in acest joc politic a fost propunerea facuta de Emil Boc de fuziune a celor doua partide. Conditiile oferite par a fi rezonabile Ð fuziune pe baza de paritate, o denumire a noii formatiuni in care sa fie mentinute si actualele denumiri si aderarea la Partidul Popular European. Dupa consultarile de rigoare cu “baza”, raspunsul liberalilor la oferta lui Boc a fost, practic, negativ, ceea ce era de asteptat. In fapt, ei au pus asemenea conditii incat fuziunea ar echivala cu o absorbtie a Partidului Democrat de catre PNL. Explicatia este simpla. Liberalii au motive serioase sa se teama ca noul partid propus de Boc va fi un partid prezidential, aflat sub tutela presedintelui Basescu. Acesta, prin oamenii lui de casa, va distribui posturile in noul partid si va numi un prim-ministru care nu-i va iesi din cuvant. Evident, gruparea liberala din jurul primului ministru Calin Popescu Tariceanu nu este dispusa sa-si faca harakiri. Din nefericire pentru ei, liberalii lui Tariceanu nu au alternativa la propunerea de fuziune. Ei sunt condamnati sa persevereze in efortul lor disperat de a-si pastra identitatea si de a supravietui. Pentru ei, va fi o lupta de uzura, fara perspective, deoarece democratii lui Basescu pot trece la faza doua a planului lor. Este vorba de absorbtia de la baza a liberalilor, prin racolarea de consilieri locali, primari si chiar parlamentari. Primirea in PD a fostei liberale Elena Udrea este simptomatica. Confruntat cu un asemenea comportament neamical, premierului Tariceanu nu-i va ramane decat sa rupa alianta cu democratii si sa demisioneze. Nu este exclus ca democratii sa fie cei care vor lua initiativa ruperii aliantei. Evident, liberalii vor fi pusi la zid, fiind acuzati ca au provocat o criza politica, ca pun in pericol aderarea tarii la UE.
Intr-o asemenea atmosfera, alegerile anticipate vor fi singura solutie pentru a se iesi din criza. Iar alegerile anticipate, cred acum democratii, vor fi castigate de “partidul prezidential”, la care vor fi aderat alte cateva formatiuni politice, cum sunt PPCD-ul taranist si PNG-ul lui Gigi Becali. Democratii vor putea forma singuri guvernul, eventual cu sprijinul UDMR. Daca vor reusi totusi sa intre in noul parlament, liberalii vor ramane un partid de rangul trei, in asteptarea unor zile mai bune, dupa ce presedintele Basescu va fi terminat cel de-al doilea mandat de presedinte, in 2014. Cam asa arata socoteala pe care ar putea sa si-o faca acum domnul Boc. Insa intelepciunea populara ne spune ca socoteala din targ ar putea arata altfel. Si ne mai spune ca atunci cand doi se cearta al treilea castiga. Adica Partidul Social Democrat al domnului Geoana sau, de ce nu, al tovarasului Ion Iliescu.
In ambele variante evocate mai sus, liberalii vor fi cei care vor pierde. Credem ca multi liberali sunt constienti de o asemenea perspectiva politica. Mai credem ca nu vor sta cu bratele incrucisate, ci vor actiona pentru o solutie care sa fie atat in interesul unei evolutii pozitive pe scena politica romaneasca, cat si al supravietuirii liberalismului – curent politic definitoriu pentru statul roman modern.

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...
Ultima oră
Pe aceeași temă