25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAlertă de tsunami în Pacific

Alertă de tsunami în Pacific

Un seism de 8,2 grade Richter a lovit coasta de nord a statului Chile, marţi seară, a provocat moartea a cinci persoane şi a declanşat un tsunami cu valuri de doi metri. Autorităţile au evacuat persoanele de pe această coastă nordică, iar preşedintele ţării, Michelle Bachelet, a declarat regiunea „zonă sinistrată” şi a anunţat trimiterea de trupe militare şi poliţişti suplimentari pentru menţinerea ordinii publice.

Epicentrul seismului a fost sub apele Pacificului, la sud-vest de Cuya, un mic orăşel în provincia Arica, în ­apropiere de frontiera cu Peru. Decesele – patru bărbaţi şi o femeie, toţi din portul minier Iquique – sunt rezultatul atacurilor de cord sau al prăbuşirii unor clădiri.

La ora 20.46 seismul a început în provincia Iquique. În oraşul somnolent Iquique, aflat la 60 mile de epicentrul seismului, sirenele au spart întunericul. Timp de 45 secunde, cutremurul de 8,2 grade a zguduit pământul şi oceanul, în această regiune din nordul Chile. Pentru 54 de secunde, oamenii au încercat să se ţină pe picioare, să se ascundă sub arcadele uşilor, în spatele dulapurilor, înspăimântaţi de violenţa seismului. Mii de chilieni au fugit în stradă şi au fost anunţaţi de iminenţa unui tsunami, fiind îndrumaţi să se refugieze în zone mai înalte, în timp ce incendii au izbucnit în numeroase clădiri, iar întreruperea electricităţii a aruncat în beznă o parte a oraşului. Pe toată lungimea litoralului din nordul ţării, sirenele aeriene şi avertizările de tsunami au trimis zeci de mii de chilieni spre zone înalte şi, în pofida ambuteiajelor iniţiale provocate de agitaţia automobiliştilor, procesul de evacuare a decurs fără probleme. 300 deţinuţi din închisoarea din Iquique au evadat, armata fiind trimisă să ajute poliţia să îi captureze. Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din oraş şi toate zborurile au fost anulate.

Serviciile de urgenţă naţională au ordonat evacuarea imediată a tuturor zonelor de coastă, de-a lungul ţării, inclusiv Insula Paştelui şi a arhipelagului Juan Fernandez. Valuri de doi metri înălţime au lovit litoralul şi în cursul nopţii alerta a fost extinsă în Pacific pentru coastele statelor Peru, Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica şi Nicaragua şi un avertisment a fost lansat pentru Hawaii. Potrivit US Geological Survey, seismul s-a produs la o adâncime de 12,5 mile sub fundul mării şi a lovit în principal portul minier Iquique, zona fiind în stare de alertă în ultimele săptămâni după un număr neobişnuit de cutremure – 300 – semn al unei activităţi seismice intense. Acum două săptămâni, două cutremure de 7 grade au lovit coasta septentrională a ţării.

După cutremurul din 2010, autorităţile chiliene au căutat ameliorarea procedurilor de evacuare. Atunci, seismul de 8,8 grade a cauzat moartea a 525 persoane. În 1960, un seism cu magnitudinea de 9,5, considerat cel mai puternic din secolul 20, a lovit zona oraşului Valdivia, catastrofa lăsând în urmă 1.600 morţi, în majoritate din cauza tsunami-ului care a urmat.

Chile este situat pe ceea ce geologii numesc „centura de foc a Pacifi­cului”, unde activitatea seismică este ­intensă.

 

Analiza US Geological Survey

Cutremurul de 8,2 grade produs la 1 aprilie în nordul Chile a avut loc pe falii aflate la mică profunzime în apropierea coastelor chiliene. Amplasamentul şi mecanismul seismului sunt în acord cu alunecarea pe interfaţa limitei plăcii primare sau megatectonice, între plăcile Nazca şi America de Sud. La latitudinea seismului, placa Nazca alunecă sub placa America de Sud cu viteza de 65 m pe an. Subducţia de-a lungul Peru-Chile a dus la creşterea nivelului Anzilor Cordilieri şi a produs unele din cele mai mari cutremure din lume, inclusiv cel din 2010, de 8,8 grade.

Seismul din 1 aprilie a apărut într-o regiune cu putere seismică istorică, numită lacuna seismică din nordul Chile, sau Iquique. Modelarea ­geodezică arată că subducţia plăcilor este blocată, ceea ce implică posibilitatea unor puternice cutremure de-a lungul megatectonicii de la limita plăcii.

Cele mai citite

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

tbi bank a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult decât în...

tbi bank anunţă că a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă