12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAlegeti impreuna cu...

Alegeti impreuna cu…

Alexandra Maier, arhitect Velux

Ce factori trebuie luati in calcul inainte de a cumpara ferestrele de mansarda?
Numarul, dimensiunea si modelul ferestrelor de mansarda depind in primul rand de destinatia incaperii, apoi de marimea si configuratia acesteia. Pentru mansardele cu tavan inclinat sunt indicate ferestrele cu articulare mediana si/sau superioara. In cazul mansardelor cu parapet se recomanda elemente verticale de ferestre care se combina cu ferestrele de mansarda. Pentru mansardele cu balcon sunt indicate cele care permit accesul fizic in afara mansardei.

Cat la suta din suprafata mansardei ar trebui sa fie reprezentata de ferestre?
Lumina naturala a soarelui este foarte importanta. Vitalitatea, energia, chiar si sanatatea noastra depind de cantitatea de lumina naturala pe care o primim. Orientarea ferestrelor in raport cu punctele cardinale influenteaza iluminarea spatiilor interioare. Panta acoperisului cuprinsa intre 15-90∫ permite instalarea ferestrelor de mansarda, care vor oferi lumina naturala pe intreaga durata a zilei. Datorita faptului ca se instaleaza pe acoperisul inclinat, ferestrele de mansarda ofera cu pana la 50% mai multa lumina decat ferestrele verticale sau lucarnele. Pentru o iluminare corecta, standardele in constructii recomanda ca suprafata vitrata a ferestrelor sa reprezinte cel putin 10% din suprafata totala a incaperii, in functie de functionalitatea fiecarei incaperi in parte. Realizarea corecta a finisajelor interioare in jurul ferestrelor de mansarda asigura o distributie eficienta a luminii in incapere.

Din ce material este indicat sa fie realizata fereastra de mansarda?
Ferestrele din lemn sunt ideale pentru dormitoare, livinguri, holuri si camerele copiilor. Ferestrele cu finisaj din poliuretan sunt recomandate in bai si bucatarii, in incaperile cu un design interior modern cu accent pe finisajele albe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă