Scrutinul pentru desemnarea preşedintelului senatului universităţii este considerat nestatutar de către doi dintre candidaţii la funcţia de rector.
Profesorii Eden Mamut şi Mihai Gîrţu susţin că alegerile pentru desemnarea preşedintelui Senatului Universităţii Ovidius din Constanţa au fost nestatutare. Aceştia au explicat, într-un comunicat de presă, că, potrivit metodologiei de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academică, preşedintele Senatului este ales prin vot direct şi secret, de către toţi membrii senatului, cadre didactice şi de cercetare şi reprezentanţii studenţilor în Senat. Articolul 39 prevede că „Senatul în funcţie validează rezultatele alegerilor şi le publică pe site-ul www.univ-ovidius.ro, sub semnătura preşedintelui BEC al UOC”. „În consecinţă, în conformitate cu terminologia din documentul mai sus menţionat, alegerile pentru membrii din noul senat trebuiau validate de către senatul vechi şi numai după această validare se putea publica pe site-ul www.univ-ovidius.ro componenţa noului senat. Pe baza acestei liste se puteau organiza alegerile pentru preşedinte. În consecinţă, atragem atenţia că cele întâmplate reprezintă un argument suplimentar asupra faptului că se constată o alunecare dramatică spre nerespectarea cadrului legal, sub presiunea unui grup de influenţă care pune întreaga comunitate academică a Universităţii „Ovidius” într-o situaţie extrem de neplăcută, generându-se tensiuni şi dispute”, se arată în comunicatul semnat de cei doi.
Învingător cu 77% din voturi
Dincolo de aceste acuze procedurale rămâne faptul că prof. Dănuţ Tiberius Epure, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, a fost ales preşedinte al Senatului cu 77% din voturi. „Este un moment deosebit de important, atât pentru mine, cât şi pentru întreaga echipă, care m-a susţinut de-a lungul campaniei electorale dar şi pentru cei care cred că, împreună, putem schimba viitorul universităţii noastre. Obstacolele care ne-au fost puse în cale ne-au întărit, ne-au făcut mai puternici, mai uniţi, imbatabili”, a declarat acesta.
Alegeri pentru rector, peste două zile
Peste două zile se va da ultima bătălie din războiul care macină instituţia de învăţământ constănţeană de luni bune. Pe 24 februarie se va şti numele noului rector al universităţii. Pe lângă cei trei candidaţi de mai sus, participă şi profesorul Marian Cojoc. Pentru prima dată în istoria instituţiei, funcţia de rector va fi stabilită prin vot. La scrutin vor participa profesori, cercetători, studenţi.