22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAlba-neagra cu Centrul National de Cultura al Romilor

Alba-neagra cu Centrul National de Cultura al Romilor

» Infiintat in 2003 si aflat in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, Centrul National de Cultura al Romilor (CNCR) asteapta inca ridicarea unui nou sediu pe locul fostului cinema Ferentari.

» MCC a numit recent o noua persoana la conducerea Centrului, urmand ca aceasta sa reia proiectul construirii noului sediu initiat de Doru Tufis, directorul de pana acum al institutiei.

» Desi situatia conducerii centrului si, implicit, a noului sediu este incerta, o studenta la arhitectura viseaza in lucrarea de diploma la un Institut al Culturii Rome, o cladire moderna in zona Uranus-Rahova.

O data cu infiintarea centrului National de Cultura al Romilor (CNCR) printr-o hotarare de guvern in anul 2003, acestei institutii i-a fost alocata ca sediu cladirea fostului cinema Ferentari. Pana acum Centrul a functionat intr-o camera dintr-un imobil de pe strada Walter Maracineanu si a inchiriat ocazional alte spatii pentru organizarea evenimentelor. Desi un sediu nou ar fi un pas inainte pentru reprezentantii culturii rome, autoritatile au decis amplasarea acestuia intr-o zona marginala a Bucurestiului – in Ferentari. Cum cladirea fostului cinematograf se afla intr-o stare avansata de deteriorare, in urma cu un an s-a hotarat demolarea ei, urmand ca pe terenul respectiv sa fie ridicat un nou imobil. Directorul de pana acum al institutiei, cantaretul de folk Doru Tufis, parcursese deja mai multe etape pentru constructia noului sediu si spune ca ar fi preferat o locatie mai centrala, care sa fie aproape nu doar de comunitatea roma, ci sa atraga si persoane din afara acesteia. Un proiect arhitectural realizat de firma Carpati Proiect a fost ales printr-o selectie de oferta, iar dupa finalizarea si aprobarea de catre MCC a caietului de sarcini pentru aceasta constructie, Doru Tufis doreste sa organizeze in urmatoarea luna o licitatie publica pentru a alege un constructor si a incepe lucrarile in urmatoarele sase luni. Insa, dupa cum ne-a declarat ministrul Adrian Iorgulescu, Doru Tufis a fost revocat in urma cu o saptamana de la conducerea acestei institutii si o alta persoana, Monica Zatreanu, a fost aleasa prin concurs pentru a ocupa functia de director. In prezent, ministerul asteapta ca noua directoare sa-si intre in atributii pentru a evalua si relua proiectul constructiei sediului din Ferentari. MCC l-a mai revocat pe Doru Tufis din functia de director interimar al CNCR, in urma unei evaluari a activitatii manageriale a acestuia in luna august a anului trecut. Atunci Doru Tufis a contestat in instanta evaluarea facuta de MCC si a obtinut anularea ordinului de revocare. Potrivit unei surse din interiorul Ministerului Culturii, acest scenariu s-ar putea repeta daca procedura de destituire nu a fost clarificata si Doru Tufis continua sa o conteste.
Sub conducerea lui Doru Tufis, CNCR a derulat activitati precum organizarea de concerte ale ansamblului de muzica traditionala "Grigoras Dinicu", montari de piese de teatru (ultima a avut loc pe 19 decembrie la Teatrul Odeon in Bucuresti) sau participarea la programul Sibiu – Capitala Culturala.

Monica Zatreanu a lucrat anterior pentru Consiliul Europei si ca inspector in cadrul Ministerului Educatiei, provine dintr-o comunitate traditionala de romi si a studiat limba romani in cadrul Facultatii de Limbi Straine. Monica Zatreanu ne-a declarat ca, din cate stie, bugetul aprobat pe 2008 pentru CNCR prevede o suma pentru demararea constructiei sediului, lucru ce obliga la continuarea acestui proiect.
CNCR are ca obiective promovarea si valorificarea patrimoniului culturii rome in formele ei traditionale, de la proiecte educationale si de cercetare privind limba roma si mestesugurile traditionale pana la organizarea de activitati artistice muzicale, teatrale, expozitionale etc. Institutia are, de asemenea, ca obiectiv sa faciliteze schimburi culturale cu restul populatiei si cu alte minoritati si sa contribuie la ameliorarea imaginii Romaniei in privinta situatiei romilor prin informare corecta si combaterea denaturarilor.
In mod normal, daca institutia va avea o noua conducere si aceasta respinge proiectul ales de Doru Tufis, o noua selectie ar trebui realizata in urma unui concurs arhitectural organizat cu sprijinul Ordinului Arhitectilor.

Proiect de licenTa
» O studenta propune amplasarea Centrului In zona Rahova-Uranus

Proiectul realizat in cadrul lucrarii de licenta de o studenta, Ruxanda Antal, aflata in ultimul an la Facultatea de Urbanism si Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Georgica Mitrache, se potriveste mai bine cu obiectivele unui centru cultural roma. Tema unui Institut al Culturii Roma a fost propusa studentilor de catre Facultatea de Arhitectura in urma sugestiei Senatului PNTCD, iar Ruxanda Antal a proiectat o cladire inspirata din specificul culturii traditionale roma si in acelasi timp moderna, sugerand ca aceasta sa fie amplasata in zona Rahova-Uranus. Cladirea are mai multe volume care comunica la primul nivel, iar materialele utilizate – lemn, sticla, arama, aluminiu, aur si argint – subliniaza diferentele intre grupurile stranse laolalta sub termenul "tigani". Zona Rahova-Uranus se afla in centrul unui proiect de regenerare urbana care a organizat aici mai mule activitati comunitare, printre care Harta Sensibila, Rahova Non-Stop sau Construieste-ti Comunitatea. Institutul visat de Ruxandra Antal nu este decat un proiect de licenta; insa institutia Centrul National pentru Cultura al Romilor exista deja, iar daca sediul acesteia ar depasi stadiul de proiect si ar fi administrata profesionist, ar putea deveni un centru cultural efervescent, fie si in Ferentari, daca MCC nu detine un teren mai adecvat in zona Uranus.

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă