18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialAjutoare pentru sinistraţi inexistenţi

Ajutoare pentru sinistraţi inexistenţi

30 de tone de ajutoare au ajuns la Teregova în Caraş-Severin, dar edilul nu are ce face cu ele, nu prea are cui le da, fiindcă nu are sinistraţi. Edilul din comuna Teregova din judeţul Caraş-Severin, Marius Damian, s-a trezitcu un transport de 30 de tone de ajutoare, colectate de la locuitori din judeţul Hunedoara. Acestea erau de fapt destinate oamenilor bătuţi de soartă după ce apele i-au lăsat fără agoniseala de-o viaţă.

Nici Teregova nu a scăpat de furia viiturilor care au măturat o bună parte din judeţul  Caraş-Severin, dar totul s-a petrecut la scară mult mai mică. Localitatea a format triunghiul nenorocirii împreună  cu celelalte două sate: Feneş şi Satbătrân. De Sfântul Petru, aici au căzut cantităţi imense de apă, de până la 110 litri într-o oră pe metru pătrat. De la Feneş până la Teregova sunt doar 10 km. Din fericire, Teregova, a scăpat doar cu un pod distrus, câteva străzi şi pivniţe inundate. Cu toate acestea, nimeni din administraţia publică locală sau judeţeană nu a anunţat că localitatea ar fi calamitată sau afectată de inundaţii. Cu atât mai puţin să solicite cineva vreo un ajutor.

Între timp, în judeţul vecin, hunedorenii s-au arătat solidari cu oamenii care şi-au pierdut casele şi au rămas pe drumuri în urma inundaţiilor devastatoare de acum două săptămâni şi au strâns zeci de tone de ajutoare ce constau în haine şi încălţăminte.

Solidaritate şi exces de zel

Nu toate aceste bunuri au ajuns însă la cei care au cu adevărat nevoie de sprijin. Din prea mult zel, dar şi din cauza faptului că Moldova a fost sufocată la propriu de zeci de tone de haine din toată ţara, unele transporturi au fost dirijate şi spre localităţile mai puţin afectate. Camioanele cu ajutoare ce constau în haine folosite, au ajuns în Teregova, ca rezultat al unei campanii umanitare desfăşurată e un post tv din Hunedoara. Cei care au iniţiat campania au auzit de dezastrul din zona Armeniş- Feneş- Teregova şi ,,i-au luat la grămadă” pe locuitori, deşi Teregova este una dintre cele mai bogate localităţi din ţară.

,,Nu am cerut de la nimeni nimic, dar dacă au venit şi ni le-au adus, ce mai puteam face? Doar nu le puteau duce înapoi, iar bani pentru a fi trimise în Moldova nu sunt. În plus, oamenii ăia au nevoie de materiale de construcţie, nu de haine. Ajutoarele au fost depozitate la Căminul Cultural din comună şi duminică le-am  împărţit oamenilor. Avem în vedere în primul rând familiile sărace din sat, cu mulţi copii. Dar, dăm şi la cine vrea să ceară” spune primarul Marius Damian. Cei mai mulţi dintre localnici susţin că nu au nevoie de nimic, fiindcă nu au avut inundaţii aşa de grave ca în Moldova. ,,Noi am vrut să strângem cereale şi bani pentru moldoveni. De asta au nevoie oamenii aia acum”, spune una dintre localnice, Maria Anculia.  

Prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea, spune că ,,ajutoarele au căzut pe capul celor de la Teregova fără să fie cerute, au fost trimise aleatoriu din judeţul Hunedoara. Au auzit ei ceva de Teregova, dar nu ne-a întrebat nimeni nimic. Acolo nu au fost raportate inundaţii, iar primarul nu a solicitat sau cerut ajutoare”.

Cele mai citite

Cel mai persistent parfum pentru femei – Top 5 arome

Parfumul - o parte importantă a imaginii unei femei moderne. Este ceea ce creează prima impresie, rămâne imprimat în memorie și evocă asocieri pasionale...

Ciolacu, despre varianta Mircea Geoană, după ședința PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la începutul...

5 recomandări pentru utilizarea corectă a pistolului de umflat roți

Într-un service auto sau într-o vulcanizare, umflarea roților este o operațiune care se realizează în mod frecvent. Dacă ai o afacere în acest domeniu...
Ultima oră
Pe aceeași temă