13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAi o mică afacere? Află cum să obții finanțare avantajoasă de la...

Ai o mică afacere? Află cum să obții finanțare avantajoasă de la BEI

Întreprinderile mici și mijlocii pot obține fonduri necesare dezvoltării afacerii prin intermediul UniCredit Leasing Corporation IFN SA, companie care a atras o linie de finanţare în valoare de 50 de milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Împrumutul poate fi solicitat de IMM-urile şi de întreprinderile cu capitalizare medie din domeniul agriculturii, industriei şi serviciilor. ”Finanțăm investiții în mijloace fixe noi, necesare pentru modernizarea și extinderea activității întreprinzătorilor mici și medii, dar și proiecte noi cu fezabilitate bine demonstrată. Vizăm în mod special domenii precum protecția mediului, agricultura, industria și transporturile, dar nu numai”, a precizat Alexandru Aramă, Head of Business Development UniCredit Leasing.

Se preconizează că cel puţin 70% din împrumut va sprijini proiectele IMM-urilor, în timp ce întreprinderile cu capitalizare medie vor beneficia de circa 30% din valoarea împrumutului. Afacerile mici și mijlocii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a obține finanțare: să aibă cifră de afaceri de maximum 50 milioane de euro şi sub 250 de angajaţi. Acestea pot proveni din diverse domenii, însă 10% din linia de finanţare atrasă trebuie să fie folosită pentru susţinerea sectorului agricol. De asemenea, o parte din credit se va combina cu Facilitatea de finanţare a IMM-urilor, program comun al BEI şi al Comisiei Europene, care îmbină împrumuturile BEI şi ajutoarele nerambursabile ale Comisiei pentru a îmbunătăţi capacitatea şi infrastructura de creditare pentru IMM-uri.

Împrumutul acordat de BEI companiei de leasing este garantat în proporţie de 80% de grupul italian SACE, are o maturitate de cinci ani, iar banii vor fi trași de către UniCredit Leasing în două tranşe egale în luna iulie a acestui an, respectiv în ianuarie 2015.

Astfel, prima tranşă, în valoare de 25 milioane euro, va fi utilizată în lunile iulie și august pentru finanţarea achiziţiei de vehicule comerciale uşoare şi grele de către IMM-uri. Până la finalul lunii august, compania acordă finanţările cu o dobândă de 4,49% pe an, compusă din Euribor la trei luni şi o marjă de 4,18%. De exemplu, dobânda standard practicată de firma de leasing pentru finanţarea de vehicule comerciale este de 6,9%. Care este suma minimă și cea maximă pe care o poate obține un solicitant? ”Putem lua ca reper doar valoarea maximă de un milion de euro pe proiect, fără să avem o limită minimă specifică acestui parteneriat. În general, valoarea minimă a unui proiect finanțabil în leasing este de 5.000 de euro. Valoarea maximă poate fi însă depășită în cazul unor proiecte speciale, care beneficiază de o argumentație solidă, acesta fiind un aspect reglementat în acordul cu BEI”, explică Alexandru Aramă. În ceea ce privește participația solicitantului, aceasta diferă în funcție de proiect, însă, în general, cofinanțarea este între 15 și 50% din valoarea proiectului. Reprezentantul companiei de leasing susține că termenul mediu de aprobare a unei tranzacții va fi de 48 de ore și că au fost dezvoltate soluții de aprobare rapidă care permit încadrarea în maximum 24 de ore pentru tranzacții standard.

“Finanţarea pe care o atragem de la BEI va putea fi folosită şi pentru proiecte speciale ale unor companii mari sau ale entităţilor publice, cu aprobarea instituţiei financiare internaţionale”, a declarat Antoaneta Curteanu, CEO UniCredit Leasing.

BEI a acordat din 1992 până în prezent finanţări în România de circa 10 miliarde euro, din care soldul activ este de 7 milioane euro.

 

 

 

acte necesare:

act constitutiv;

certificat de înregistrare;

situații financiare (bilanț, balanță);

istoricul al companiei.

Cele mai citite

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă