16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAfacerea Coca-Cola în România valorează 400 milioane euro

Afacerea Coca-Cola în România valorează 400 milioane euro

Afacerea Coca-Cola în România valorează 400 milioane euro, valoare obţinută prin însumarea veniturilor nete (374 milioane euro) şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Băuturile răcoritoare din portofoliul Coca-Cola sunt produse în fiecare ţară de o companie locală de îmbuteliere care achiziţionează siropurile concentrate de la compania mamă. Compania are 3 fabrici în România, la Ploieşti, Timişoara, Vatra Dornei şi le distribuie celor peste 70.000 de clienţi din întreaga ţară, prin reţeaua de 14 depozite şi centre de distribuţie.

Sistemul Coca-Cola în România

14 mărci: Coca-Cola, Fanta, Sprite, Cappy, Dorna, Dorna Izvorul Alb, Poiana Negri, Nestea, Illy

7 depozite: Ploieşti, Timişoara, Vatra Dornei, BUreşti, Iaşi, Oradea, Braşov şi alte centre de distribuţie în ţară

3 fabrici: Ploieşti, Timişoara, Vatra Dornei

Contribuţie de 204 milioane la bugetul de stat

În anul 2010, valoarea consumului total de produse Coca-Cola a fost de 668 milioane euro, din care 128 milioane euro reprezintă TVA (inclus în preţurile de consum), 55 milioane euro marja de profit a canalului de comerţ cu amănuntul, 111 milioane euro marja de profit a canalului on-trade (unităţile din sectorul de alimentaţie publică) iar restul veniturile nete ale companiei.

Suma dintre veniturile nete ale Coca-Cola HBC România (vânzări locale plus exporturi nete) şi cheltuielile cu bunuri şi servicii ale Coca-Cola România, în valoare de 399 milioane euro, reprezintă dimensiunea sistemului Coca-Cola în România. Din această sumă, 19 milioane euro reprezintă impozite plătite, iar 30 milioane euro sunt salarii nete.

Astfel, în anul 2010, sistemul Coca-Cola a contribuit la economia românească cu o valoare adăugată totală (directă şi indirectă) în sumă de 446 milioane euro (echivalentul a 0,37% din PIB). Din aceasta, aproximativ 46% – 204 milioane euro – este vărsat la bugetul statului sub formă de taxe şi impozite.

Din contribuţia Coca-Cola la bugetul statului, autorităţile pot asigura:

– funcţionarea curentă a 1.330 de şcoli gimnaziale, adică 24% din totalul celor existente în România funcţionarea curentă a 390 de licee, colegii şi şcoli de arte şi meserii 25% din totalul celor existente în România

– funcţionarea curentă a 4.800 de grădiniţe, adică 51% din totalul celor existente în România)

– plata salariilor a 23.000 de pompieri, adică 80% din efectivul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă

– construirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă în 160 de sate cu aproximativ 130.000 de locuitori

În plus, Sistemul Coca-Cola se implica in iniţiative care contribuie la protejarea mediului înconjurător şi conservarea resurselor, încurajarea unui stil de viaţă activ şi echilibrat, crearea unui mediu de lucru sigur pentru angajaţi şi promovarea dezvoltării economice a comunităţilor locale.

Sistemul Coca-Cola susţine atât sportul de performanţă cât şi numeroase evenimente care încurajează publicul larg să se implice în activităţi fi zice. Prin calitatea şi diversitatea produselor sale, prin modul în care comercializează produsele, prin informaţiile nutriţionale pe care le oferă şi prin programele care încurajează activitatea fi zică (precum Turul Ciclist Bicicleta Roşie şi Cupa Coca-Cola, competiţie fotbalistică adresată liceenilor), sistemul Coca-Cola se implică activ în promovarea unui stil de viaţă activ şi echilibrat.

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă