12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAcuzaţii grave în cazul avionului dispărut

Acuzaţii grave în cazul avionului dispărut

Dispariţia avionului de linie aparţinând Malaysia Airlines, ce asigura un zbor între Kuala Lumpur şi Beijing, este „un mister fără precedent“, a declarat şeful aviaţiei civile malayesiene, precizând că echipe de cercetare din nouă ţări lucrează „fiecare oră, fiecare minut, fiecare secundă“ pe o imensă zonă din Marea Chinei de Sud, dar nu au găsit încă nici o dovadă. Media şi statul chinez critică vehement autorităţile malayesiene şi compania aviatică pentru gestionarea dispariţiei Boeingului 777, cu 239 de persoane la bord.

Citeşte şi: Posibile rămăşiţe ale avionului Malaysia Airlines, descoperite în largul Vietnamului

Beijingul şi media chineză critică autorităţile malayesiene şi Malaysia Airlines pentru gestionarea crizei, deplângând „carenţele” dispozitivelor de securitate şi o reacţie întârziată. În zborul MH370, două treimi din cele 239 de persoane aflate la bord erau cetăţeni chinezi, ceea ce ar face din acest accident – dacă se confirmă – una din cele mai grave catastrofe aeriene înregistrate de China.

Malayesia a lansat duminică o anchetă pentru act de terorism asupra dispariţiei Boeingului 777, în care doi pasageri s-au îmbarcat cu paşapoarte furate – italian şi austriac – şi potrivit Global Times, dacă dispariţia aparatului se datorează unei defecţiuni mecanice sau unei erori de pilotaj, este vina companiei aeriene. Dacă ­este vorba de un atentat terorist, atunci trebuie acuzat serviciul de control al securităţii pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Citeşte şi: Misterul întunecat al avionului dispărut în sud-estul Asiei

Nouă state participă în prezent la cercetări ce acoperă zona pe o rază de 50 mile nautice de la ultima poziţie cunoscută a avionului dispărut şi Strâmtoarea Malacca, în cazul în care avionul ar fi operat o întoarcere. 40 de nave şi 34 de avioane provenind din Vietnam, Malayesia, Thailanda, Australia, Singapore, Indonezia, China şi SUA au fost desfăşurate în regiunea unde controlorii de zbor au pierdut contactul cu avionul.

Observarea de către cercetători vietnamezi a unor eventuale bucăţi de avion s-a dovedit fără temei. În cursul zilei, autorităţile malaiesiene urmau să anunţe dacă eşantioanele de combustibil prelevate dintr-o pată de petrol din ocean validează sau nu provenienţa de la Boeingul dispărut.

Citeşte şi: Un oficial malaysian neagă că ar fi fost descoperite resturi ale avionului dispărut

Nimic sigur

La peste două zile după ce Malaysia Airlines MH370 a dispărut, ultimele minute dinainte rămân şi ele un mister. Avionul a pierdut contactul cu controlorii de la sol undeva între ­Malayesia şi Vietnam, fără a emite vreun semnal de alertă, experţii ­estimând că ar fi vorba despre un eşec sau o explozie catastrofală în zbor. Supoziţii infirmate de şeful armatei aerului a Malayesiei care a declarat că radarele au reperat că avionul a făcut cale întoarsă înainte de a dispărea. O sursă de rang înalt implicată în anchetele preliminare în Malayesia a declarat că faptul că nu se pot găsi rapid rămăşiţe de avion indică faptul că aparatul ar fi putut exploda în zbor şi bucăţile epavei s-au dispersat pe o zonă foarte largă. „Faptul că suntem incapabili să găsim deşeuri şi bucăţi arată că avionul s-ar fi putut dezintegra la o înălţime de 35.000 de picioare”. Întrebat despre posibilitatea unei explozii datorate unei bombe, sursa, citată de media internaţio­nală, a declarat că nu există încă dovezi privind un act criminal şi că avionul s-ar fi rupt din pricina unor cauze ­mecanice.

Lipsa informaţiilor precise a exasperat apropiaţii şi familiile dispăruţilor, regrupaţi în hotelul Lido din estul Beijingului.

La peste 60 de ore după ce zborul MH370 a dispărut de pe ecranele radarelor în primele ore ale zilei de sâmbătă, funcţionarii şi autorităţile rămân perplexe şi au în vedere toate scenariile posibile. Şeful aviaţiei civile a Malayesiei, Azharuddin ­Abdul Rahman, declara luni că „din păcate, nu am găsit nimic ce pare a fi un obiect aparţinând avionului şi cu atât mai puţin un avion”. El a adăugat că există multe teorii apărute în media şi numeroşi experţi din lumea întreagă îşi aduc contribuţia şi cunoştinţele pentru ceea ce ar putea urma, pentru ceea ce s-a petrecut. Guvernul nu a renunţat la speculaţiile privind o deturnare şi speculaţiile privind un act terorist au fost alimentate de faptul că doi pasageri călătoreau cu paşapoarte europene furate, deşi experţii susţin că documente obţinute fraudulos sunt ceva comun pe zborurile regionale, dintr-o varietate de motive. În acest context, premierul malaiesian Ahmed Zahid Hamidi a declarat că ţara va revizui procedurile de securitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă