13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAcasa la George Enescu

Acasa la George Enescu

» Botosani. Liveni. George Enescu. Sunt trei nume care nu pot fi disociate cand vine vorba de marele muzician. Cei care ajung in cunoscuta localitate botosaneana unde s-a nascut George Enescu au ocazia sa petreaca cateva ore de neuitat.

Casa memoriala "George Enescu" inca mai poarta pasii turistilor indragostiti de celebra Rapsodie Romana, melomani curiosi sa simta, sa traiasca macar cinci minute cum a facut-o marele muzician nascut in acest colt indepartat de tara. Salt in timp. Anul 1886: ia viata prima sa opera "Tara Romaneasca". Este opera pe care o compune Enescu la doar cinci ani in casa natala din Liveniul indepartat. Mai tarziu, tot aici vede lumina portativului primul sau opus veritabil – "Poema romana". Sunt primele creatii ale compozitorului nascut in nordicul judet al tarii, opere care includ, neoficial, judetul Botosani intr-un traseu turistic cultural.
Botosaniul nu face parte in acest moment dintr-un circuit turistic asa cum fac parte judetele Suceava sau Neamt, dar este cert faptul ca Liveniul, ca si Ipotestiul, transforma acest judet intr-o destinatie turistica pentru cei care iubesc cultura. Numele personalitatilor culturale care s-au nascut la Botosani ii determina pe cei apropiati de fenomenul cultural romanesc sa nu sara nordicul judet al Romaniei in peregrinarile lor prin tara.

Un univers unicat
Supranumit si "patrulaterul cultural romanesc" pentru cele patru mari personalitati nascute aici – Eminescu, Luchian, Enescu sau Iorga – judetul Botosani ar un imens potential in ce priveste turismul cultural. Liveniul, la fel ca Ipotestiul sau Vorona, a devenit un punct de atractie pentru cei care iubesc cultura. Aici s-a nascut George Enescu. Aici au luat nastere primele sale creatii. Aici a facut primii pasi marele muzician. Aici are loc in fiecare an Festivalul de muzica dedicat tinerilor talentati la un instrument intitulat cum altfel daca nu "Jurjac".
Aici te intalnesti cu viata traita pana in studentie de cel de care azi au auzit oameni de pe intreg mapamondul. Oaza de verdeata din curtea care inconjoara casa memoriala de la Liveni iti inspira sentimentul de autentic, de traditional, de natural, neimbibat de "modernul" care uneori altereaza. La George Enescu acasa lumea e sincera, calda, prietenoasa. Din pacate, doar marinimia unui localnic poate gazdui pasul unui turist care isi doreste cu ardoare sa viziteze casa pentru ca in zona nu s-a investit intr-o pensiune, un mini-hotel sau o cabana care sa-i cazeze pe cei ce doresc sa innopteze pe meleagurile natale ale muzicianului.

 

Doar faptul ca pana la cel mai apropiat oras sunt circa 14 kilometri te poate incuraja sa te incumeti sa strabati un asemenea drum pentru a vedea copilaria si tineretea lu George Enescu. Neincluderea intr-un circuit national turistic a judetului Botosani face ca memorialul de la Liveni sa piarda anual zeci de vizitatori, lucru recunoscut chiar si de conducerea Muzeului Judetean in subordonea caruia se afla obiectivul de la Liveni. Potrivit directorului Muzeului Judetean Botosani, Lucica Parvan, locul natal al marelui muzician roman a fost vizitat, in primele noua luni ale anului 2008, de doar 770 de persoane. "Pentru ca este situat la 14 kilometri de Dorohoi si nu este inclusa intr-un circuit turistic national, cei care ajung la Liveni sunt botosaneni si mai putin din alte judete", a declarat directorul Muzeului Judetean.

 

Administratorii Casei Memoriale "George Enescu" mai sustin ca numarul mic de turisti este determinat si de lipsa unei politici si a unor programe judetene si nationale de promovare a turismului cultural. Casa natala a lui "George Enescu" a suferit in timp mai multe reparatii, ultima in anul 2004. Cuprinde patru incaperi mobilate cu piese de mobilier taranesc din secolul XIX. Fotografii de familie, primele jucarii, primele sale manuale si primele sale partituri, panouri mari reprezentandu-l pe Enescu in diferitele perioade din viata fac parte din universul compozitorului de la Liveni. In casa veche moldoveneasca, ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sunt expuse obiecte personale, jucarii, desene, carti de povesti, primele creatii originale, pianina din copilarie a muzicianului George Enescu, fotografii, fotocopii, manuscrise. Muzeul este organizat in casa tatalui compozitorului, Costache Enescu, casa in care George Enescu a locuit noua ani.

 

Casa cu sase camere se afla la 72 de kilometri de municipiul resedinta de judet si circa 14 kilometri de municipiul Dorohoi. Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 17.00, cu exceptia zilelor de luni si marti. La Liveni se ajunge din municipiul resedinta de judet pe drumul spre Darabani, Radauti Prut, la aproximativ 15 kilometri in comuna George Enescu.

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă