24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAbsenteism constant la BAC

Absenteism constant la BAC

Cu toate că în acest an s-a înregistrat un procent scăzut al absolvenților de clasa a XII-a sau a XIII-a care s-au înscris la examenul maturității, în sesiunea din această lună sunt mai mulți candidați decât în cea similară din 2020.

La proba scrisă de Limba și literatura română – proba E).a) din cadrul examenului național de Bacalaureat, anul precedent, s-au înscris, în sesiunea a doua, 15.775 de absolvenți de liceu, în timp ce în luna în curs sunt 17.485 de candidați.

În sesiunea a doua a examenului de anul trecut, la prima probă scrisă, au lipsit 3.131 de candidați de la prima probă, iar, acum, au absentat 3.039, iar 19 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

 

Calendarul sesiunii

Astăzi, candidații înscriși la cea de-a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat din acest an vor susține proba la alegere a profilului și specializării – E.d).

Mâine, este programată proba la Limba și literatura maternă –  proba E.b).

“Procedurile de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale se vor derula în intervalul 23 – 31 august. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2021), potrivit metodologiei specifice”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Afișarea primelor rezultate, prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00).

“Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, mai precizează ministerul de resort.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Proprietățile leușteanului: o sursă bogată de nutrienți și antioxidanți

Într-o lume în care ne străduim tot mai mult să adoptăm un stil de viață sănătos, cunoașterea beneficiilor pe care ni le aduce natura...

Importanța alegerii lavoarelor și a bateriilor de calitate pentru baia unui restaurant

Selectarea lavoarelor și a bateriilor potrivite pentru un restaurant este o decizie care are un...

Un bărbat cu permisul suspendat a intrat într-o audiere online la instanță în timp ce conducea

Un judecător din Michigan a rămas surprins când un bărbat care a fost acuzat că a condus cu permisul suspendat a apelat la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă