18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialA încercat Vîntu să-l asasineze pe fostul şef SIE, Cătălin Harnagea?

A încercat Vîntu să-l asasineze pe fostul şef SIE, Cătălin Harnagea?

Unul din cele mai sonore scandaluri în care a fost implicat Sorin Ovidiu Vîntu a izbucnit în decembrie 2001, când Evenimentul zilei şi România liberă au dezvăluit o serie de acuzaţii potrivit cărora omul de afaceri ar fi comandat asasinarea fostului director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Cătălin Harnagea.

Potrivit acestor acuzaţii, confirmate chiar de şeful SIE de la acea vreme, execuţia trebuia dusă la îndeplinire de către Călin Mailat, un interlop din cercul lui Vîntu.

Fostul şef SIE nu era singur pe listă: aceeaşi soartă îi aştepta şi pe ziariştii Petre Mihai Băcanu, Dan Andronic şi omul de afaceri Dan Fischer, pe care Vîntu îi considera vinovaţi de dezvăluirile din presă privind scandalul FNI.

Dintr-o înregistrare primită la redacţia Evenimentului Zilei reieşea că pe asasini ii aştepta deja plata, într-o casetă de valori aflată la o bancă, la care aveau acces Mailat şi o femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită. Protagoniştii convorbirilor se sfătuiau cum să ducă la îndeplinire “operaţiunea”. O variantă era să-şi împuşte ţinta în weekend, când Harnagea mergea la Snagov sau la munte. S-a discutat apoi şi posibilitatea cumpărării unei motociclete  din târg sau furtul aranjat al unui scuter sau motocilclete pe care să o folosească la atentat. Ţinta ar fi urmat să fie împuşcată la semafor, în plină zi, de pe motocileta furată.

Din înregistrări reiese clar că au fost pregătiţi banii pentru “comandă”, că mai urgenta era asasinarea lui Harnagea: “sa terminam pe asta (comanda de asasinat) si vedem mai departe”. Protagoniştii discuţiei folosesc expresii ca între asasini: “să-l facă”, “tac-pac”, “poc-poc”. Călin Mailat, omul lui Vîntu, spune clar: “Eu am dat comanda”.

În urma dezvăluirilor, autorităţile s-au sesizat rapid, ministrul de Interne de la acea vreme, Ioan Rus, declarându-se şocat şi îngrijorat. “Este foarte grav ceea ce se intampla. Am dispus inca de dimineata sa se faca o verificare foarte serioasa, de unde provin informatiile, daca ele sunt reale”, declara Rus la acea vreme.

În ciuda declaraţiilor, ancheta a fost îngropată treptat, iar misterul presupusului plan de asasinat nu a fost lămurit nici până astăzi.

Vă prezentăm în continuare articolele din Evenimentul zilei şi România liberă, publicate în 10,  11, 12, respectiv 13 decembrie 2001, care dezvăluie planul asasinatului, aşa cum reieşea el din stenogramele unor conversaţii dintre orchestratori.

Evenimentul zilei, 10 decembrie 2001

 Complot pentru asasinarea fostului director al SIE

“Am primit la redactie o caseta audio. Ea contine doua discutii intre doua persoane care vorbesc despre acelasi lucru: executarea fostului director al Serviciului de Informatii Externe contra unei sume de bani aflate intr-o banca. Cel care negociaza impuscarea fostului director al SIE se numeste Calin. Din putinele lucruri aflate in ultimele citeva zile, se pare ca este un tinar de 26-28 de ani, obisnuit al lumii interlope. Cu toate incercarile noastre, nu am izbutit sa-l gasim, sa-l inregistram si sa comparam vocile. Nu am aflat nici cine a comandat atentatul, in caseta primita la redactie nu se face vreo referire. Am fost tentati sa credem ca este o gluma, chit ca numai asa ceva nu poate fi cind se discuta despre uciderea unui om, S-ar putea sa fie vorba si despre o contrafacere. Nu avem o dovada nici in acest sens. Am fost foarte aproape sa renuntam la publicarea ei, cind fostul director SIE, Catalin Harnagea, ne-a confirmat existenta acestei inregistrari. Mai mult, cum se vede din declaratia sa, continutul acestei casete audio a fost prezentat si autoritatilor romane. Acest fapt schimba situatia. E vorba despre o inregistrare a unei negocieri privind eliminarea unui fost demnitar al statului. Si nimeni nu a reactionat in vreun fel. Avem de-a face cu o gluma, cu o inscenare sau chiar cu pregatirea unei crimei Toate incercarile noastre de a afla mai multe au fost sortite esecului. La urma-urmelor, nici nu e treaba noastra! Altcineva incaseaza bani de la contribuabili pentru a lamuri asemenea lucruri. Si, daca ele sint reale, atunci ne-am ars! In culisele romanesti se joaca tare! lata mai jos citeva fragmete din cele doua discutii.

 – Am vorbit cu oamenii. Sint pe drum. S-ar putea sa ajunga si in noaptea asta.

– Ai in noaptea asta treaba? Daca e, poti sa iesi cu ei? Sau cu unul dintre ei macar.

– Da, hai ca pot sa ies. Normal ca pot sa ies.

– Dupa care ei se ocupa de treaba. Vezi ca am vorbit cu ei despre problema banilor.

-Asa.

– Sa nu ne jucam.

– Nu ne jucam, tata, cu … crede-ma ca sint pusi in caseta, in banca, care pot sa intru doar in zilele lucratoare. Eu am o cheie, iar o femeie o cheie.

– Bun si daca e sa rezolve simbata sau duminica, ce facem?

-Trebuie sa merg luni… Trebuie sa rezolve…Trebuie sa stea pina…Mai ales ca asta e…

– N-are cum sa stea, mai, esti nebun?

– Atunci o sa se rezolve luni.

– Atunci sa asteptam mai tirziu.

– Pai n-am cum, n-am cum sa intru.

– Mai ales ca asta, Harnagea, n-a fost fraier, a mai fost cineva … iti dai seama ca se face vilva cind se face ceva…

– Da, normal, sint convins.

– in primul rind, ei o sa se gindeascala…

– La alte combinatii, normal…

– Ei o sa se gindeasca ca e … asta, !a servicii, la vinovati, dar n-o sa se gindeasca ca e asta… Cum ii

zice?

– Da. Ma rog, nu conteaza. Deci asta e.

– Vezi ca a mai zis si de ala de afara. Ca idee. Ma, o avea unul si afara. Si oamenii au zis ca mai usor e acolo decit aici.

– Da, mai usor e acolo decit aici. Stai sa terminam pe asta si vedem mai departe, intelegi, dar ti-am zis, nu am cum, decit sa umblu in zi lucratoare.

– Am intelasT

– Asta e pe-aici, prin Bucurestii Stii?

– Da, deci este pe-aici, prin Bucuresti, in weekend, el mai pleaca pe la Snagov. De-asta zic ca…

– Adica, de exemplu, daca tu i-ai arata, bai…

– Eu stii, ce pot sa fac, intr-un fel, pot sa-i si fac sa vina intr-un loc daca ii chem. intelegi? Dar e mai… putin bine…

– Bine, mai, nu-ti dai seama, esti nebun? Tu nu trebuie sa suni, nu trebuie sa sunti Adica, iti dai seama ca se ia tot. Sa ia tot inapoi…

– Deci. Sa-i ia, sa-l aduca si sa vada de-acolo unde se duce si sa-l taxeze. Nu sa-l faca imediat.

– Ma, astia n-au mama, n-au tata. Se duc oriunde. Ca e zi, unde l-au sunat, ca le da mai putin, se duce calare pe masina, si, fara discutie .. .ca nu se aude nimic. Doua pufnituri, atit, care nu se aude absolut nimic. N-ai ce sa auzi.

– Da, da, da.

– il vezi pe ala ca ramine asa in masina, nu stii, nici dracu nu se gindeste.

– Da, ma, eu stiu unde are casa.

– Atit. Trebuie sa-i dai casa, ca ei stau si stau acolo si isi fac de lucru.

– Stiu ma, ca e foarte usor, ca e chiar vizavi de parc. Sta dupa el. Au o masina mai incolo. Totul se vede din parc. Cind a iesit… De-asta ziceam. Toata problema ca in weekend, de exemplu, in weekend-ul trecut, el a iesit cu BMW-ul. l-am vazut M5-ul. De-aia trebuie sa stea o zi-doua cu mine, stii, ca sa…

– Daca tu ii arati casa unde e, de acolo mai poate sa mai iasa altcinevai

– Poate sa iasa. Deci eu vreau ca sa fie sigur, sigur, in momentul cind eu il vad si asta-i linga mine, intelegi… sa zic asta-i. intelegi?

– Am inteles…. ii dai ca exemplu. Cum arata el?

-Grizonat, la 50 de ani…

– inalt, marunt?

– Mai putin-putin mai inalt decit mine, mai plinut, asa. Da, normal.

– Devi, zi-mi, cine poate sa iasa cu un BMW sau cu un Range Rover

de-acolo. Cu numere rosiii Decit el, nuit ” t” t” t

– Exact.

– Nu trebuie… Adica, tu treci, ii arati despre ce este vorba. Uite, aia este casa. Uite asa. Nici tu nu trebuie sa te afisezi. Asta e bine, ca nu trebuie sa te afisezi prea mult. Ca nu stii, de unde, si cum si ce fel. Nu stii cum…

– ……… Cu aia, saracii ………

poti sa treci intr-o zi cu masina pe acolo, ca n-ai nici o…

– Si asta e adevarat,

– Eu trec zilnic de zece ori de pomana pe acolo.

-Da.

– intelegi? N-am stat nici un minut in fata oprit, sau asa mai departe.

-Da.

– Dar am… deci, nu e nici o problema.

– Uite, si miine daca ar putea sa-I toarne, si miine ar putea sa-o faca. (…)

– Deci, oricum, iti spun eu, in toate scenariile posibile, tot trebuie putin, cit de cit, de observat despre ce-i vorba.

– Hai ma, ca trebuie observat.

– Adica nu poti in doua-cinci ore, dam, tac-pac. Trebuie vazut putin, nu stat ca prostut sa… asa, dar trebuie vazut despre ce e vorba.

– Trebuie vazut despre ce e vorba.

– Da, ma, sa vina cind vin dimineata, poate pleaca din Bucuresti in weekend-ui asta. Nu poti sa stii, poate se duce la Sinaia, la Predeal, la dracu, la lacu, nu poti sa stii.

(…) . , ..

– Mai, esti nebun?

– Da, ma!

– Si l-ai aratat si omului?

– Da, ma, da, l-am aratat.

– Bravo.

-…… Si s-a uitat el.

– Bravo. Bravo. Si-a venit, sau pleca?

– Ne trebuie un enduro. Un motor. Si nu trebuie deci stii cum? Trebuie cumparat de la tirg duminica. Adica, unul ia banii de sub ………… si plecat. Fara acte, fara nimic. Trebuie sa-l luam duminica, neaparat.

– Cu un scuter de-ala.

– Nu, enduro din ala, ma, tu ai zis, de-ata mai mare, de 250. Nu ma pricep la motoare. A zis ca un claia… Cum sint alea de fac aia pe ………… O motocicleta de-aia, trebuie cumparata neaparat. Sau orice motocicleta vrea p…… lui. A zis ca nu-i problema, ca a vazut……

– Asa a zis el ca vrea?

-Da.

– Ba, dar nu e bine cu motorul, ma.

– Ma, lasa-l, ma, ca stie. N-are cum cu masina. Mori. Esti mort cu masina. Esti mort.

– Da, ma, da masina o lasa imediat.

– Si motorul nu-l lasa, ma?

– E adevarat, si motorul.

– Dar motorul face galagie, ma.

– N-ai treaba cu galagia.

– Ai treaba. Ca sa pleci, sa nu atragi atentia. Si daca mergem dupa el? Deci el n-are cum sa-l faca acolo.

– E clar, acolo n-are cum.

– El pleaca dupa el. Ca sa poata sa se descurce sa nu-l piarda. Deci, el sta. Vede, pleaca, sta in parc, isi ia motorul, pleaca dupa el. intelegi? Si la semafor. Tac-tac si a plecat mai departe. De-aia nu vrea masina. A zis sa-i luam un motor din ala.

– Da, auzi, ma, scuterul ce arei Un scuter de-asta mai puternic?

– Nu stiu! intreaba-l. Da ce ma, dam bani si pe scuter?

– Lasa, ma, il iau_eu. Lasa, ma, ca stiu eu ce spun. il luam din tirg. Plecam cu el. Fara acte, fara nimic, mai ne trezim cu alte belele pe cap.

– Pai, trebuie, asa a zis. Am sa vorbesc, daca e, sa-i zic de scuter. Daca vrea scuter. Si ii luam un scuter mai puternic,

– Am de la cine sa iau scuter puternic.

, – Dar sa nu se ajunga dupa aia, ma, ca aia oricum o sa-! lase pe undeva, nui Poate sa ajunga la om, daca are acte pe el.

– Da, ma. Si e furat, i l-a furat, ca il tinea in fata blocului. Si il da furat a doua zi.

– Nu ne complicam?

– Nu ne complicam deloc. E un pusti care e student, cind s-a intors nu l-a mai gasit. A plecat la facultate, cind s-a intors nu l-a mai gasit.

– Dar daca ala, pe ala il tine, sa stii tu ca, cind o sa gaseasca ala o sa cheme direct pe ala si o sa-l ia si o sa-l faca. Nu e bine. De-aia ziceam. Merge sa-ncerc. Unul care stiu sa ma dau cu el,

– Da, ma, dar pleci cu el si pe urma il da furat.

– Pai, de duminica pina lunii!

– il da furat.

– Ala are banii, ma. Ala are banii. ii dam numarul de telefon, Ne trebuie cineva care trebuie sa mearga cu ei. N-ai un om?

– Altul?

– Trebuie sa mergem noi sa-l luam, ca eu nu stiu sa merg pe el, Stii sa mergi pe eli Dar n-ai Cum sa mergi iu.

– Trebuie sa merg ia furat…… Si cum ar da aia. Uite asa.

– li lasam banii toti care ii vrea pe el, ma, garantie. Nu se duce omul sa-I dea imediat furat. Ti-a lasat omul toti banii. Tu te duci sa-l dai furat. Domnule, mi-a furat, dar mi-a lasat banii!i Nui Da-mi numarul. Hai sa vorbesc cu asta. Deci asta vrea. ii trebuie neaparat. Ca altfel e complicat. A vazut toate masinile, a vazut tot. A zis, daca ii aducem un enduro de-ala, un motor, luni dimineata e rezolvat tot. S-a mai relaxat si el, in p…… mea, ca era…

– l-ai zis. Bai, eu vreau, eu vreau sa fac treaba. Deci, eu dau comanda, nu!i …… Stii cum ei Nu mi-ai luat mama, nu mi-a luat nevasta! Stai linistit, ca n-are nici o treaba cu tine. Nu mi-ai gresit cu nimic. Eu fac treaba, Nelu. Eu am dat comanda, eu imi fac treaba”.

Evenimentul zilei, 11 decembrie 2001

 Autoritatile sustin ca Harnagea nu le-a informat

“In ziarul nostru de ieri am prezentat fragmente ale unor discutii inregistrate pe o caseta audio pe care am primit-o la redactie si in care se faceau referiri directe la organizarea unui atentat impotriva fostului director al SIE, Catalin Harnagea. Din aceeasi inregistrare reiesea ca pe asasini ii astepta deja plata, intr-o caseta de valori aflata la o banca. Unul din protagonistii discutiilor inregistrate se numeste Calin. Despre el am mai aflat doar ca are aproximativ 26 – 28 de ani si face parte din lumea interlopa. Nu am reusit sa aflam cine a comandat atentatul, si care au fost masurile luate de autoritati pentru dejucarea planurilor criminale.

Catalin Harnagea ne-a declarat ca stia despre existenta complotului. El a spus ca a aflat in urma cu un an ca anumite persoane au discutat despre tocmirea unui ucigas platit din Ucraina care sa il lichideze. Fostul director al SIE. a mai spus ca a informat autoritatile romane in legatura cu aceasta situatie si ca asteapta un raspuns, in iegatura cu existenta unei sesizari privind un eventual atentat la viata fostului director al SIE, Catalin Harnagea, i-am intrebat teri pe mai multi reprezentanti ai institutiilor abilitate. Acestia declarat ca au aflat despre complot din ziar si ca nu stiu nimic despre vreo ancheta legata de acest caz. Pe cai neoficiale am aflat insa ca aceasta situatie este cunoscuta de catre autoritati.

Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Toma Zaharia, ne-a declarat: “Nici un astfel de document nu a ajuns la mine, si oricare serviciu ar fi primit o astfel de plingere, eu as fi aflat. Dar nu stiu despre existenta unei astfel de plingeri.”

Ministrul de interne, loan Rus, ne-a spus: “Nu cunosc nimic despre un astfel de complot.”

Radu Timofte, directorul SRI: “Nu am primit nici o sesizare din partea dlui Catalin Harnagea”.

Presedintia nu stie

Corina Cretu, consilier prezidential si purtator de cuvint al presedintelui Romaniei, ne-a declarat ca, pina ieri dupa-amiaza, nu stia ca la sediul Administratiei Prezidentiale sa fi fost depusa vreo sesizare din partea fostului director al SIE, Catalin Harnagea. Era posibil ca o informare oficiala sa fi ajuns doar la secretariatul CSAT, dar aceasta ipoteza nu a fost confirmata.

SPP nu cunoaste

Serviciul de Protectie si Paza nu a fost sesizat de fostul director al Servicului de Informatii Externe, Catalin C. Harnagea, cu privire la planuirea unui asasinat asupra sa, dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvini al SPP, locotenent-colonelul Constantin Dobre. De altfel, SPP nu a asigurat si nici nu asigura protectia si paza demnitarilor din SIE, care are propriile sale structuri specializate pentru acest domeniu.

România Libera, 11 decembrie 2001:  

Stenograma crimei

Din inregistrari reiese clar ca au fost pregatiti banii pentru “comanda”, ca mai urgenta era asasinarea lui Harnagea (stiau si traseele acestuia) decat a celor “de afara” (desi este “mai usor acolo”), mai pe urma, “sa terminam pe asta (comanda de asasinat – n.n.) si vedem mai departe”. Expresii ca intre asasini: “sa-l faca”, “tac-pac”, “poc-poc”, planuri cu un asasinat mai eficient, la semafor, de pe motocicleta (care si ea trebuia furata). Calin din inregistrare, nimeni altul decat Mailat, “una dintre numeroasele slugi ale lui Sorin Ovidiu Vantu, spune clar: “Eu am dat comanda”. Numai ca acest Calin Mailat, de 25 de ani, nu avea nici un motiv sa se razbune pe fostul director al SIE si nici atatia bani pentru o asa “comanda”.

O primise de la stapanul sau, Sorin Ovidiu Vantu.

 Prima inregistrare:

 – Ce faci, mai

– Ce sa fac…

– …jumat de ora de cand m-ai sunat, stii unde eram, fix la Unirea.

– ivezi ca am vorbit cu oamenii aia.

– Da!

– …sunt pe drum, s-ar putea sa ajunga si in noaptea asta… Tu ai in noaptea asta treabai Daca e, poti sa iesi cu eii Sau cu unul dintre ei macarii

– iDa, pot sa ies.

– …unul dintre ei macar, le arati despre ce este vorba…

– Pot sa ies. Normal ca pot sa ies.

– …dupa care ei se apuca de treaba.

– Vezi ca am vorbit cu ei despre problema banilor.

– Asa!

– …Nu ne jucam, Caline!

– …Nu ne jucam, tata, cu… ca sunt pusi in caseta, in banca, in care pot sa intru doar in zilele lucratoare. Eu am o cheie, e la o femeie o cheie…

– Bun, si daca e sa rezolve sambata sau duminica ce facemi

– Trebuie sa merg luni, trebuie sa stea pana luni, tu esti nebun, mai ales ca asta e…

– …trebuie sa-l asteptam mai tarziu.

– Pai, n-am cum, nu am cum sa intru.

– Mai ales ca asta, Harnagea, n-a fost fraier, a fost cineva, iti dai seama ca se face valva, cand se face cevai

– Da, normal, sunt si eu convins.

– Ei o sa se gandeasca la servicii, la alte combinatii, normal… n-o sa se gandeasca ca e asta, cum ii zice…

– Da, ma rog, nu conteaza.

– Ce sa fac eui

– Deci, asta e, deci…

– …el a mai zis si de ala de afara, ca idee, zic, ma, o avea unul si afara si oamenii au zis ca e mai usor acolo decat de aici.

– Da, mai usor e acolo decat aici, stai s-o terminam p-asta si vedem mai departe ca, intelegi, dar ti-am zis, nu am cum, nu am cum, decat sa umblu in zi lucratoare.

– Am inteles! E pe aici, prin Bucuresti, stiii

– Da, deci el sta pe-aici prin Bucuresti, in week-end el mai pleaca pe la Snagov, de-asta zic ca, adica, de exemplu, daca tu…

– Stii ce pot sa fac pana la urma, intr-un fel, pot sa si fac sa vina intr-un loc daca e, chiar e, intelegi, dar e mai…

– Bine, ma, nu-ti dai seama, esti nebun, nu tu trebuie sa suni, nu trebuie sa suni, adica…

– Sa-l ia, sa-l aduca si sa vada de acolo unde se duce si sa-l faca, deci nu sa-l faca imediat.

– Ma, astia n-au mama, n-au tata, se duc oriunde, ca e zi, ca unde e mai putina lume, se duce calare pe masina si-l… fara discutii, ca nu se aude nimic, sunt doua pocnituri, atat, care nu se aude nimic, absolut nimic, n-ai ce sa auzi. Intelegi, nu se aude absolut nimic!

– Da, da, da!

– Il vezi p-ala ca ramane, asa, in masina, nu stii, nici dracut nu gandeste.

– Da, ma, eu stiu unde are casai

– Atat trebet sa-i dai casa, ca ei sta, si sta acolo, isi fac de lucru.

– Stiu, ma. E foarte usori

– …problema e ca in week-end el, de exemplu week-end-ul trecut, a iesit cu BMW-ul, am vazut M5-ul, d-aia tret sa stea o zi-doua cu mine, stii ca sa…

– Tu ii arati casa, unde e, de-acolo poate sa mai iasa altcinevai

– Pot sa iasa, dar eu o sa am… deci eu vreau, ca sa fiu sigur, sigur, sigur, in momentul cand eu il vad si asta e langa mine, intelegi, eu sa zic: asta e! Intelegii

– Am inteles!

– …tu ii dai ca exemplu.

– Cum arata eli

– Grizonat, la 50 de ani, mai putin, putin mai inalt decat mine, mai plinut, asa, dar, dat normal…

– Pai, zi-mi cine poate sa iasa cu un BMW sau cu un Range Rover de acolo cu numere rosii decat el, nui

– Exact.

– …adica nici nu trebuie, adica tu treci si ii arati despre ce e vorba, uite aia e casa, uite asa, nici tu nu trebuie sa te afisezi, asta e bine, ca nu trebuie sa te afisezi prea mult.

– Nu ma afisez.

– Tu nu stii, nu stii de unde si cum si in ce fel, nu stiu cum sa…

– Stai, mai, acolo e o zona centrala.

(…)

– Si asta-i adevarat!

– Eu trec zilnic de zece ori de pomana p-acolo, intelegi, n-am stat aici un minut in fata, oprit sau asa mai departe.

– Da!

 Dar, dar am… deci nu e nici o problema.

– Uite si maine daca ar putea sa-l toarne, si maine ar putea s-o faca.

– Intelegi, nu este nici un fel de problema (…) Pe ce ma suna la noapte, pe astai

– Ori te suna ei, ori, daca nu, te sun eu si-ti dau numarul lor.

– …Da, sa ma sune! Sa ma sune, sau daca imi dai tu un apel, mai ai numarul astai

– Da, sigur.

– Daca imi dai un apel doar, numai sa nu dorm… in p… mea ca sunt de la 7 de azi dimineata stii… mai bine o lasam pe maine dimineata, ca-i mai bine ziua in amiaza mare.

– Si asa! Bine, eu mai mizam cat mai repede cat mai bine, ma!

– Da, cat mai repede, cat mai bine, dar eu pana… nu pot sa umblu.

– Pai, maine e vineri.

– Da, adica trebuie sa fie in zi lucratoare.

– …cat mai repede, cat mai bine, ca nici ei sa nu stea aici mult.

– Da, dar trebuie sa ma asigur ca au inteles exact despre ce e vorba, nu poti nici chiar asa… ca mai stau o zi aicea…, adica nu platesti nici o amenda daca sta… inainte, …dupa ei.

– Dupa trebuie sa discutam… Caline, de-asta ziceam tie, eu sa tin banii la tine sau sa-i duci in alta parte, dar sa ai acces la ei urgent, ca pe urma sa nu se faca discutii sa… nu fie vreo problema ca, stai, ca nu-l gasesc pe ala, ca nu gasesc femeia, ca nu gasesc barbatul, ca nu-i deschis la banca, ca nu are cheia, ca… de-asta iti spun. Era bine sa ai, ca tu imediat ce aia, s-a facut plata, au disparut.

– Deci, da, dar oricum, iti spun eu, in toate scenariile posibile tot trebuie putin, cat de cat, de observat despre ce e vorba, adica nu poti in cinci ore tac-pac. Trebuie vazut putin, nu stat ca prostut ca-asa, dar trebuie vazut putin despre ce e vorba. Da, ma, deci sa vina cand vin dimineata, si asa mai departe, poate in week-end e…, poate pleaca din Bucuresti, week-end-ul asta, nu poti sa stii, poate se duce la Poiana, poate se duce la Sinaia, n-ai de unde sa stii, se duce la dracut, la lacut, nu poti sa stii, nui Deci poate sa fie o chestie de genul asta. Da, in orice caz, deci sa ma sune, eu stau… ca n-am nici eu, deci eu stiu ca unul dintre ei mi-l dai si nu am nici o problema din punctul asta de vedere, imi vad de treaba cu el pana cand… adica ii arat tot ce stiu eu si tot ce pot eu ca sa fie omul impacat. Atunci suna-ma dimineata, mai bine, vin si ei de pe drum, se odihnesc, se asta, nu…

– Bine, si-asta e bine!

– Suna-ma dimineata, da-mi un apel si ma duc dimineata… mi-am bagat cartela asta, nu daca ma suni iti raspund si-mi dai numarul.

– Iti dau numarul, ne vedem…

 A doua inregistrare:

– Ne trebuie un Enduro d-ala, un motor, si trebuie cumparat de la targ duminica, adica… ia banii… si plecat, fara acte, fara nimic. Trebuie sa-l luam duminica neaparat.

– Asa, un scuter d-ala.

– Nu, Enduro d-ala, mai mare de 250, nu prea ma pricep la motoare, in p… mea, a zis ca un d-ala cum fac aia pe macadam, o motocicleta d-aia trebuie cumparata neaparat, sau orice motocicleta vrea p… lui, asta nu-i problema…

– Asa a zis el ca vreai

– Da!

– Ma, dar nu e bine cu motorul, ma.

– Ba, lasa-l, ma, ca stie ce are. Nu are cum cu masina, mori, mancati-as, esti mort cu masina, esti mort.

– Da, ma, dar masina o lasa imediat.

– Si motorul nu-l lasa, mai

– E adevarat, si motorul il lasa. Dar motorul face galagie, ma.

– N-ai treaba cu galagia.

– Ba, ai treaba, ca sa pleci sa nu atragi atentia si ca sa mergem dupa el. Deci el, el n-are cum sa-l faca acolo.

– Pai, clar acolo n-are cum.

– El pleaca dupa el, ca sa vada cum se descurca, sa nu-l piarda si… stii ce facem, mai Deci el sta, il vede ca pleaca, isi ia motorul, pleaca dupa el, ma-ntelegi, si la semafor, tac-tac-tac, si a plecat mai departe. D-aia vrea, nu vrea masina. Hai sa-i luam un motor de-asta.

– Auzi, ma, scuterul ce arei Un scuter d-asta mai puternici

– Nu stiu, intreaba-l.

– Pai ce, ma, iar dam banii si pe scuteri

– Ii dau eu.

– Lasa, ma, ca stiu eu ce spun, il luam din targ, plecam cu el, fara acte, fara nimic, mai ne trezim cu alte belele pe cap.

– Ii trebuie, asa a zis.

– Hai ca vorbesc cu el daca e sa-i zic de scuter, daca vrea motor sa luam un scuter mai puternic.

– Da.

– Am de la cine sa iau scuter puternic.

– Dai

– Da.

– Dar sa nu se ajunga dupa aia, ma, ca ala oricum o sa-l lase pe undeva, nui Nu se ajunge la om, daca are acte pe eli

– Nu, ma, si e furat. I l-a furat din fata blocului.

– Dai

– Da. Si-l da furat a doua zi.

– Nu ne complicam?

– Nu ne complicam deloc. (…) E un pusti care e student, e p… mea. a fost luat, cand s-a intors nu l-a mai gasit. A plecat la facultate ca e student, cand s-a intors nu l-a mai gasit.

– Dar daca ala pe ala il tine ca stii cum e ca, cand o sa gaseasca ala, o sa-l ceara direct pe ala si o sa-l ia si o sa-l faca. Nu e bine, d-aia ziceam, stii cum…

– Da ma, dar pleci cu el si pe urma ala il da furat, ma.

– Pai de duminica pana luni…

– Il da furat.

– Ala are banii, ma, ala are banii, ii dam numarul de telefon, ne trebuie cineva care sa stie sa mearga pe el, tu n-ai un omi

– Altuli

– Noi, trebuie sa mergem noi sa-l luam, dar eu nu stiu sa merg pe el. Stii sa mergi pe eli Dar n-ai cum sa mergi tu. (…) Ii lasam banii toti care-i vrea pe el garantie, nu se duce omul sa-l dea imediat furat. (…) Lasa omul toti banii buni, nu-s falsi. Nu-s astea, te duci sa-l dai furati Domtle, mi-a furat, dar mi-a lasat baniii Nui

– Si-asta, hai sa vorbesc cu asta.

– Deci asta vrea, ii trebuie neaparat, ca altfel e complicat. A vazut toate masinile, a vazut tot. A zis: daca ii aduc un Enduro d-ala, un motor, luni dimineata, e rezolvat tot. S-a mai relaxat si el, in p… mea, ca era crispat (rade – n.n.).

– …a zis vreau sa fac, eu vreau sa fac treaba, deci eu dau comanda nu…, (…) nu i-ai gresit cu nimic, nu mi-ai luat mama, nu mi-ai luat nevasta. Stai linistit, ca n-am nici o treaba cu tine.

– Da.

– Nu mi-ai gresit cu nimic, eu fac treaba, Nelu… Eu am dat comanda, eu fac treaba.

– S-a mai linistit, ca era… crispat dimineata, l-am mai linistit eu, ca stii ce mi-era mie, manca-ti-as, stii ce mi-era, mi-era sa nu-l confunde, ca daca-l confunda, cine cadeai Eu. Abia au zis: domtle, mi-am facut treaba, da-mi banii, intelegi, asta mi-era mie (…).

– …nu mai e nevoie, ma, daca tu l-ai vazut prost fata de cat l-am vazut eu.

– A, dai

– Da, ma, eu am mers dupa el, ma, l-am pierdut la un moment dat.

– Da, ma, asta trebuie, trebuie organizat unde…

– Hai ca… Fii atent, am luat”

 

Editorial Petre Mihai Băcanu

 SOV a comandat asasinate

 Lista continea urmatoarele nume: Catalin Harnagea, Dan Andronic, Dan Fischer, Costel Bobic si, cu voia dvs., ultimul pe lista, Petre Mihai Bacanu

 Publicarea in “Ev.Z.” a unei stenograme ce continea o discutie prin care se perfectau amanuntele unei tentative de asasinat a starnit mari emotii. Personajul vizat era Catalin Harnagea, fostul director al SIE. Auzisem despre aceasta caseta cu mult timp in urma, dar nu am crezut niciodata ca exista. Caseta audio prezentata de “Ev.Z.”, a carei stenograma – completa – o publicam in paginile 6-7, reprezinta doar o piesa dintr-un plan minutios pus la cale de unul dintre mafiotii Romaniei. Este vorba de Sorin Ovidiu Vantu.

Povestea incepe in urma cu un an, in toiul scandalului FNI, atunci cand, speriat de iminenta arestarii sale, Sorin Ovidiu Vantu a decis lichidarea fizica a persoanelor pe care le considera “vinovate” de dezvaluirile din presa. Unul dintre aceste personaje eram eu, Petre Mihai Bacanu, altul era Catalin Harnagea, directorul SIE (despre care se pomeneste in inregistrarea despre complot) si omul de afaceri Dan Fischer. Daca in privinta mea lucrurile erau destul de clare, “Romania libera” fiind singurul ziar care mai indraznea sa se ia zi de zi de piept cu SOV si hotiile sale, in privinta celorlalti doi n-am inteles ce motiva o asemenea decizie. Auzisem ca in primii ani ai carierei de afacerist ai lui SOV existasera neintelegeri intre el si Dan Fischer, dar n-am crezut ca reprezinta un motiv pentru a lichida un om. Cat despre Catalin Harnagea, ca director al SIE, nu avea competente asupra informatiilor interne.

Si acum, ca si in urma cu un an, pot sa afirm ca nu mi-e frica. Si acum, ca si acum un an, pot sa afirm ca intermediarul, cel care apare in stenograna crimei cu prenumele Calin, este CALIN MAILAT, un personaj din lumea interlopa, aflat in solda lui Sorin Ovidiu Vantu. Calin Mailat este folosit de SOV pentru tot soiul de operatiuni murdare, acesta avand legaturi cu lumea hotilor de masini, a traficantilor de droguri, fiind implicat si in operatiuni de spalare de bani.

Anul trecut, Calin Mailat a fost identificat de Brigada Antiterorista a SRI ca fiind intermediarul folosit de SOV pentru a pune la cale asasinarea celor trei persoanje incomode la vremea respectiva. Doar faptul ca cei platiti sa-i execute au fost speriati de perspectiva asasinarii directorului SIE si a directorului “Romaniei libere” a pus capat acestei prime povesti, killer-ii disparand in neant.

Anul acesta, SOV s-a confruntat cu o noua criza generata de divort si de ideea pierderii unei parti importante din avere. A ales aceeasi cale, de aceasta data pe lista de asasinate fiind adaugati Dan Andronic si Costel Bobic. Despre Dan Andronic s-a scris mult in ultima vreme, fiind banuit ca sta in spatele actualei crize in care se zbate SOV si ca multe din infomatiile noi care au aparut il au ca sursa. In privinta lui Costel Bobic, un om de afaceri cu influente adanci in lumea politica, nu pare foarte clar motivul, dar este de presupus ca si acesta l-a deranjat pe SOV.

Toate aceste afirmatii de o gravitate extrema pot fi sustinute cu documente edificatoare.

Despre tentativa de acum un an, SOV a povestit unor apropiati, motivandu-si decizia prin vorbele: “Mai bine sa planga ma-sa decat sa planga mama”.

Aceasta noua tentativa a fost negata de SOV in permanenta, dar este extrem de interesant ca, in ziua in care Calin Mailat a platit aproape 70.000 $ pentru lichidarea lui Catalin Harnagea, persoane din anturajul lui SOV vorbeau despre presiunile extraordinare pe care Vantu le facea asupra presedintelui BRS pentru eliberarea unei sume de 100.000 $ in cash.

Nu cred ca un asemenea ticalos poate scapa nepedepsit, ba poate fi actionar intr-o banca alaturi de Vacaroiu, se poate lauda cu relatia de prietenie cu Adrian Nastase, poate insela fara nici o jena 300.000 de oameni, poate obtine cu bani grei NUP pe sapte dosare penale, poate sa-si bata joc de o tara intreaga!”

România liberă, 12 decembrie 2001

Cazul SOV” trebuie sa aiba maxima prioritate, afirma Radu F. Alexandru

PNL solicita institutiilor abilitate ale statului sa se autosesizeze in legatura cu amenintarile la viata fostului director al SIE, Catalin Harnagea, si a unor persoane publice, intre care directorul cotidianului “Romania libera”, Petre Mihai Bacanu. Liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Radu F. Alexandru, a declarat ieri ca stenograma care atesta intentia unor cercuri mafiote de a organiza atentate este de o “gravitate exceptionala”, deoarece “este pentru prima data dupa 1989 cand se pune un pret pe viata unui fost demnitar”. Radu F. Alexandru sustine ca a vorbit la telefon cu Catalin Harnagea, care l-a informat ca inca de acum doua saptamani a sesizat verbal reprezentanti ai Politiei si Parchetului in legatura cu aceste amenintari, fara insa ca respectivele institutii sa fi luat pana acum vreo masura. “Asteptati, vom cerceta, va vom anunta” – a fost, potrivit senatorului liberal, singurul raspuns primit de Harnagea din partea autoritatilor. Reprezentantul PNL considera la fel de grav faptul ca organele abilitate ale statului nu s-au preocupat deocamdata sa asigure protectia celor amenintati de un eventual atentat.

Legaturile intre Sorin Ovidiu Vantu si cei care ar fi urmat sa execute atentatele l-au determinat pe Radu F. Alexandru sa se intrebe de ce aceasta nu a facut obiectul unor cercetari amanuntite ale autoritatilor. “Este de neimaginat ca un om asupra caruia planeaza acuze extrem de grave nu este cuprins intr-un raspuns semnificativ al organelor abilitate, care trebuie sa se pronunte asupra onorabilitatii acestuia sau, dimpotriva, asupra unor activitati ale sale de un pericol maxim. Sorin Ovidiu Vantu se constituie intr-un caz de maxima prioritate, iar practicarea de catre autoritati a unei ‘politici a strutului’ este o proba de iresponsabilitate”, a avertizat senatorul liberal. El l-a citat pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, conform caruia sansele Romaniei de aderare la NATO pot fi grav afectate de coruptie, pentru a concluziona: “Sorin Ovidiu Vantu poate fi unul dintre capitolele acelui dosar al coruptiei din Romania despre care sa aflam ca a compromis integrarea euro-atlantica a tarii noastre”.

Evenimentul zilei, 13 decembrie 2001

SRI nu crede in complotul asupra lui Harnagea

Cu citeva zile in urma, cotidianul nostru dadea publicitatii transcrierea unei inregistrari audio a doua conversatii din care reiesea ipoteza unui complot pentru asasinarea fostului director al SIE, Catalin Harnagea. Caseta audio pe care o primisem la redactie a fost la un pas de a nu fi publicata, deoarece nimic nu confirma autenticitatea ei. Din discutii reiesea ca un personaj din lumea interlopa punea la cale asasinatul. Catalin Harnagea ne-a confirmat insa autenticitatea discutiilor. Fostul director al SIE ne-a declarat ca stie de existenta acestui complot si ca a informat autoritatile despre acest lucru.

Autoritatile insa au infirmat initial ca ar fi fost informate. Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Toma Zaharia, a declarat ca nici un document nu a ajuns la el, la fel si ministrul loan Rus. Nici directorul SRI, Radu Timofte, nu avea cunostinta de nimic, si nici SPP, si nici Presedintia. Presupusul complot nu alarmase pe nimeni, desi era vorba despre o situatie exceptionala. Cu toate acestea, a doua zi, Comisia parlamentara de control a SIE a anuntat ca l-a invitat astazi pe Catalin Harnagea pentru audieri pe marginea cazului. Ministrul de interne loan Rus a declarat si el ca a dispus o ancheta, in functie de rezultatul careia va lua masuri. Iar ieri, SRI a dat un comunicat in care a precizat ca a facut verificari, insa nu a gasit nici un indiciu conform careia cineva s-ar fi adresat institutiei sa o anunte despre un complot de asasinare a fostului director al SIE. Cu toate acestea, astazi vor fi audiati la IGP atit Catalin Harnagea, cii si Calin Mailat, persoana despre care se crede ca este complice la complot; si a carui voce ar putea fi una de pe caseta audio.

Timofte sare in apararea lui Vintu

Va prezentam in continuare pozitia SRI fata de intregul scandal: “Referitor la articolul de fond din cotidianul Romania Libera nr. 3569/marti, 11 decembrie 2001, potrivit caruia ‘Anul trecut, Calin Mailat a fost identificat de Brigada Antiterorista a Serviciului Roman de Informatii ca fiind intermediarul folosit de SOV pentru a pune la cale asasinarea celor trei persoane incomode la vremea respectiva’, se precizeaza ca afirmatia este falsa, menita a dezinforma grosolan opinia publica.

De asemenea, este flagrant incalcata obligatia constitutionala a corectei informari a opiniei publice atunci cind se sustine: ‘SRI, desi a verificat aceasta tentativa si l-a identificat pe SOV ca fiind initiatorul ei, nu a considerat-o suficient de serioasa pentru a alerta politia’.

Din verificarile care au fost efectuate nu rezulta ca, in anul 2000, vreuna dintre persoanele indicate in articolul respectiv sa se fi adresat Serviciului Roman de Informatii pentru a sesiza existenta planului vizind un atentat la adresa vietii sau integritatii lor fizice.
Aducerea acum in actualitate a unui plan care ar fi fost pus la cale in anul 2000 este cel putin curioasa si trebuie sa fie serios motivata deoarece domnul Catalin Harnagea s-a aflat la conducerea SIE pina in ianuarie 2001, iar domnul Costin Georgescu, la conducerea SRI, pina in luna februarie 2001, fapt ce le-a conferit posibilitatea de .a avea la indemina toate pirghiile necesare clarificarii cazului si aplicarii legii”.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă