14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialA fost descoperit jurnalul lui Osama bin Laden. Vezi ce atentate plănuia

A fost descoperit jurnalul lui Osama bin Laden. Vezi ce atentate plănuia

Un jurnal al lui Ben Laden a fost descoperit în reşedinţa unde el a fost împuşcat şi care conţine note scrise de mână ale şefului Al Qaida cu privire la operaţiuni viitoare, a anunţat miercuri un responsabil american, transmite Agerpres.

Printre lucrurile confiscate în raidul în care Osama Ben Laden a fost ucis la 2 mai în Pakistan, se găseşte ‘un carnet unde Ben Laden îşi nota ideile pentru operaţiuni’, a declarat acest responsabil, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Acest carnet nu este un jurnal conţinând detalii personale sau descriind emoţiile autorului său, a precizat acest responsabil, ci mai degrabă un suport pe care Ben Laden nota ‘câteva idei’.

‘El nu descrie deloc locurile unde el a mers sau ce a făcut’, a declarat această sursă, minimalizând importanţa acestui carnet printre multitudinea de calculatoare, hard disk-uri, DVD-uri, carduri de memorie şi material de înregistrare recuperate în timpul raidului.

‘Nu este decât un carnet. Acesta este doar un obiect printre multe altele’ recuperate în reşedinţa de la Abbottabad, a insistat el. Duminică, Tom Donilon, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, a declarat că volumul de informaţii capturate în cursul operaţiunii echivalează cu cel al ‘bibliotecii unei mici universităţi’.

Totuşi ABC News relatează că oficiali de la Washington,au declarat citând jurnalul liderului al-Qaida şi alte documente obţinute în timpul raidului din Pakistan că Osama ben Laden a calculat câţi americani ar trebui ucişi pentru a obliga Statele Unite să se retragă din Orientul Mijlociu şi a ajuns la concluzia că mii.

Ben Laden ar fi ajuns la concluzia că atentate de mai mică amploare decât cel din 11 septembrie nu au impactul dorit. De asemenea, el le-a cerut susţinătorilor săi să atace şi alte oraşe decât New Yorkul, precum Los Angeles, şi trenuri, în special atunci când trec peste poduri.

Jurnalul lui Osama ben Laden, scris de mână, se numără printre materialele obţinute de echipa americană de comando care l-a ucis pe liderul al-Qaida în Pakistan, relatează ABC News.

Potrivit unui oficial american, jurnalul conţine detalii despre doctrina al-Qaida, potenţiale ţinte teroriste şi modalităţi de desfăşurare a unor atacuri.

Jurnalul lui Osama ben Laden include informaţii despre importanţa de a ataca Statele Unite şi o listă cu datele importante din calendarul american, respectiv Ziua Independenţei, Crăciunul sau împlinirea a zece ani de la atacurile din 11 septembrie.

El scrie că şi alte oraşe americane, cum ar fi Los Angeles, ar trebui luate drept ţintă, nu numai New York.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă