16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial7 lei pe zi, hrana unui pacient

7 lei pe zi, hrana unui pacient

Cu aceşti bani, în unităţile medicale ieşene se încropesc, în mod aproape de neînţeles, nu mai puţin de trei mese: mic-dejun, prânz şi cină.

Conducerile spitalelor susţin că se descurcă foarte greu, mai ales că alocaţiile de hrană pentru unităţile sanitare publice au rămas aceleaşi ca atunci când au fost aprobate în 2008, în medie fiind între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, în funcţie de bolile de care suferă, şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Dacă afecţiunile sunt mai complicate, sunt alocaţi câţiva lei în plus, scrie Ziarul de Iaşi.

Potrivit jurnaliştilor, la Spitalul de Recuperare, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Iaşi, se află internaţi 464 de bolnavi şi 5 însoţitori, pentru care se asigură masa. Dintre aceştia, 159 se încadrează la regimul comun, iar restul servesc meniul pentru diabetici, hepatic sau cel desodat (fără sare). Astfel, regimul comun dintr-o zi începe, dimineaţa, cu ceai, pâine, unt, crenvurşti şi un castravete. La amiază, ciorbă de pasăre dreasă cu smântână şi mâncare de varză cu carne de purcel, iar seara – pilaf ţărănesc şi ceai de plante. Pentru pacienţii aflaţi la regim, meniul este puţin diferit. Dimineaţa – ceai de plante, pâine fără sare, unt, crenvurşti şi un castravete. La prânz – aceeaşi supă, doar că la felul al doilea mâncarea cu varză este preparată cu carne de pasăre.

Bolnavii de diabet şi cei hepatici, între mese, la ora 10, primesc iaurt, iar la 16 – o gustare formată dintr-o felie de caşcaval şi o roşie. Spitalul de Copii „Sf. Maria“ are, de asemenea, bucătărie proprie, în care se prepară în jur de 16 feluri de meniuri. La micul dejun, regimul obişnuit presupune pâine, ceai, margarină, gem; o gustare la ora 10 –ou fiert sau iaurt, compot, lapte cu fidea sau pandişpan.

La prânz – borş cu fasole, supă de găluşte sau borş de cartofi, iar la felul doi, tocăniţă de cartofi cu carne de pui sau de porc; în unele zile, tocăniţa este înlocuită cu pilaf, paste sau fasole.

Seara, mâncarea constă ­într-o porţie de pilaf de orez, tocăniţă de cartofi, macaroane cu brânză ori salată orientală, plus ceaiul cu biscuiţi zilnic. „Mai venim cu mâncare de acasă, pentru că băiatul meu, de exemplu, nu prea mănâncă. Din ciorba de la amiază dacă a luat câteva guri, i-am mai dat eu iaurt şi ce am mai luat de acasă“, a declarat un părinte, pentru Ziarul de Iaşi.   

Dimineaţa, meniul presupune ceai de plante, pâine fără sare, unt, crenvurşti şi un castravete. La prânz, aceeaşi supă, doar că la felul al doilea mâncarea cu varză este preparată cu carne de pasăre.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă