22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecial7,3 milioane de tone producţie la grâu în 2014. Rapiţa – cea...

7,3 milioane de tone producţie la grâu în 2014. Rapiţa – cea mai bună recoltă din istoria României

 

Producţia de grâu din acest an este estimată la 7,3 milioane de tone, iar la rapiţă recolta este cea mai bună din istoria acestei culturi în România, anunţă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Potrivit declaraţiei sale de azi, preluată de Agerpres, producţia la grâu ar fi putut să fie şi mai bună, dacă nu ar fi existat ploile din iulie. "La rapiță mi-am permis să spun că este cea mai mare din istorie, în topul ultimilor 45 de ani, în condițiile în care rapița s-a introdus în cultură abia în 1970. De asemenea, eu sper că ploile din iulie au fost benefice și pentru floarea soarelui, dar și pentru porumb. Toate aceste producții sunt importante, nu numai pentru agricultură ci și pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a Romaniei", a spus oficialul, prezent la târgul produselor tradiţionale organizat în curtea Ministerului Agriculturii.

Cât priveşte preţurile alimentelor, ministrul a spus că acestea vor depinde de mecanismul cererii şi al ofertei. Pe de altă parte, în contextul embargoului rusesc asupra unor produse agricole europene, este de aşteptat ca în Europa să fie un excedent de marfă. "România are o economie funcțională și prețurile sunt date de cerere și ofertă. Nu putem vorbi noi, ca minister, pentru că influențăm prețurile. Însă în anumite perioade ar putea exista anumite mecanisme europene, nu naționale, de intervenție pe piață, perioade așa cum este acum embargoul cu Rusia, și ar putea exista un excedent de produse pe piața UE. Prețul de intervenție, de exemplu la grâu, este foarte mic și nu a mai fost accesat de foarte mulți ani, dar exista situații cum a fost cea de săptămâna trecută când prin decizii ale UE se intervine cu un anumit preț pentru a despăgubi pe cei care nu mai pot să își valorifice producția. Sunt trei mecanisme de intervenție, puse la dispoziție, cu o valoare de 125 milioane de euro", a conchis ministrul Agriculturii.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă