20.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecial58 de state susțin propunerea Franţei de a sesiza Curtea Penală Internațională...

58 de state susțin propunerea Franţei de a sesiza Curtea Penală Internațională pentru crime de război din Siria

Cincizeci şi opt de state susţin propunerea Franţei de a sesiza Curtea Penală Internaţională (CPI) în cazul crimelor comise de părţile beligerante în Siria, informează Mediafax.

Aceste ţări "susţin cu fermitate iniţiativa franceză", scrie ambasadorul elveţian la ONU, Paul Seger, într-o scrisoare în numele a 58 de state.

El cere Consiliului de Securitate al ONU să adopte proiectul de rezoluţie francez, iar alte state membre ale Naţiunilor Unite, membre ale CPI sau nu, să se implice "cu scopul de a trimite un mesaj puternic de susţinere politică".

"Împărtăşim semnimentul că iniţiativa Franţei constituie cea mai bună şansă de a primi cel puţin o promisiune din partea justiţiei, la trei ani de la începutul războiului civil în Siria, şi în acelaşit imp să contribuim la prevenirea unor noi atrocităţi", a adăugat Seger.

Aceleaşi 58 de state, dintre care cele din Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud şi alte ţări sud-americane şi africane au cerut Consiliului de Securitate, în ianuarie 2013, sesizarea CPI în cazul Siriei.

Statele Unite, care nu au aderat la CPI, nu au semnat această scrisoare, însă susţin propunerea franceză, potrivit diplomaţilor.

Siria nu este membră a CPI şi, prin urmare, o decizie a Consiliului privind sesizarea Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său este obligatorie. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut în repetate rânduri o astfel de sesizare.

Însă numeroşi diplomaţi la ONU evocă un posibil veto rus la această propunere. Rusia, o aliată fidelă a lui Bashar al-Assad – dar şi China, care se aliniază adeseori la luările de poziţie ruseşti – au utilizat deja dreptul de veto pentru trei rezoluţii occidentale de la începutul crizei în Siria.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), peste 162.000 de persoane au fost ucise în siria de la începutul conflictului, în martie 2011.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă