17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCinci supernove nemaivăzute au fost descoperite, anul acesta, de astronomii amatori

Cinci supernove nemaivăzute au fost descoperite, anul acesta, de astronomii amatori

Cinci supernove noi au fost descoperite de astronomii amatori din Australia, în cadrul unui proiect demarat de cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia, potrivit Mashable.com. Cei 40.000 de astronomi au participat şi la clasificarea a peste două milioane de obiecte cereşti.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia au apelat la ajutorul cetățenilor neprofesioniști pentru a descoperi noi corpuri cerești în imaginile surprinse de telescopul SkyMapper. Voluntarii au folosit platforma Zooniverse, accesată printr-un cont personal, unde li se explica ce sarcini aveau de urmat.

Deși exista această platformă, calculatoarele au avut nevoie ca voluntarii să le furnizeze anumite date. ”Computerele sunt foarte bune pentru identificarea supernovelor, dar e nevoie de o mulțime de date pentru a le instrui”, a explicat cercetătorul Richard Scalzo, de la Universitatea din Australia care lucrează cu telescopul SkyMapper.

Participanții au comparat imaginile cu aceeași porțiune de cer înstelat, surprinsă de telescop în momente diferite, pentru a identifica schimbări.

O supernovă este o stea de mari dimensiuni care piere într-o explozie stelară, motiv pentru care voluntarii au urmărit orice punct de lumină apărut în imagini într-un loc unde nu se afla înainte.

”Un voluntar a fost atât de hotărât să găsească o supernovă, încât a stat online timp de 25 de ore. Din păcate, nu a găsit una, dar a identificat o stea variabilă neobișnuită, despre care credem că va exploda în următorii 700 de milioane de ani”, a declarat Scalzo.

Dacă un voluntar descoperea un obiect sau alte schimbări în imaginile de pe cer, alți voluntari i se alăturau pentru a examina zona. Grupuri partenere cu Zooniverse, precum Palomar Transient Factory (PTF), s-au implicat și ele în identificarea obiectelor cerești neobișnuite.

”PTF a găsit mai mult de 500 de supernove reale cu ajutorul voluntarilor Zooniverse și a folosit datele găsite pentru a crea un algoritm ce putea recunoaște supernovele mai bine decât puteau voluntarii”, a adăugat Richard Scalzo.

Telescopul SkyMapper a identificat, până în prezent, doar 15 supernove. Cele cinci recent descoperite fac deja obiectul unui studiu cosmic realizat de oamenii de știință de la SkyMapper.

Cele mai citite

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă