20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecial45 de ani de existenţă. „Gânditorul“, accesibil publicului

45 de ani de existenţă. „Gânditorul“, accesibil publicului

Expoziția „MNIR 45“, care prezintă istoricul Palatului Poștelor (clădirea-simbol a Bucureștilor), constituirea, evoluția și colecțiile muzeului, publicațiile proprii, proiectele virtuale și planurile de viitor, s-a deschis ieri la Muzeul Național de Istorie a României.

Expoziția readuce în fața publicului o serie de obiecte de valoare aflate în patrimoniul națio-nal, începând cu „Gânditorul“ și „Femeie șezând“, faimoasa pereche descoperită la Cernavodă, emblema instituției muzeale. „Oaspeții muzeului nostru vor putea admira obiecte care nu au mai fost scoase de foarte mult timp din colecții: prima Biblie tipărită în limba română – Biblia lui Șerban Cantacuzino, din 1688, Carul de la Bujoru, Cadranul solar de la Histria, faimosul Atlas al lui Papazoglu, emisiunea filatelică intitulată «Cap de bour», o vioară a lui George Enescu“, a declarat directorul adjunct al MNIR, dr. Cornel Ilie, citat de Agerpres.

Directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a făcut o trecere în revistă a obiectivelor acestei instituții, dar a amintit și trei dintre „eșecurile majore“ înregistrate: ratarea ocaziei repartizării unui nou sediu în primăvara anului 1990, a proiectului de refacere a clădirii MNIR din anii 2002-2006, precum și eșecul concursului internațional de soluții de arhitectură. „Cu toate acestea, muzeul a mers înainte și va merge înainte prin oamenii săi“, a afirmat directorul.

 

Protecţia patrimoniului, slabă

 

La eveniment a participat şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a pledat pentru eficientizarea prevenției în ceea ce privește protecția patrimoniului, în condițiile circulației libere a valorilor culturale. „Nu există, din păcate, o prevenție eficientă, care să se bazeze pe inventarierea bunurilor, pe asigurarea pazei acestor bunuri și asigurarea unor condiții minime manageriale, a resurselor necesare pentru ca muzeele, colecțiile, monumentele istorice să fie protejate. Cred că trebuie ca instituțiile de decizie care repartizează resursele necesare să fie foarte atente la acest aspect“, a declarat procurorul general. Acesta a militat pentru actualizarea legislației în domeniu, inclusiv a Codului patrimoniului.

Expoziția va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii mai. Vernisajul expoziției deschide seria manifestărilor dedicate celebrării a 45 de ani de existență a MNIR, evenimente ce au loc în perioada 8-12 mai.  

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă