18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum au ajuns 30.000 de copii români să fie străini în propria...

Cum au ajuns 30.000 de copii români să fie străini în propria țară

Criza, lipsa locurilor de muncă și migrația masivă către Occident a refugiaților de război sunt cauze care au determinat și determină tot mai mulţi români din străinătate să se întoarcă în țară împreună cu toată familia.

Problema majoră a celor care se repatriază o reprezintă copiii ce au studiat până acum în şcoli din Italia, Spania, UK sau Grecia, și care acum sunt înscrişi în şcolile din ţară, iar aceștia nu ştiu bine limba română. ”O altă problemă o reprezintă dificultatea de adaptare la sistemul românesc de învăţământ. Şi în genere se simt străini în propria țară”, se arată într-un recent articol din ediția electronică a Gazetei Românești.

Numai în ultimii 5-6 ani de zile s-au repatriat și înscris în școlile românești peste 30 de mii de elevi, date ce rezultă din statisticile Ministerului Educației.

Un sfert dintre elevii întorşi în școlile românești suferă tulburări de natură psihiatrică, simțindu-se tot mai alienați. Circa 30% din numărul copiilor întorşi la studii în ţară întâmpină diverse greutăţi de adaptare, mai ales că unii dintre aceştia, spun reprezentanţii IŞJ Botoşani, nu au învăţat nici măcar o zi în şcolile din România. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoșani spun că mulţi au probleme cu vorbirea limbii române. Numai în ultimii 5 ani, în Mehedinţi, aproape 500 de copii au fost înscrişi la şcoală după ce au revenit în ţară împreună cu părinţii lor. Un studiu al Asociaţiei Alternative Sociale făcut pe copii reîntorşi din Italia sau Spania spune că aproximativ 7.000 de copii au probleme de readaptare de natură psihologică şi emoţională care vor afecta dezvoltarea lor ulterioară, iar estimările arată că numărul va creşte cu 1.000 în fiecare an.

Tema nu interesează mulți ­politicieni

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi, ales în circumscripția 43, colegiul 4 (Africa, Asia) a fost singurul politician ce a adresat în 2014 o interpelare ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, cerând date referitoare la situația copiilor români care se întorc definitiv în țară, cu părinții. Deputatul își exprima astfel îngrijorarea pentru lipsa unor programe concrete de reintegrare a copiilor care intră în sistemul școlar românesc. În opinia sa, mulți dintre copii sunt nevoiți să repete un an școlar din cauza ”lipsei unui sprijin concret pentru pregătirea eficientă în vederea susținerii și promovării examenelor de diferență”. ”În ultimii ani, peste 20.000 de copii s-au reîntors din state precum Franța, Italia și Spania în școlile publice din România. Studii recente relevă faptul că elevii care revin în țară se confruntă cu dificultăți reale de readaptare și reintegrare socială. Există situații în care elevi apreciați în străinătate pentru performanțele școlare obținute trebuie să respecte procedurile legale din România și să repete cel puțin o clasă absolvită în afara granițelor țării, fără a înțelege că acest «eșec» nu li se datorează”, susținea parlamentarul. Acesta menționa că lipsa unui sprijin concret pentru pregătirea eficientă în vederea susținerii și promovării examenelor de diferență poate genera neîncredere în capacitățile și competențele ­proprii. Până în ziua de astăzi nici un oficial al Ministerului Educației Naționale nu a răspuns la interpelarea în chestiune, ce se constituia și într-un semnal de larmă față de viitorul națiunii române.

Statistică. Cei mai mulți copii se află în Italia

Copiii imigranților români din Italia ocupă primul loc în rândul elevilor străini care merg la cursuri în școlile din Peninsulă, fiind secondați de albanezi, arată un studiu recent realizat de Ministerul Învățământului, Universității și Cercetării (MIUR) din Italia. În anul școlar trecut, numărul elevilor români din Italia a depășit 120.000, adică peste 17% din numărul total al copiilor care sunt înscriși în școlile italiene, informează Corriere dela Sera. Concret, 120.682 de elevi sunt români, 90.829 de albanezi și 83.608 de marocani, lucru care arată că românii se mențin în fruntea clasamentului pentru cel de-al treilea an consecutiv.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă