23 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecial245 de persoane judecate în dosare legate de Revoluţie

245 de persoane judecate în dosare legate de Revoluţie

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi parchetele militare din teritoriu au înregistrat 4.495 de dosare penale referitoare la Revoluţia din decembrie 1989. În 112 din cauze au  fost trimise în judecată 245 de persoane, potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de NewsIn.

Răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vine în contextul în care reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au protestat, luni, în faţa sediului Parchetului General, solicitând finalizarea dosarelor având ca obiect evenimentele din decembrie 1989, precum şi pe cele din timpul mineriadei din iunie 1990.

Potrivit comunicatului Parchetului General, din cele 4.495 de dosare referitoare la revoluţia din decembrie 1989, în 2.894 de cauze au fost efectuate cercetări de către Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti, iar în 1.601 dosare de către unităţile militare de parchet din teritoriu. De asemenea, din totalul dosarelor instrumentate, 3.135 au avut ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17 – 22 decembrie 1989, iar 2.317 cauze privind perioada de după 22 decembrie 1989).

Pe de altă parte, arată Parchetul General, în 112 cauze au fost trimişi în judecată, de către Secţia Parchetelor Militare şi parchetele militare din subordine, 245 de inculpaţi, dintre care şase generali, 32 de ofiţeri, nouă subofiţeri şi 35 militari în termen din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), precum şi 12 generali, 73 de ofiţeri, opt subofiţeri şi un militar în termen din cadrul Ministerului de Interne, dar şi 69 de civili.

În ceea ce priveşte dosarul „Mineriadei”, soluţionat de procurori şi aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat o persoană care, începând cu data de 19 martie 2010, s-a prezentat la sediul instanţei supreme pentru a asigura la desigilarea şi sigilarea dosarului „Mineriadei”, în vederea fotocopierii documentelor.

Reprezentanţi ai Memorialului Revoluţiei din Timişoara şi ai Asociaţiei 21 Decembrie au anunţat că vor organiza două pichete, la Parchetul General şi Ministerul Justiţiei, pentru a protesta faţă de tergiversarea dosarului Revoluţiei.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat luni, că peste 20 de revoluţionari, majoritatea veniţi de la Timişoara, vor protesta în faţa Parchetului General, între orele 13.00 şi 14.00 şi în faţa Ministerului Justiţiei între orele 14.00 şi 15.00, din cauza tergiversării cercetărilor în dosarul Revoluţiei. Mărieş a precizat că va organiza protestul la cererea revoluţionarilor de la Timişoara, care vor ca fostul procuror militar Dan Voinea să se ocupe din nou de dosarul Revoluţiei, pentru că “e singurul în care au încredere”.

Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă