14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecial24 de idei pentru construcţia şi amenajarea unei case în stil mediteranean

24 de idei pentru construcţia şi amenajarea unei case în stil mediteranean

Din ce în ce mai mulţi beneficiari aleg construirea unei case de tip mediteranean. Naturaleţea este îmbinată cu temperamentul latin, în culori deosebite, clasicul şi modernul fiind astfel unificat. Materialele naturale, o atmosferă relaxată, deschiderile largi, terase, plante şi flori, culorile, în care energia celor solare este echilibrată de albastrul marin, cam acestea ar putea caracteriza, în mare, casele mediteraneene.  Fie că sunt inspirate din arhitectura grecească, dalmată, italienească sau spaniolă, fiecare dintre acestea având particularităţile sale, în mod cert există caracteristici comune. De fapt stilul mediteranean este mai mult decât un stil arhitectural, este un adevărat stil de viaţă.

Casele mediteraneene folosesc la construcţie materialele naturale ca piatra, lemnul, argila, varul, în diferite combinaţii, ca structură de rezistenţă o variantă foarte răspândită fiind cărămida, iar pentru acoperiş ţigla ceramică tip olan. Terasele mari, uneori piscinele, multe plante şi flori sunt de asemenea caracteristice acestor case. Şi în ţara noastră tot mai mulţi proprietari aleg această variantă  care reprezintă o atracţie deosebită în momentul de faţă când stilul latino câsţigă teren iar noi ne simţim apropiaţi de acesta.  Nu este deci de mirare că arhitecţii propun deseori proiecte de casă folosind acest stil sau elemente ale sale. Pe de altă parte, se poate spune că aceste case reprezintă o tradiţie şi la noi, dovadă fiind casele din Dobrogea şi din Deltă, care pot fi văzute şi la Muzeul Satului, precum şi Casa Doina de pe Kiseleff (construcţie cunoscută sub numele de Bufetul de la Şosea, înainte de război, când a fost edificată).

 Cele mai răspândite materiale de construcţie pentru casele mediteraneene sunt cărămida şi ţigla ceramică, amândouă produse pe bază de argilă, acest extraordinar material folosit încă din antichitate. În mod cert alegerea acestora se datorează rezistenţei lor în timp, dar mai cu seamă faptului că sunt ecologice. Aceste materiale „respiră“, asigurând un climat bun la interior şi deci un confort sporit ce caracterizează fundamental stilul mediteranean: aer proaspăt şi răcoare, chiar în perioadele extrem de călduroase, cum sunt verile specifice acestui climat. Alt motiv este cel al designului, aceste materiale reprezentând prin ele însele un finisaj aparte atât într-un stil clasic, cât şi tradiţional sau modern. În plus, structurile din cărămidă asigură deschideri mari, iar onduleurile pronunţate ale ţiglelor ceramice de tip olan, precum şi forma mai liniştită a acoperişului incită privirea aducând un aer mediteranean în locuinţe.

Culorile cărămizilor precum şi ale ţiglelor ceramice, acel roşu natur, parcă ars de soarele Mediteranei este un alt motiv pentru aceste alegeri, mai ales că se poate apela şi la soluţii engobate şi antichizate, de asemenea în perfectă concordanţă cu cultura mediteraneană.

Casa din Constanţa. Proprietarii acestei case  au dorit să se simtă în fiecare zi ca în vacanţă, aşa că au ales stilul mediteranean: tencuieli exterioare de culoare deschisă (asigură răcoare la interior vara), terasă de dimensiuni mari, intrânduri şi treceri fluide împodobite cu arcade, abundenţă de flori şi, bineînţeles, cărămidă şi acoperiş cu olane.

Casa de la Mamaia cu acoperiş din ţiglă Castel antic a fost realizată cu materiale naturale atât pentru construcţie, cât şi pentru finisajele exterioare, în special lemn, potrivindu-se perfect cu cadrul natural care o înconjoară.

Casa de la Timişoara. Stilul toscan este o combinaţie armonioasă între materiale naturale (piatră şi lemn) şi multă culoare. Ferestrele sunt mai mult înalte decât late şi sunt acoperite cu obloane din lemn, structura casei este din cărămidă iar acoperişul din olane conferă o notă de originalitate, făcându-se remarcat de la depărtare. Personalitatea casei este conturată de ancadramentele uşilor şi ferestrelor care au o formă rotunjită.  Piatra naturală conferă şi ea personalitate şi căldură casei. Alegerea unor nuanţe deschise ajută la punerea lor în valoare de către lumina soarelui. Piatra cu care a fost decorată faţada este de la Măcin (jud. Tulcea), iar ea a fost lipită pe faţadă cu o tehnică specială. Mobilierul alb din bucătărie, precum şi  grinzile din lemn sunt de asemenea elemente care identifică un stil mediteranean.

Proiect. Locuinţă cu iz mediteranean – proiect realizat de arh Gabriel Georgescu (tel.: 0722.414.867; 0745.768.414; e-mail: ntd_arhitect@yahoo.com)

Proiectul prevede o casă cu iz mediteranean şi aer estival, concepută pentru familie (inclusiv copii şi bunici), dar suportând şi invitaţi. Foarte mult este speculată ideea de relaţie cu exteriorul – spaţiul amenajat din grădină şi curte – prin terase atât acoperite cât şi descoperite, precum şi cea care prevede activităţi în special în spaţiul intermediar între interior şi exterior. De asemenea sunt luate în calcul şi activităţile din interior (open space, bucătăria de mari dimensiuni. Cu posibilitatea de deschidere în exterior, loc de luat masa generos, dar şi din exterior (un grătar este prevăzut pe terasa acoperită). Sunt prevăzute deschideri largi, spaţiile de zi având o notă accentuată de spectaculozitate ca şi acoperişul cu olane.

Interioare răcoroase şi reconfortante

Interioarele prezintă la rândul lor toate ingredientele unui tablou estival: finisaje din materiale naturale, mobilier relaxant, culori marine. Toate compun o atmosferă degajată, care te duce cu gândul la o zi însorită de vară, la mare, la plajă, la vacanţă.

Cu gândul la mare. O casă de vacanţă în stil mediteranean reprezintă refugiul perfect pe timpul verii. Dacă nu beneficiaţi de o astfel de locuinţă, vă puteţi amenaja veranda în aşa fel încât să vă simţiţi ca pe malul mării. Pentru a imprima decorului un aer mediteranean, porniţi neapărat de la culori ca bleu, gri şi mult alb.

Combinaţi materiale şi texturi. Pentru a pune mai bine în evidenţă culorile de bază – bleu şi gri –, puteţi opta pentru o pardoseală din parchet sau pentru o duşumea albă. În acest cadru adăugaţi obiecte de mobilier cu linii cât mai simple, pe care combinaţi-le cu piese mai vechi, patinate. Astfel, veţi oferi spaţiului un aer uşor eclectic.

Însorit, dar revigorant. Un decor prinde contur cu ajutorul textilelor. De pildă, pentru accesorizarea ferestrelor, alege un material natural (de exemplu, bumbac), cu imprimeuri diferite, pentru a asigura varietate în ambient. Chiar dacă eşti în plină vară, nu ezitaţi să acoperiţi pardoseala cu un covor moale. Îl veţi putea folosi şi atunci când veţi redecora interiorul pentru sezonul rece.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU