12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecial23 morţi în urma inundaţiilor. Oamenii, între furia apelor şi furia faţă...

23 morţi în urma inundaţiilor. Oamenii, între furia apelor şi furia faţă de autorităţi

Numărul victimelor făcute de furia apelor a crescut. Un bărbat dat dispărut din judeţul Suceava a fost găsit mort.

23 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor. Potrivit Realitatea.net, cea de-a 23-a victimă este un inginer silvic din judeţul Suceava, de 26 de ani, care fusese dat dispărut şi a fost găsit mort de scafandrii ISU Bucureşti, într-un pârâu de pe raza comunei sucevene Şerbăuţi.

Alte 22 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile, în urma inundaţiilor care au lovit mai multe judeţe. Cel mai afectat este nordul Moldovei.

Momentan, cea mai gravă situaţie este în localitatea gălăţeană Şendreni, situată chiar în locul în care Siretul se varsă în Dunăre. Autorităţile spun că vârful de viitură nu a trecut încă pe fluviu. Sâmbătă noapte, în această zonă, Dunărea a depăşit cota istorică înregistrată în 2006.

21 de judeţe sunt afectate de inundaţii, peste 5400 de locuinţe au fost avariate şi 247 distruse complet de ape şi peste 87.000 de hectare de teren arabil de păşuni sunt sub ape. Mii de persoane au fost evacuate în Suceava, Botoşani sau Neamţ din faţa apelor. Printre localităţile inundate sunt Dojeşti, din Neamţ, Tămăşeni, din acelaşi judeţ, Pătrăuţi, din judeţul Suceava, sau Săuceşti, din Bacău.

Zeci de persoane au fost evacuate forţat de autorităţi în Săuceşti după ce albia Siretului a inundat localitatea, afectând drumurile şi sute de case. Asta după ce, în 2008, apele Siretului au distrus aproape în întregime Săuceştiul. În aceeaşi situaţie sunt mai multe localităţi din zonă, unde oamenii trebuie să îşi reconstruiacă sau repare casele la fiecare câţiva ani, când sunt loviţi de inundaţii.

Locuitorii din zonele lovite de ape dau vina pe autorităţi pentru că nu iau măsuri să-i protejeze de inundaţii. După viiturile din 2008, când au fost debite istorice pe Siret în secţiunea de la Săuceşti, pentru diminuarea efectului erozional al malului drept şi a debitului, s-a propus o tăiere de cot pe malul stâng al râului în lungime de 1300 de metri liniari, 2 diguri de dirijare de câte 280 de metri, plus patru traverse de colmatare şi o apărare a malului drept de 560 de metri liniari. Aceste lucrări ar fi putut salva Săuceştiul de la inundaţii dacă ar fi fost aprobat, spun localnicii. Autorităţile locale au obţinut toate aprobările necesare pentru demararea lucrării. Le mai lipsea numai o semnătură de la Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au deplasat în zonele inundate. Prezent în localitatea Dorneşti, din judeţul Suceava, preşedintele Traian Băsescu cu greu a părut să facă faţă sutelor de oameni strânşi în jurul său. Preţ de câteva ore bune, şeful statului s-a “oferit” mulţimii, care nu mai prididea în a-şi spune păsurile: casele le-au fost luate pe sus, animalele li s-au înecat, iar grija zilei de mâine i-a adus în pragul disperării. Emil Boc avea programată o vizită în Săuceşti, însă a evitat localitatea după ce sătenii furioşi au iscat un scandal în faţa primăriei şi i-au transmis premierului că îl aşteaptă cu “apă şi mâl”.

Guvernul a promis ajutoare sinistraţilor. Printr-o nouă Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a stabilit ca în zonele afectate de inundaţii să fie trimise ajutoare umanitare în valoare de 765.000 de lei. În plus, o altă OUG prevede acordarea unui ajutor de 5.000 de lei fiecărei familii care a pierdut un membru în urma inundaţiilor din această lună. Ajutoarele financiare vor fi suportate din bugetul pe 2010 al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Hidrologii au prelungit codul roşu pe râurile Prut şi Siret până duminică. Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, inundaţie şi atenţie prin propagarea viiturilor formate anterior şi posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă