16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial21.000 de zboruri anulate în întreaga lume

21.000 de zboruri anulate în întreaga lume

Erupţia vulcanică din Islanda afectează, pentru a doua zi, zborurile din lumea întreagă. Aproximativ 21.000 de curse internaţionale au fost anulate în întreaga lume, iar efectele se simt şi la mii de kilometri distanţă. Norul enorm de cenuşă provocat de vulcanul islandez a blocat la sol, joi, o mare parte din avioane în nordul Europei, determinând închiderea spaţiilor aeriene ale mai multor ţări, potrivit Realitatea.net.

Norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda va continua să perturbe traficul aerian european “cel puţin în următoarele 24 de ore”, a estimat vineri dimineaţa Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei europene, Eurocontrol, într-un comunicat, citat de Mediafax.

“Previziunile arată că norul de cenuşă vulcanică va continua să se deplaseze către estul şi sud-estul Europei”, subliniază organizaţia.

Eurocontrol mizează pe asigurarea a 11.000 de zboruri în spaţiul aerian european vineri, în timp ce într-o zi normală numărul acestora se ridică la 28.000 de curse.

Spaţiul aerian britanic va rămâne închis până sâmbătă

Spaţiul aerian britanic va rămâne închis până sâmbătă, ora locală 01.00 (03.00 ora Românie), “cel puţin”, cu excepţia câtorva zboruri către Scoţia şi Irlanda de Nord, au anunţat vineri serviciile britanice de control aerian, NATS.

“Norul de cenuşă vulcanică acoperă în continuare o mare parte din Marea Britanie, iar erupţia din Islanda ar putea să continue. NATS recomandă ca restricţiile de zbor din spaţiul aerian englez să rămână în vigoare până cel puţin sâmbătă, la ora locală 01.00” (03.00 ora României), a anunţat NATS pe site-ul său de Internet.

Câteva zboruri vor fi permise însă vineri până la ora 18.00 GMT (21.00 ora României) în unele regiuni din Scoţia şi Irlanda de Nord. “Previziunile sugerează că începând cu oara 18.00 GMT, zborurile interne vor putea fi autorizate în Scoţia şi Irlanda, precum şi cele peste Atlanticul de Nord, cu destinaţia sau plecarea din Scoţia şi Irlanda de Nord”, a precizat NATS.

Austria îşi va închide spaţiul aerian vineri după-amiază

Austria îşi va închide spaţiul aerian vineri după-amiază, a anunţat autoritatea pentru controlul spaţiului aerian Austro Control.

Aeroporturile din Viena, Salzbourg şi Linz vor fi închise către seară, a anunţat un purtător de cuvânt al Austro Control. Vor urma apoi aeroporturile din sud.

Pentru moment nu există informaţii în legătură cu durata acestei măsuri.

Spaţiul aerian danez va rămâne închis cel puţin până sâmbătă noaptea

Spaţiul aerian danez va rămâne închis cel puţin până sâmbătă, ora locală 02.00 (03.00 ora României), a anunţat vineri autoritatea pentru control aerian Naviair.

“Ultimele previziuni ne obligă să menţinem închis tot spaţiul aerian danez, deoarece există o concentraţie mare de cenuşă în atmosferă, ceea ce reprezintă un risc pentru transporturile aeriene”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Naviair Camilla Hegnsborg.

Naviair “va face un nou rezumat al situaţiei vineri, în jurul orei 17.00 (18.00 ora României) şi va decide în funcţie de noile previziuni dacă restricţiile vor fi prelungite sau nu”, a adăugat ea.

Această închidere totală a spaţiului aerian danez începând de joi, ora locală 18.00 (19.00 ora României), afectează în special aeroportul din Copenhaga, cel mai important din Scandinavia.

Finlanda prelungeşte până sâmbătă măsura de anulare a zborurilor

Măsura de anulare a zborurilor din Finlanda a fost prelungită până sâmbătă la ora locală 15.00 (15.00, ora României), a anunţat vineri compania Finavia.

“Evaluăm permanent situaţia. La ora actuală, restricţiile impuse asupra zborurilor vor fi menţinute până sâmbătă la ora locală 15.00 (15.00, ora României), a precizat compania.

Anularea zborurilor pe cele 25 de aeroporturi din ţară este prevăzută până vineri la ora 15.00 (15.00, ora României).

Traficul aerian pe aeroportul din Frankfurt şi alte 12 aeroporturi germane, întrerupt vineri

Traficul aerian a fost întrerupt, vineri dimineaţa, pe aeroportul din Frankfurt (vest), cel mai important din Germania şi al treilea din Europa, dar şi pe alte 12 aeroporturi internaţionale germane.

Niciun avion nu poate ateriza şi decola în Frankfurt, începând de la ora locală 08.00 (09.00, ora României), măsură instituită pe o perioadă de timp nedeterminată, care depinde de deplasarea norilor de cenuşă, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului.

Potrivit acestuia, “nu este vorba despre o închidere” a aeroportului, unde traficul va putea fi reluat rapid, imediat ce se vor ameliora condiţiile meteorologice.

Aeroportul va face “tot ce poate” pentru a se îngriji cel mai bine de pasageri, pe care-i sfătuieşte “să contacteze compania aeriană cu care zboară sau operatorul de zbor”.

Aproximativ 200 de curse aeriene au fost deja anulate, joi, pe aeroportul din Frankfurt, unde zilnic au loc în medie 1.400 de zboruri (plecări şi sosiri), potrivit purtătorului de cuvânt.

“Aproximativ 500 de zboruri” erau anulate vineri dimineaţa, “dar numărul total al curselor care vor fi oprite în cursul zilei nu poate fi prevăzut”, potrivit acestuia.

“În total, traficul (aerian) este întrerupt, în prezent, pe 13 aeroporturi internaţionale din 16” câte sunt în Germania, a anunţat agenţia germană pentru securitate aeriană.

De joi seara, niciun avion nu a mai decolat sau aterizat în Berlin, Hamburg, Hanovra şi Bremen, în nordul ţării. Prevăzută iniţial până vineri, la ora 08.00 (09.00, ora României), înteruperea temporară a traficului aerian “a fost prelungită pentru o perioadă de timp nedeterminată” în aceste patru oraşe, potrivit unei purtătoare de cuvânt a agenţiei.

În est, aeroporturile din Leipzig, Dresda şi Erfurt au fost închise vineri dimineaţa, în timp ce în vestul ţării, aeroporturile din Koln, Dusseldorf, Munster-Osnabruck şi Sarrebruck au fost închise în timpul nopţii de joi spre vineri sau vineri dimineaţa.

În zonele unde au ajuns norii de cenuşă vulcanică, aeroportuile regionale au fost, de asemenea, blocate.

“În ceea ce priveşte aeroporturile din Munchen, Sttutgart şi Nurenberg (sud), totul va depinde de condiţiile meteorologice”, dar se poate ca şi pe acestea să fie întrerupt traficul aerian, în cursul zilei de vineri, deoarece “norii de cenuşă se deplasează încet către sud”.

“Nu a fost (instituită) închiderea spaţiului aerian” german, deoarece “în cazul în care condiţiile meteorologice o vor permite, întreruperile traficului (aerian) pot fi ridicate rapid”, potrivit agenţiei.

Într-un comunicat, compania aeriană Air Berlin afirmă că “majoritatea aeroporturilor în Germania sunt închise în prezent, aparent până la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

Avionul cancelarului german, Angela Merkel, care revine vineri dintr-o vizită de o săptămână în Statele Unite, şi care urmează să aterizeze la Berlin ora locală 15.30 (16.30, ora României), ar putea fi direcţionat către un alt aeroport, în cazul în care condiţiile meteorologice vor impune acest lucru, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, fără să facă alte precizări.

Spaţiul aerian al ţărilor baltice a fost închis

În Lituania, “spaţiul aerian este închis şi niciun aeroport nu funcţionează în prezent, iar niciun avion nu survolează ţara”, a declarat Alvydas Sumskas, adjunctul directorului agenţiei lituaniene pentru aviaţie, AFRP.

Autorităţile urmau să reexamineze situaţia către ora locală 11.00 (11.00, ora României).

În Letonia vecină, autorităţile au luat o hotărâre similară.

“În prezent, hotărârea este în vigoare până la ora locală 18.00 (18.00, ora României)”, a declarat pentru postul public de radio ministrul leton al Transporturilor.

În Estonia, spaţiul aerian urmează să rămână închis până la ora locală 13.00 (13.00, ora României), a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale pentru aviaţie, Kristjan Telve.

Închidere parţială a spaţiului aerian ceh

Spaţiul aerian al Cehiei a fost închis în nord-vestul ţării vineri, în jurul orei locale 10.00 (11.00 ora României), a anunţat agenţie pentru navigaţie aeriană RLP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al RLP, Richard Klima, închiderea aeroportului Praga-Ruzyne este aşteptată în jurul orei 12.00 (13.00 ora României), iar închiderea totală a spaţiului aerian al ţării în jurul orei 13.00 (14.00 ora Românie).

Klima a refuzat să se pronunţe în legătură cu durata prevăzută pentru menţinerea acestor măsuri.

“Sperăm că se va termina cât mai repede posibil, dar trebuie să ţinem cont de situaţia actuală”, a declarat el.

Norvegia a redeschis temporar o parte a spaţiului său aerian

Norvegia a redeschis temporar, vineri dimineaţa, o parte a spaţiului său aerian, într-o zonă cuprinsă între aeroporturile din centrul şi cele din nordul ţării, a anunţat autoritatea norvegiană pentru trafic aerian, Avinor, citată de AFP.

“Această hotărâre a fost luată pe baza ultimelor date meteorologice şi a unor expertize internaţionale”, a anunţat Avinor.

Traficul aerian a fost redeschis vineri, la ora locală 09.00 (10.00 ora României), pentru o perioadă limitată, de şase până la 12 ore, după caz, într-o zonă cuprinsă între aeroportul din Trondheim, în centrul ţării, şi cel din Stokmarknes, pe Insulele Lofoten, în nord, potrivit Avinor.

Norvegia a fost primul stat din Europa care şi-a închis joi complet spaţiul aerian, la ora 08.00 GMT (11.00, ora României), din cauza unor nori de cenuşă provenind de la un vulcan în erupţie, în Islanda. Acest fenomen a impus blocarea la sol a numeroase avioane în Europa de Nord. În prezent, norii de cenuşă se îndreaptă către centrul continentului.

Suedia îşi redeschide treptat spaţiul aerian

Suedia a început vineri să-şi redeschidă treptat spaţiul aerian, închis din cauza norului de cenuşă provenit de la erupţia unui vulcan în Islanda, care a determinat suspendarea zborurilor aproape în tot nordul Europei, a anunţat autoritatea pentru gestionarea traficului aerian (LFV).

“Spaţiul aerian suedez este pe cale de a fi redeschis treptat începând cu o parte a regiunii Norrland (din nordul Suediei)”, se arată într-un comunicat emis de LFV.

“Autorizaţiile de zbor vor fi acordate progresiv”, potrivit comunicatului.

 

 

Cele mai citite

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Stockholm. Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane

Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane şi a izolat o zonă importantă din Stockholm după ce o patrulă a auzit presupuse focuri de...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă