25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecial2.000 de pasapoarte vor fi returnate

2.000 de pasapoarte vor fi returnate

Recenta Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/2005 privind regimul pasapoartelor, care a intrat in vigoare la 1 august, continua sa starneasca vii proteste in randul opiniei publice. Suspendarea dreptului de a calatori in afara gra-nitelor, pentru cei care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, a atras reactia unor organizatii nonguvernamentale, cum ar fi Asociatia pentru Apararea Drep-turilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH). In opinia reprezentantilor acestei organizatii, actul normativ emis de Guvernul “Tariceanu” ar incalca unul din drepturile fundamentale ale omului, acela la libera circulatie.
Intrarea in vigoare a OUG nr. 28/2005 la 1 august a facut ca in numai patru zile aproximativ 3.800 de romani sa ramana fara pasapoarte. Pana la acea data, cei care depaseau perioada legala de sedere, de trei luni, daca erau prinsi de autoritatile statului respectiv, riscau aplicarea in pasapoarte a unor interdictii de intrare in tara de pana la 10 ani. Trebuie spus ca masura suspendarii documentelor de calatorie se aplica numai in cazul celor returnati de statele cu care Romania avea incheiate acorduri de readmisie, pe teritoriul carora acestia au incalcat legea. Prin urmare, cei care erau prinsi ca au depasit termenul legal de sedere erau returnati in tara, unde li se suspendau pasapoartele. Politistii de frontiera, chiar daca ar fi constatat acest lucru la granita, nu aveau baza legala pentru a ridica documentele de calatorie. Noua lege modifica in mod radical situatia. Diferenta consta in faptul ca retinerea pasapoartelor se face direct la frontiera. Isteria declansata de intrarea in vigoare a OUG nr. 28/2005 nu se justifica, deoarece doar o mica parte din turistii romani au ramas fara pasapoarte. Conform datelor transmise de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), in ultimele patru zile, din cei 84.000 de romani care au intrat in tara doar 3.800 au depasit termenul legal de sedere in strainatate si, implicit, li s-au suspendat documentele de calatorie.
Cei care monitorizeaza respectarea drepturilor omului au constatat, pe buna dreptate, ca prevederile ordonantei Guvernului incalca anumite drepturi ale persoanelor. Printre argumentele invocate de reprezentantii APADOR-CH se numara si faptul ca sanctiunile nu sunt corelate faptei. Adica cine a depasit perioada de sedere intr-un stat nu ar trebui impiedicat sa calatoreasca intr-o alta tara.

Masura suspendarii pasapoartelor exista, dar nu se aplica

Reactia responsabililor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) nu s-a lasat asteptata. In opinia ministrului Vasile Blaga, se face prea mare caz pentru niste prevederi legale care erau deja cuprinse de o lege data de Guvernul “Nastase”. “Suspendarea pasapoartelor pentru persoanele care au depasit termenul legal de se-dere in strainatate este prevazuta in legislatia romaneasca din urma cu doi ani”, a declarat ieri ministrul. Masura a fost instituita in 2003, prin Ordonanta de Guvern nr. 84/2003. Conform lui Vasile Blaga, singura diferenta ar fi aceea ca in vechea guvernare aceasta reglementare nu a fost pusa in aplicare. Ministrul MAI a justificat emiterea noii ordonante prin faptul ca Romania a fost obligata sa ia aceste masuri, prin Conventia de aplicare a acordului Schengen. Mai mult, ministrul Blaga considera ca noul act normativ este chiar mai permisiv decat cel vechi, deoarece ia in considerare intarzierile justificate, cum ar fi obtinerea permisului de munca. Prin urmare, Vasile Blaga estimeaza ca peste 2.000 de pasapoarte din cele suspendate vor fi returnate titularilor in urma analizarii notelor de justificare ale acestora.

Partea a doua a ordonantei se va aplica abia la toamna

Putini sunt cei care stiu ca OUG nr. 28/2005 contine doua parti distincte, din care doar prevederile uneia se aplica in prezent. Prima parte modifica Legea privind regimul pasapoartelor, masura care a starnit panica printre romani. Cea de-a doua, care se refera la conditiile de iesire din tara, va intra in vigoare abia la 1 octombrie, printr-un ordin al ministrului MAI.
Mai mult ca sigur ca noile prevederi, mult mai dure decat cele actuale, vor declansa, din nou, nemultumirea romanilor. Pana atunci insa, MAI a initiat o dezbatere publica pe marginea acestui subiect, urmand ca, pana la 1 octombrie, ordinul ministrului Blaga sa capete o forma finala. Textul proiectului actului normativ este afisat si poate fi consultat pe pagina de internet a institutiei (www.mai.gov.ro), precum si la Centrul de Presa al MAI din Bucuresti. Totusi, previziunile sunt sumbre pentru cei care de la 1 octombrie vor dori sa calatoreasca peste granita. Astfel, se preconizeaza ca turistii sa prezinte la iesirea din tara suma minima de 100 euro pentru fiecare zi de sedere declarata in strainatate. Dovada se face in doua forme: suma in valuta liber convertibila, la vedere si cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta. Reprezentantii APADOR-CH au criticat aceasta prevedere deosebit de dura. In opinia acestora, foarte putini romani vor mai putea indeplini conditiile de calatorie in strainatate, statul interzicand pur si simplu dreptul de a calatori.
Pe de alta parte, turistii vor fi obligati sa prezinte documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate (documente justificative de la structurile de primire turistice, confirmarea rezervarii din partea organizatorului unei calatorii in circuit, invitatii, inscrieri sau programe, confirmari de participare, bilete de intrare sau chitante etc.).
Masurile luate de Guvern au fost criticate dur si de oamenii de afaceri romani. Acestia au atacat reglementarile privind regimul de circulatie in strainatate, motivand ca afacerile lor sunt puse in pericol de birocratie. Patronii sustin ca este inadmisibil sa le fie cerute zeci de documente pentru o simpla calatorie de afaceri.

Cele mai citite

PNL va avea candidat propriu pentru Președinția României, cel mai probabil fiind Nicolae Ciucă

PNL va avea un candidat propriu pentru funcția de președinte al României, la alegerile din toamna anului 2024, excluzându-se ideea ca PNL să susțină...

Ministerul de Externe confirmă că două fete decedate în inundațiile din Italia sunt cetățeni români. A treia persoană încă este căutată

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că două fete care au murit în inundațiile din Italia erau cetățeni români. Confirmarea din partea MAE a...

Israelul ar fi acceptat planul de pace propus de președintele SUA, Joe Biden. Gruparea Hamas nu a confirmat că acceptă

Cabinetul israelian ar fi acceptat o variantă de plan de pace în Orientul Mijlociu, variantă pe care a propus-o președintele SUA, Joe Biden. Agențiile occidentale...
Ultima oră
Pe aceeași temă