16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial180 de cazuri noi de HIV/SIDA in prima jumatate a lui 2008

180 de cazuri noi de HIV/SIDA in prima jumatate a lui 2008

» Strategia nationala pentru prevenirea, controlul si reducerea impactului social al influentei infectiei cu HIV/ SIDA in perioada 2008-2013 urmareste ca, pana in 2010, sa fie atentuata incidenta HIV cu cel putin 20% la tinerii de 15-29 de ani.

» Este nevoie de 10-15 milioane de euro pentru punerea in practica a unor programe auxiliare, care vizeaza alte aspecte decat tratamentul si depistarea, care se fac oricum gratuit prin programul national dedicat.

» Ultima evaluare privind situatia persoanelor cu HIV/SIDA in Romania arata ca, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2008, au fost depistate 180 de cazuri noi.

Pentru prevenirea si combaterea raspandirii HIV/SIDA, specialistii din Romania se gandesc la o noua abordare a problematicii, in sprijinul persoanelor infectate. Cele 40 de milioane de euro alocate anul acesta pentru Programul National de combatere a HIV/SIDA vor fi probabil suplimentate de anul viitor cu o suma intre 10 si 15 milioane de euro, pentru ca este nevoie de dezvoltarea unor programe auxiliare destinate persoanelor infectate, ne-a declarat directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. "Pentru ce am avut nevoie pana acum, suma stabilita pentru programul national a fost suficienta. Insa acum sunt necesare alte programe, legate de impactul social al problemei, de suportul social pentru cei afectati, pentru integrarea sociala a lor, pentru dezvoltarea abilitatilor  in vederea invatarii unei meserii etc.", ne-a detaliat Streinu-Cercel.

Ultima evaluare privind situatia persoanelor cu HIV/SIDA in Romania a fost realizata de Institutul "Matei Bals" pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2008. In aceasta perioada au fost depistate 180 de cazuri noi.
Statistica arata ca la noi in tara traiesc peste 9.600 de pacienti cu aceasta problema, dintre care doar 7.700 sunt in evidenta activa a institutului. Datorita introducerii tratamentului antiretroviral, in 1998, durata medie de supravietuire a bolnavilor cu SIDA s-a prelungit cu peste 6 ani.
Cel mai des intalnite boli asociate SIDA, in 2007, au fost sindromul Wasting (pierderea involuntara in greutate cu mai mult de 10%) si tuberculoza pulmonara, urmate de encefalopatia HIV si pneumonia recurenta, arata acelasi studiu.

Strategie nationala
Strategia nationala multisectoriala pentru prevenirea, controlul si reducerea impactului social al influentei infectiei cu HIV si SIDA in perioada 2008-2013, elaborata de Ministerul Sanatatii, urmareste mentinerea incidentei HIV la nivelul celei din 2006. Peste 50% din cazurile HIV nou-descoperite in 2006 sunt in randul tinerilor (15-29 de ani), dupa cum releva datele anexei proiectului elaborat de Ministerul Sanatatii.
Obiectivul specific al strategiei este ca, pana in 2010, sa fie redusa incidenta HIV cu cel putin 20% la tinerii de 15-29 de ani, fata de 2007. Pe langa campaniile de informare preconizate, autoritatile sanitare  si-au propus promovarea folosirii prezervativului. Astfel, ponderea tinerilor de 15-24 de ani care raporteaza folosirea prezervativului la primul contact sexual ar trebui sa ajunga la 60 la suta in 2010 si la 70 la suta in 2013.

 

Strategia prevede si asigurarea accesului la prezervative de calitate, pe care tinerii sa si le poata permite, cresterea vanzarilor si distributiei de prezervative la cel putin 50 de milioane de unitati in 2010 si la 65 milioane unitati in 2013, promovarea amanarii debutului vietii sexuale si a fidelitatii in cuplu in randul tinerilor. Motivul pentru care specialistii vor sa puna accent pe folosirea prezervativului este acela ca, in 78% din cazurile HIV nou-descoperite, transmiterea s-a facut pe cale sexuala, prin contact neprotejat. A crescut usor si numarul de cazuri de transmitere pe verticala, de la mama la fat, se arata in studiul Institutului "Matei Bals". Explicatia ar fi aceea ca a crescut numarul adolescentelor si tinerelor infectate in primii ani de viata, intre anii 1987-1991, si care acum isi incep viata sexuala.

In 2007, un raport la nivel european aducea informatia ca au fost depistate peste 500 de cazuri noi in Europa Centrala, cele mai multe dintre ele fiind inregistrate in Romania: 216. Adica 12 cazuri la un milion de locuitori, in timp ce in celelalte tari, media era in jur de cinci la un milion de locuitori. In acelasi timp, in privinta numarului de noi infectari cu HIV, Romania are una dinte cele mai mici rate din tarile UE (7 la un milion de locuitori, 158 de cazuri), potrivit raportului intocmit de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

» Rezistenti la tratament
Virusul imunodeficientei umane (HIV) a fost depistat pentru prima data si definit abia in 1982 si, in doar trei ani, a ajuns in Romania cu trenul. Specialistii de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Bucuresti spun ca primul roman depistat a fost un adult homosexual, insotitor de tren pe rute internationale. De atunci numarul persoanelor depistate a crescut in ritm alert, iar tratamentele descoperite in toata lumea s-au diversificat. Rezistenta dezvoltata de virus la tratamentele existente ii ingrijoreaza pe specialisti, care spun ca, in prezent, intre 8% si 12% din pacienti sunt multirezistenti.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă