12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecial16 ani inchisoare pentru romanca judecata in Italia in cazul "Umbrela"

16 ani inchisoare pentru romanca judecata in Italia in cazul “Umbrela”

Romanca Doina Matei (22 de ani), care a omorat involuntar o italianca anul trecut infigandu-i varful umbrelei in ochi, a ramas cu condamnarea la 16 ani inchisoare stabilita in prima instanta, relateaza in editia online cotidianul "La Repubblica". Acesta a fost cazul care a declansat isteria antiromaneasca in Italia. Daca sentinta devine definitiva, Doina Matei poate cere sa-si execute pedeapsa in Romania.

Avocatul Doinei Matei, Carlo Testa Piccolomini, a anuntat ieri ca va face recurs la Curtea de Casatie – cea mai inalta instanta italiana, fata de decizia de acum doua zile a Curtii de Apel din Roma, care a confirmat sentinta pronuntata in noiembrie 2007 in cazul "Umbrela" si a adaugat obligatia romancei de a plati 20.000 de euro daune morale familiei victimei, Vanessa Russo. Potrivit agentiei de presa italiene ANSA, Doina Matei a parasit plangand sala de judecata, iar avocatul ei a sustinut in continuare ca este o pedeapsa "exagerata" pentru acest caz.

Povestea cazului "Umbrela" a inceput in aprilie 2007, in statia de metrou Termini, din Roma. Pe peron, romanca Doina Matei, insotita de o minora, a avut o altercatie cu Vanessa Russo (22 de ani), o discutie aprinsa in urma careia romanca i-a infipt italiencei in ochi varful unei umbrele. Victima a fost transportata de urgenta la un spital, insa n-a mai putut fi salvata: a murit a doua zi. Inregistrarile video de la metrou si sase martori oculari care au depus marturie despre incident au dus la arestarea Doinei Matei. In urma procesului din prima instanta de judecata, aceasta a fost condamnata la 16 ani de inchisoare, in decembrie 2007, pentru omor prin imprudenta.

Avocatii Doinei Matei, Carlo Testa Piccolomini si Nino Marazzita, au sustinut in fata judecatorilor ca, in incidentul de la metrou, romanca ar fi fost provocata sa reactioneze violent si au cerut Curtii sa-i micsoreze sentinta, pentru a o ajuta sa se reintegreze in societate. Avocatul Nino Marazzitta a aratat si ca "interpretarea faptelor a fost influentata de climatul de intoleranta care exista in Italia in ultima vreme" fata de romani. Insa procurorul Alberto Cozzella ceruse mentinerea condamnarii si chiar schimbarea incadrarii juridice a faptei din "omor prin imprudenta" in "omor calificat". Curtea de Apel n-a admis schimbarea incadrarii, ci doar mentinerea pedepsei si plata de daune morale de 20.000 de euro. Sora Doinei Matei, aflata in sala de judecata, a izbucnit si ea in lacrimi, in timp ce mama victimei a strigat ca romanca "este o femeie falsa, iar Vanessa a murit din cauza ei", relateaza presa italiana. si-a cerut apoi scuze prin intermediul avocatului.

» Poate executa pedeapsa in Romania
Daca recursul avocatului Doinei Matei nu va fi admis de Curta de Casatie italiana, sentinta de condamnare a romancei la 16 ani  de inchisoare devine definitiva.
In aceasta situatie, si daca nu s-a pronuntat expulzarea, italienii pot solicita Romaniei sa o aduca in tara pe Doina Matei, ne-a explicat Mariana Zainea, sefa Serviciului de cooperare judiciara internationala din Ministerul Justitiei. Exista niste conditii care trebuie indeplinite, Romania recunoaste sentintele instantelor italiene si apoi condamnatii pot fi transferati. "De asemenea, persoana condamnata poate cere sa-si execute pedeapsa intr-o inchisoare din Romania", a precizat Zainea.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă