18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial15 grade Celsius in spitalul din Galati

15 grade Celsius in spitalul din Galati

» In ciuda temperaturilor extrem de scazute, zeci de elevi si bolnavi invata sau sunt tratati in conditii improprii.

» In localitatea Baneasa, din judetul Constanta, nu exista bani nici pentru incalzirea scolii, nici a spitalului.

» La Spitalul de Urgenta Galati, desi centrala termica functioneaza, temperatura nu depasete 15 grade Celsius.

Primarul localitatii Baneasa, judetul Constanta, Gelu Iordache, a declarat ca bugetul nu mai poate asigura incalzirea unitatilor scolare, spitalicesti, dar si a primariei, deoarece prin vistierie bate vantul. Astfel, desi incasarile din taxe si impozite au fost decente anul trecut, pentru luna ianuarie acestea sunt aproape nule, bun-platnicii, indeosebi persoanele in varsta, neavand banii necesari.
La aceasta se adauga si faptul ca banii cuveniti din sume defalcate de TVA au venit la Baneasa doar in proportie de 10%, asa ca nu exista fonduri pentru achizitionarea combustibililor necesari incalzirii institutiilor aflate pe raza orasului.
"Agentii economici nu dau pe caiet", a spus primarul din Baneasa, ajuns in pragul disperarii deoarece nu poate face rost de 200 de milioane pentru a incalzi spitalul si de alte 150 de milioane pentru unitatile scolare.

Programa scolara, data peste cap
Din cauza temperaturilor scazute si a drumurilor impracticabile, in special in judet, mai multe unitati de invatamant constantene au anuntat Inspectoratul scolar Judetean Constanta ca isi vor intrerupe activitatea sau vor functiona dupa un program redus. Astfel, ieri, nu s-a invatat, de exemplu, la SAM Albesti – cu structurile Cotu Vaii, Arsa, Vartop si Coroana, dar si la SAM Pantelimon, din cauza drumurilor impracticabile. Ore nu s-au mai tinut, tot ieri, la scoala Generala din Scarisoreanu, Dumbraveni si Sibioara. In acelasi timp, cateva scoli si-au redus programul. Este vorba de Grupul scolar Cumpana (pana maine inclusiv), Seminarul Teologic "Dionisie Exiguul", scoala din Fantanele, Comana, Razoare, Targusor, Crucea, Grup scolar Topraisar sau Mihai Viteazu. si in municipiul Constanta, Colegiul National "Mircea cel Batran" are, astazi, program scurt.  

Policlinica 1 si Centrul de Transfuzii Constanta, in continuare fara caldura
Inca de anul trecut, la Policlinica de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si Centrul Regional de Transfuzii Sanguine caloriferele sunt reci. Din cauza unei tevi sparte, oamenii au ramas fara caldura, iar personalul isi desfasoara activitatea in conditii improprii. O data cu aparitia acestei probleme, s-a descoperit ca la cele doua unitati nu exista un plan al instalatiilor termice, iar tevile nu au fost schimbate de cand este spitalul. In solutionarea problemei s-a implicat si prefectul Claudiu-Iorga Palaz. Termenul de finalizare a lucrarilor a fost stabilit pe data de 20 ianuarie, insa si acesta a fost depasit, motivul fiind dat de faptul ca la Centrul de Transfuzii se schimba caloriferele. Noul termen este finalul lunii ianuarie.

Pacienti la cincisprezece grade
La Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Apostol Andrei" din Galati, chiar daca centrala termica functioneaza, temperatura din compartimentul "Circuit galben" nu trece de 15 grade Celsius. Explicatia este ca arhitectii au prevazut pe acoperisul cladirii o "piramida" din plexiglas, care sa asigure iluminarea naturala a compartimentului, dar efectele termice ale "piramidei" nu au fost foarte bine analizate. Frigul este provocat si de faptul ca acest compartiment este situat pe un culoar de trecere catre cabinetele de urgente de la parterul spitalului. 

"Speram ca in acest an autoritatile sa instaleze un alt sistem de climatizare, astfel incat la compartimentul Cod Galben din cadrul UPU sa nu se mai inregistreze vara temperaturi caniculare in incinta, iar iarna, pe ger, sa nu se ajunga la temperaturi prea mici pentru confortul termic al pacientilor si cadrelor medicale care lucreaza in aceasta zona. O alta doleanta a noastra ar fi ca acest compartiment Cod Galben din UPU sa nu mai fie o zona de trecere, cum e acum, ci sa fie si el inchis", a declarat dr. Angel Trifan, medicul coordonator al UPU-SMURD de la Spitalul de Urgenta Galati.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă