1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecial11 percheziții domiciliare, într-un dosar de criminalitate informatică. Prejudiciul, 4.5 milioane de...

11 percheziții domiciliare, într-un dosar de criminalitate informatică. Prejudiciul, 4.5 milioane de dolari

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 11 percheziții domiciliare în județele Mehedinți, Dolj, Hunedoara, Buzău și Timiș, într-un dosar ce vizează destructurarea unui grupa infracțional organizat, specializat în criminalitate informatică, informează un comunicat al instituției.

Prejudiciul produs în acest dosar este de 4.500.000 de dolari.

”O parte din membrii grupării, prin fals informatic dar și prin folosirea unor programe informatice au  obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic ( Ebay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții”, informează sursa citată.

Anchetatorii susțin că o dată ce aceste date erau obținute prin accesul fără drept la sisteme informatice, membrii grupării comercializau pe diferite pagini web atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere (SellVNC, RDP, ROOT, DUMPS, CC) dar și date confidențiale bancare, obținute în mod fraudulos.

De asemenea, procurorii DIICOT mai susțin că alți membri ai grupării infracționale au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos prin încărcarea sau descărcarea unor instrumente de plată electronică precum şi transferuri de fonduri prin utilizarea datelor de identificare ce permit utilizarea unor astfel de  instrumente de plată electronică.

Gruparea infracțională a prejudiciat serverele unor companii naționale și internaționale  de telefonie, furnizori de servicii de plată prin internet, companie de servicii financiare, operator din domeniul serviciilor poștale dar și servere guvernamentale din Australia și Columbia.

 La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi  vor fi aduse, pentru audieri, 10 persoane.

  Pe durata urmăririi penale, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Cele mai citite

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de...

Anul Nou vine cu majorarea punctului de amendă de circulație. Cât va „costa” cea mai mică abatere în trafic

Pentru că vor crește salariile, se măresc și amenzile de circulație. De la anul, șoferii care fac cea mai mică greșeală în trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă