33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecial10.000 de euro, strânşi prin sms pentru tinerii cu autism

10.000 de euro, strânşi prin sms pentru tinerii cu autism

Organizaţia neguvernamentală “Autism România” a reuşit să strângă în jur de 10.000 de euro în cadrul programului “Ignoranţa condamnă persoanele cu autism la izolare”, iniţiativă menită să adune fonduri pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional dedicat tinerilor şi adulţilor cu autism.

Campania de donare prin sms se încheie vineri, 10 decembrie, dată până la care aproape 5.000 de oameni au trimis mesaje prin care au donat câte 2 euro la numărul special 877 .

“Putem estima, după prevalenţa internaţională de aproximativ un caz de autism la fiecare 100 de persoane, că avem peste 30.000 copii afectaţi de tulburări din spectrul autismului. Numărul de adulţi este mai greu de estimat întrucât după 18 ani există probleme serioase la diagnosticare şi la încadrarea în grad de handicap a acestora”, precizează siteul organizaţiei Autism România.

“În prezent, autismul este asociat cu copiii, dar lumea trebuie să ştie că aceată afecţiune nu dispare după majorat”, precizează, pentru romanialibera.ro, reprezentanta organizaţiei, Liuba Iacoblev.

Care mai spune că un centru dedicat exclusiv tinerilor autişti i-ar ajuta pe aceştia, în funcţie de gradul tulburării, să îşi dezvolte capacitatea de a participa activ în comunitate, să înveţe cum să traiască o viaţă independentă şi să poată obţine consiliere pentru găsirea unui loc de muncă.  

Un astfel de centru ar urma să coste 60.000 de euro, din estimarea Liubei Iacoblev.

Autism România va continua să aştepte donaţii şi sponsorizări şi după încheierea campaniei.

Ce este autismul?

Într-o definiţie concisă, autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifestă înainte de vârsta de 3 ani şi afectează capacităţile de comunicare şi de relationare cu cei din jur şi înţelegerea lumii înconjuratoare, la acestea adăugându-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială.

Autismul nu este un handicap intelectual sau o boală psihică, chiar dacă în aproximativ 50 la sută din cazuri poate fi însoţit şi de diverse grade de retard.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...

FOTO. Accident între un autocar și un autocamion. A fost activat Planul Roșu

Un accident în care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, în această dimineaţă, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu.Potrivi...

Ce prevede legea salariului minim european

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă