5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecial10.000 de euro, strânşi prin sms pentru tinerii cu autism

10.000 de euro, strânşi prin sms pentru tinerii cu autism

Organizaţia neguvernamentală “Autism România” a reuşit să strângă în jur de 10.000 de euro în cadrul programului “Ignoranţa condamnă persoanele cu autism la izolare”, iniţiativă menită să adune fonduri pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional dedicat tinerilor şi adulţilor cu autism.

Campania de donare prin sms se încheie vineri, 10 decembrie, dată până la care aproape 5.000 de oameni au trimis mesaje prin care au donat câte 2 euro la numărul special 877 .

“Putem estima, după prevalenţa internaţională de aproximativ un caz de autism la fiecare 100 de persoane, că avem peste 30.000 copii afectaţi de tulburări din spectrul autismului. Numărul de adulţi este mai greu de estimat întrucât după 18 ani există probleme serioase la diagnosticare şi la încadrarea în grad de handicap a acestora”, precizează siteul organizaţiei Autism România.

“În prezent, autismul este asociat cu copiii, dar lumea trebuie să ştie că aceată afecţiune nu dispare după majorat”, precizează, pentru romanialibera.ro, reprezentanta organizaţiei, Liuba Iacoblev.

Care mai spune că un centru dedicat exclusiv tinerilor autişti i-ar ajuta pe aceştia, în funcţie de gradul tulburării, să îşi dezvolte capacitatea de a participa activ în comunitate, să înveţe cum să traiască o viaţă independentă şi să poată obţine consiliere pentru găsirea unui loc de muncă.  

Un astfel de centru ar urma să coste 60.000 de euro, din estimarea Liubei Iacoblev.

Autism România va continua să aştepte donaţii şi sponsorizări şi după încheierea campaniei.

Ce este autismul?

Într-o definiţie concisă, autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifestă înainte de vârsta de 3 ani şi afectează capacităţile de comunicare şi de relationare cu cei din jur şi înţelegerea lumii înconjuratoare, la acestea adăugându-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială.

Autismul nu este un handicap intelectual sau o boală psihică, chiar dacă în aproximativ 50 la sută din cazuri poate fi însoţit şi de diverse grade de retard.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Cum arată invazia turcilor în România: întârzieri mari la A0

Turcii care construiesc segmente din A0 au întârziat nespus de mult. Spre comparație, constructorul român UMB a început un lot cu doi ani...

Cherecheș, prins în Germania. Cum arată primarul de Baia Mare, după ce s-a lovit, încercând să scape

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară,...

Judecătorii CCR au dispus că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin un mandat complet înainte de intrarea în vigoare a...

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă