22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecial1,5 miliarde euro pentru Kosovo

1,5 miliarde euro pentru Kosovo

Ministrii de externe ai celor 27 de tari ale Uniunii Europene au cerut ieri tuturor tarilor membre sa contribuie financiar pentru a strange suma de 1,5 miliarde de euro, la cat a fost estimat costul reconstruirii regiunii independentiste Kosovo in primii 3 ani de independenta.
Ministrii isi incheie astazi reuniunea informala dedicata situatiei din Balcani si din Orientul Apropiat. Este prima intalnire a ministrilor europeni dupa prezentarea planului trimisului special al Natiunilor Unite Martti Ahtisaari in legatura cu viitorul provinciei Kosovo, aflata sub tutela internationala. Dupa mai bine de un an de negocieri esuate intre autoritatile sarbe si cele kosovare, Ahtisaari a recomandat ca provinciei Kosovo sa i se atribuie "independenta, sub supravegherea comunitatii internationale". Aceasta supraveghere ii va reveni Uniunii Europene.
Un raport care le-a fost prezentat vineri, la Bremen, ministrilor de externe de catre Javier Solana, seful diplomatiei europene, si de catre Olli Rehn, comisarul european responsabil cu extinderea, atrage atentia asupra riscului crescand al violentelor in Kosovo in asteptarea independentei. UE va prelua, temporar, o parte din atributiile administrative ale provinciei, cautand sa ajute Kosovo sa devina un stat viabil, cu institutii functionale. Javier Solana a avertizat ca un esec al Uniunii Europene in Kosovo ar pune in pericol securitatea in toata zona Balcanilor.

» Cea mai scumpa misiune

Va fi cea mai mare misiune europeana de aceasta natura de pana acum, implicand prezenta in Kosovo a circa 1.700 de persoane. In primii trei ani, intre 2008 si 2010, intreaga operatiune ar costa circa 1,5 miliarde de euro.

Pe agenda de astazi a ministrilor mai figureaza discutarea situatiei din Orientul Apropiat, precum si masurile de luat impotriva Iranului, in urma rezolutiei adoptate in unanimitate de catre Consiliul de Securitate ONU, prin care se impun sanctiuni regimului de la Teheran.
Iranul a arestat si continua sa detina 15 marinari britanici care patrulau in zona Golfului Persic. Vineri, inca de la inceputul reuniunii, ministrii s-au solidarizat cu sefa diplomatiei britanice, Margaret Beckett, "cerand Teheranului eliberarea imediata si neconditionata" a celor 15. In contrast, Consiliul de Securitate ONU adoptase joi o declaratie formulata in termeni foarte rezervati, in care membrii Consiliului isi exprimau doar "grava ingrijorare" fata de mentinerea in detentie a militarilor britanici, fara insa a critica Teheranul
.» Vize pentru Moldova
In marginea reuniunii de la Bremen, responsabila cu relatiile externe ale Uniunii, Benita Ferrero-Waldner, a facut cunoscut ca le va cere celor 27 de ministri de externe sa ia masuri pentru a usura regimul vizelor aplicat unor tari din imediata vecinatate a UE, in primul rand Ucraina si Georgia, dar si Moldova.

Cele mai citite

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă