30 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăSocialEducațieTeste COVID pentru elevi, reambalate de profesori

Teste COVID pentru elevi, reambalate de profesori

Testele COVID noninvazive pentru elevi, livrate descompus, sunt reasamblate de către angajați ai unităților de învățământ preuniversitar, potrivit secretarului de stat Sorin Ion.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar atrag atenția că livrarea kit-urilor de testare noninvazivă, pe bază de salivă, incomplete, fără a fi ambalate individual (cu toate componentele unui test sigilate împreună) reprezintă un pericol de infectare pentru elevi și părinți, deoarece vor fi manipulate și de către trei persoane înainte de a ajunge la copii.

Reprezentanții Ministerului Educației (ME) susțin că nu și-au dorit ca testele să fie livrate astfel, dar că sunt nevoiți să rezolve problema prin mijloacele pe care le au la dispoziție.

Mai exact, testele vor fi asamblate de către angajați ai unităților de învățământ, înainte de a fi livrate elevilor.

“Componentele pieselor au venit în cutii, ambalate separat. Câte 25 de pipete într-o cutie, 25 de plăcuțe de testare , în altă cutie, 25 de pâlnii, în altă cutie. Cu siguranță este o problemă. Avem două alternative: să considerăm că este o problemă și să nu facem nimic în sensul acesta sau să rezolvăm problema. De aceea s-a tot discutat zilele acestea că școlile trebuie să separe aceste kit-uri. Trebuie să separe pentru fiecare elev câte două teste, pentru că noi astăzi (n.r. – 02.12.2021) sau mâine, cel mai probabil, mâine (n.r. – 03.12.2021), ar trebui să le distribuim copiilor câte două teste pentru săptămâna viitoare. Testarea trebuie să se facă luni și joi. Nu e ușor, dar nu este nici imposibil. Am experimentat, atunci când am primit testele, cât de repede se pot reambala. De șase luni, toată lumea cere teste pentru elevi și pentru angajați. Acum le avem. Nu putem să le lăsăm nefolosite pentru că nu au venit ambalate cum ne dorim”, a declarat, pentru “România liberă”, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion.

Returnare imposibilă pentru teste

Oficialul ME spune că nu se pune problema returnării testelor, pentru a fi înlocuite cu unele ambalate complet.

“Noi nu am făcut caietul de sarcini (n.r. – a fost realizat de Oficiul Naționale pentru Achiziții Centralizate). Probabil că această formă de prezentare a fost acceptată. Altfel, mă gândesc că nu erau recepționate de către cei care le-au achiziționat. Nu s-a pus, la momentul acesta, problema returnării lor. Au ajuns în școli. A fost câte un delegat din partea fiecărei școli, în cele mai multe cazuri, directorul, care a preluat testele de la inspectorat. Au venit 6.500.000 de teste. Un număr dublu față de cel al elevilor și angajaților pe care îi avem”, ne-a mai precizat Sorin Ion.

Întrebat dacă se poate garanta reambalarea testelor în condiții de siguranță sanitară, acesta a spus că școlile au fost informate că trebuie utilizate mănuși.

“Ceea ce am putut noi să facem este să transmitem inspectoratelor și școlilor modul de reambalare a testelor: cu mănuși de cauciuc de unică folosință. Mai mult decât atât nu putem face, pentru că nu suntem calificați sanitar. O să facem însă și acest lucru și sunt convins că s-a făcut deja în multe școli, cu personal propriu”, ne-a mai explicat secretarul de stat.

“Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual”, se arată într-un comunicat de presă comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și al Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea. Instituţiile de cultură au dreptul să încaseze 50% din veniturile provenite din închirierea spaţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că instituţiile de cultură vor avea posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le...

Scandal la Costinești. Doi ucraineni au votat, dar nu aveau dreptul

Biroul Electoral Județean (BEJ) Constanța a descoperit nereguli semnificative în procesul de numărare a voturilor la alegerile din Costinești. Printre problemele identificate se numără...

Iohannis a promulgat legea. Instituţiile de cultură au dreptul să încaseze 50% din veniturile provenite din închirierea spaţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că instituţiile de cultură vor avea posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le...
Ultima oră
Pe aceeași temă