15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialSenatorii își cumpără laptopuri noi, în timp ce elevii n-au tablete iar...

Senatorii își cumpără laptopuri noi, în timp ce elevii n-au tablete iar școlile n-au internet

Senatul României a lansat, pe site-ul de licitații publice, o procedură prin care va cumpăra 145 de computere portabile (laptopuri) în valoare totală estimată de 588.235,29 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 29 septembrie 2020, iar criteriul de desemnare a furnizorului va fi prețul cel mai scăzut.

Din calcul reiese că un laptop pentru un senator, cumpărat prin această procedură, va costa circa 4000 de lei. Este un preț destul de ridicat pentru un asemenea produs, mai ales ținând cont de faptul că va fi o achiziție mare, la care orice furnizor ar aplica și discount-uri.

Indemnizația unui senator fără nicio funcție de conducere depășește 18.000 de lei lunar, iar un consilier parlamentar are un salariu lunar care poate depăși 10.000 de lei. În asemenea condiții, grija statului român de a le cumpăra laptopuri noi senatorilor sau consilierilor lor (pentru că nu se știe clar cine sunt cei care vor primi în dotare noile computere) poate fi considerată exagerată.

La polul opus se situează achizițiile de aparatură informatică pentru școli și pentru elevi, care este absolut necesară pentru derularea de cursuri online. Abia la data de 13 septembrie, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că s-a semnat contractul pentru livrarea a 82.000 de tablete care ar urma să fie date în folosință, în mod gratuit, elevilor. O singură tabletă din acest contract valorează circa 500 de lei, acest preț incluzând și conexiunea dispozitivului la internet, valabilă timp de doi ani. Dacă se compară prețul unei asemenea tablete cu prețul unui laptop de senator, rezultă ori că Ministerul Educației a făcut o afacere foarte bună, ori că tabletele destinate elevilor sunt de o calitate îndoielnică – astfel că e greu de presupus că vor rezista la o utilizare zilnică, măcar un an de zile.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au anunțat că doi operatori de comunicații din România și-au luat angajamentul să conecteze la internet un număr de 2800 clădiri școlare care nu au încă această facilitate. Conectarea propriu-zisă a clădirilor trebuie să fie realizată până la finalul acestei luni.

 

“S-a putut în perioada stării de urgență, se poate și acum, sunt convinsă, mult mai bine decât eram la data de 11 martie”

Monica Anisie,

Ministrul Educației și Cercetării

“Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70 – 80 de mii”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

Câte tablete se vor livra gratuit către elevi?

Din necesarul total de 250.000 de bucăți, Ministerul Educației și Cercetării a cumpărat circa 82.000, care încă n-au ajuns la elevi.

Cum reușește Senatul României să-și cumpere laptopuri noi?

Achizițiile de echipamente IT pentru Parlament sunt legale și se fac din bani publici, prin intermediul site-ului de licitații electronice.

 

La sfârșitul lunii august, premierul Ludovic Orban se recunoștea depășit de problema tabletelor pentru școli și anunța că, în loc să se cumpere 250.000 de tablete – câte ar fi fost necesare elevilor – se vor cumpăra doar circa 80.000 de bucăți.

În replică, ministrul Monica Anisie îi solicita premierului Ludovic Orban demiterea preşedintelui Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, după ce a aflat “rezultatul dezamăgitor al stadiului licitaţiei privind achiziţia de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate”.

Fondurile totale rezervate pentru aceste dispozitive IT au fost de 100 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă pentru un număr total de până la 500.000 de tablete, plus pentru a cumpăra laptopuri destinate cadrelor didactice. De menționat este și faptul că, în cadrul programului de cursuri online, o școală mai are nevoie și de o legătură foarte bună la internet, plus de echipamente suplimentare, de exemplu de camere video mobile și de bună calitate – mai bună decât a celor integrate într-un laptop.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a avertizat că “cele 250.000 de tablete nu sunt suficiente” și că “Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să se oprească din a mai trata superficial nevoile elevilor din România”.

“Problemele elevilor dezavantajaţi sunt expuse formal în discursul ministrului, în lipsa unor acţiuni concrete pentru a sprijini participarea acestora la procesul instructiv-educativ. Efectele directe ale acestei superficialităţi sunt reprezentate de creşterea ratei abandonului şcolar şi de adâncirea inechităţilor din sistemul educaţional, aspecte relieferate şi în urma afişării rezultatelor la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, rezultate care nuanţează discrepanţele între unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul rural şi cele din mediul urban”, mai precizează Consiliul Național al Elevilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă