3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSocialJustițieCetățenii vor putea contesta mai ușor actele administrative

Cetățenii vor putea contesta mai ușor actele administrative

Două proiecte legislative înregistrate în Parlament ar duce la simplificarea procedurii prin care cetățenii pot contesta în Justiție actele administrative.

“Românii înfruntă multe obstacole când vor să conteste un act administrativ în Justiție. Prevederile legale asigură un avantaj pentru funcționari și birocrația instituțională și descurajează oamenii să se îndrepte spre instanțe”, semnalează deputata USR Oana Murariu.

Cele două proiecte elaborate de USR ar urma să modifice Legea 554 / 224, lege care se referă la contenciosul administrativ.

Una dintre noile prevederi va elimina obligația plângerii prealabile. Aceasta devine opțională. „Fie că vorbim de o decizie de la ANAF, de o hotărâre a unei Universități sau a unui Consiliu Local care ne afectează direct, dacă nu trimitem plângere prealabilă în 30 de zile practic nu mai putem să o contestăm în niciun fel. Această limitare va dispărea. Dreptul de contestare nu va mai fi condiționat și românii vor putea mai ușor să se adrese instanței”, subliniază Oana Murariu.

O altă prevedere din aceste proiecte va simplifica modalitatea prin care actul administrativ poate fi contestat în instanță. Chemarea în Justiție va putea fi făcută direct către persoana juridică în cadrul căreia funcționează autoritatea care a emis actul administrativ. Dacă din greșeală va fi chemată în instanță o autoritate publică care nu are personalitate juridică, instanța se va îndrepta direct asupra celei în cadrul căreia aceasta funcționează.

„Este extrem de important să simplificăm procedurile prin care românii pot  contesta actele administrative în Justiție. Administrația publică e într-o situație privilegiată în prezent. În schimb, oamenii au de depășit numeroase bariere, puse exact ca să îi încurce. Acest lucru nu este normal într-o societate democratică și vom consolida dreptul lor de a contesta în instanță un act administrativ”, precizează deputata Oana Murariu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...
Ultima oră
Pe aceeași temă