12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialJumătate dintre firmele mici şi mijlocii ar putea face concedieri

Jumătate dintre firmele mici şi mijlocii ar putea face concedieri

Autorităţile au anunţat, la începutul lunii noiembrie, că salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani, începând cu 1 decembrie.

În plus, din cei 52,20% de respondenţi, 72,40% au menţionat că ar putea disponibiliza între unul şi cinci salariaţi, aceasta fiind opţiunea care a atras mai multe voturi, în condiţiile în care întrebarea permitea răspunsuri multiple. De asemenea, 14,1% dintre întreprinzători respondenţi au susţinut că iau în calcul să îi concedieze pe angajaţii cu peste 15 ani vechime, iar 13,5% pe cei cu studii superioare.

În plus, 12,9% dintre întreprinzătorii respondenţi se gândesc să îi concedieze pe salariaţii necalificaţi, alţi 12,9% iau în calcul să concedieze zece angajaţi, 7,6% ar putea concedia între şase şi zece angajaţi şi 5,9% plănuiesc să îi dea afară pe angajaţii calificaţi.

De altfel, concedierea unor salariaţi reprezintă cea mai importantă dificultate pe care susţin că o vor întâmpina întreprinzătorii, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 decembrie 2018, 53,30% alegând această opţiune, conform Testului IMM. Întreprinzătorii au susţinut că a doua mare dificultate, cu 44,8% dintre opţiuni, testul permiţând răspunsuri multiple, cauzată de această majorare o reprezintă scăderea competitivităţii.

Această dificultate este urmată de scumpirea preţului produselor şi serviciilor – 35,6% dintre întreprinzători, de pierderea unor contracte/pieţe – 34,3% şi de scăderea profitului – 19,9%, iar 3% dintre întreprinzători au mai menţionat alte dificultăţi.

De altfel, 74,60% din respondenţi susţin că o creştere a salariului minim pe economie le va aduce dificultăţi întreprinderilor. În plus, 62,70% din respondenţi au evidenţiat că majorarea salariului minim va avea drept efect creşterea şi altor salarii din cadrul companiei.

De asemenea, 81,90% din respondenţi şi-au exprimat dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferenţiat pe diferite criterii.

În perioada 13 – 23 noiembrie 2018, CNIPMMR a realizat Testul IMM privind efectele creşterii salariului minim, la care au avut 963 de respondenţi, sub forma unui sondaj on-line, aplicat pe site-ul Consiliului şi la nivelul membrilor CNIPMMR. Peste jumătate din respondenţi, 52,40%, au între unul şi cinci salariaţi cu salariul minim.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă