15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSocialIohannis: Alexandru Darie a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă

Iohannis: Alexandru Darie a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă

Ceremonia a început cu un moment de reculegere pentru regizorul de teatru Alexandru Darie, care a murit pe 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani.

„Ieri a plecat dintre noi regizorul Alexandru Darie, care a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă”, a spus Iohannis.

Preşedintele a ţinut apoi o alocuţiune în care a vorbit despre patrimoniu, măiestrie şi cultura ca domeniu prioritar al Uniunii Europene.

„Sunteţi renumiţi pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteţi iubiţi pentru împărtăşirea cu publicul a bogăţiei verbului şi a gestului scenic, sunteţi apreciaţi pentru măiestria culorii şi formei în pictură şi design. (…) Patrimoniul nostru cultural şi operele care îl îmbogăţesc zi de zi sunt cele mai vizibile contribuţii ale societăţii româneşti la desăvârşirea identităţii europene – ca spaţiu de valori şi proiecte comune. Şi dacă astăzi, în teatru, etnografie, muzeologie, pictură, design ori diplomaţie culturală, numele dumneavoastră sunt cunoscute şi rostite cu respect, este şi pentru că România şi-a regăsit în dialogul cultural internaţional locul binemeritat”.

Iohannis a continuat, amintindu-i pe Ţărnea, Popoiu şi Oberlaender-Târnoveanu, care au contribuit la succesul Sezonulului cultural România-Franţa.

„În urma Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, agenda strategică a Uniunii Europene a plasat cultura în rândul domeniilor prioritare ale Uniunii noastre. «Vom investi în cultură şi în patrimoniul nostru cultural, care se află la baza identităţii noastre europene» este un angajament al fiecăruia dintre statele membre şi al Uniunii în ansamblu. Proiectul european este opţiunea conştientă a europenilor responsabili de asumarea învăţămintelor trecutului. A investi în cultură şi în patrimoniul cultural înseamnă nu doar a asigura exerciţiul unui drept fundamental al fiecărui european, ci şi a întări coeziunea şi competitivitatea Uniunii”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis nu a omis să vorbească nici despre guvernările recente care, spre deosebire de artişti care nu se pot prezenta pblic decât prin opera lor, acestea „propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură şi în patrimoniu, ale căror unice rezultate sunt noi şi noi acte normative, birocraţie şi propagandă”.

„Ca şi în alte domenii, şi în cultură trebuie să revenim la normalitatea unei guvernări al cărei scop trebuie să fie valorificarea deplină a potenţialului creator al naţiunii”.

Şeful statului a încheiat adresându-se din nou protagoniştilor ceremoniei: „Pe scena unei lumi tot mai interesate de diversitate, cultura română se prezintă cu cinste prin valoarea noilor sale generaţii de artişti. Pentru mulţi dintre aceştia operele dumneavoastră sunt repere ale excelenţei. Vă doresc să rămâneţi, şi pe mai departe, o sursă de energie şi inspiraţie pentru cei tineri şi să contribuiţi la prestigiul culturii române, mulţi ani de-acum înainte”.

Cele mai citite

Reporteri fără Frontiere: Peisajul mediatic din România, lipsa transparenței și trusturi media care propagă dezinformări

România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații de interes public puternice. Cu toate acestea,...

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă