25.1 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSocialEvenimentParchetul are un dosar penal despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului

Parchetul are un dosar penal despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului

Parchetul are un dosar penal despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Dosarul este de tip “in rem”. Cu alte cuvinte, procurorii cercetează deocamdată faptele, nu autorii.

Procurorul Alexandru Ionescu, purtător de cuvânt al Parchetului General, a confirmat că plângerea a fost depusă la sfârşitul lunii ianuarie 2022. Informația este prezentată de site-ul G4media, care citează, la rândul său, site-ul PressOne. Dosarul despre plagiatul lui Ciucă este în lucru la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General.

Acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă au fost lansate acum câteva săptămâni de jurnalista Emilia Șercan. Potrivit acesteia, plagiatul ar fi fost comis în teza de doctorat susținută în anul 2003 de Nicolae Ciucă. Teza de doctorat a fost susținută la Universitatea Națională de Apărare din București. La acel moment, actualul premier era ofițer în activitate, în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Acuzațiile de plagiat se referă la o lucrare scrisă acum 18 ani

Premierul Ciucă respinge acuzația de plagiat la adresa lui. Șeful Guvernului afirmă că și-a elaborat lucrarea de doctorat pe baza experienței sale personale, de participant la misiunile militare internaționale din Angola, din Afganistan și din Balcanii de Vest.

“Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme / formulări este obligatoriu să fie standardizate”, a replicat premierul Ciucă.

Ulterior, fostul premier Adrian Năstase a susținut, într-o emisiune a unui post de radio, că s-ar fi plătit bani pentru ca acuzațiile de plagiat împotriva lui Ciucă să fie redistribuite. Interesul ar fi fost ca Nicolae Ciucă să-și piardă funcția de premier.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Analiză privind voturile nule la alegerile din 9 iunie

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportate la numărul de...

Inteligența artificială a dat verdictul pentru meciul România – Ucraina, de la EURO 2024

EURO 2024 începe, iar România va disputa primul meci luni, 17 iunie 2024, de la ora 16:00. "Tricolorii" lui Edi Iordănescu vor înfrunta Ucraina,...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă